Home » Εκτός αγοράς!To Franchising είναι λύση;

Εκτός αγοράς!To Franchising είναι λύση;

Συντάκτης: Παναγιώτης Γ. Ρουσόπουλος

 

Εκτός αγοράς; Συρρίκνωση του κύκλου εργασιών, απαξίωση της εμπορικότητας στη περιοχή μου, ζημιογόνος πορεία του καταστήματος μου, απόλυση;

 

Τα τελευταία τρία χρόνια ο αριθμός όσων βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας ή είναι ιδιαίτερα απογοητευμένοι από τις προοπτικές της εργασίας τους- των στελεχών επιχειρήσεων που πιέζονται από ένα έντονα ανταγωνιστικό πλαίσιο, των νέων που αδυνατούν να βρουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας, των αυτοαπασχολούμενων σε παραδοσιακούς τομείς της οικονομίας που απαξιώνονται – και βρίσκονται σε αναζήτηση νέου προσανατολισμού έχει σημειώσει ραγδαία αύξηση.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που, ωθούμενοι είτε από έμφυτη επιχειρηματικότητα, είτε από απόγνωση ( χείριστος σύμβουλος), στρέφονται προς κατευθύνσεις που ικανοποιούν την επιθυμία τους για μια δική τους επιχείρηση, ελπίζοντας να σε μια διέξοδο, αναζητώντας ένα χώρο που να αξιοποιεί το δυναμισμό, τις εμπειρίες, τις γνώσεις τους και τις ικανότητές τους. Παράλληλα να καλύπτει τόσο τις βιοποριστικές τους ανάγκες όσο και καταστεί εφαλτήριο για επιχειρηματική ανέλιξη και προσωπική ευημερία.

Η ιδέα λοιπόν ενός επαγγελματικού επαναπροσδιορισμού, μιας συγκροτημένης εναλλακτικής πρότασης, ο οποία δεν περιλαμβάνει προϊσταμένους και υφισταμένους, αλλά αντίθετα ο καθένας βρίσκεται στη θέση του «αφεντικού», έχει αρχίσει να γίνεται μια σοβαρή εναλλακτική, παρά την επιφυλακτικότητα, τους φόβους που γεννά η αβεβαιότητα, η επιδείνωση της κρίσης και το αρνητικό επιχειρηματικό κλίμα.

Ωστόσο είναι γεγονός ότι οποιαδήποτε επενδυτική κίνηση εμπεριέχει μικρό ή και σωστότερα στους καιρούς μας μεγάλο ρίσκο. Το franchising υπό προϋποθέσεις απομειώνει τους επιχειρηματικούς κινδύνους και μάλιστα σε περιόδους παρατεταμένης ύφεσης και κρίσης αποτελεί – αποδεδειγμένα πλέον – μια από τις συγκριτικά ασφαλέστερες εναλλακτικές.

Όλα τα δίκτυα; Σαφώς και όχι! Ότι λάμπει δεν είναι χρυσός!

Κοινό χαρακτηριστικό των δικτύων που αντιστέκονται στη κρίση και δημιουργούν ευκαιρίες είναι:

  1. Αναπροσαρμόζουν την εμπορική πολιτική τους με αιχμή την παροχή αξίας, την δίκαιη τιμή, την συνολική αγοραστική εμπειρία, τη προσωπική εξυπηρέτηση, την κοινωνική ευθύνη, την τοπική ενεργοποίηση.
  2. Σχεδιάζουν και εφαρμόζουν έγκαιρα προγράμματα έκτακτης ανάγκης για να αποφύγουν με ταχύτητα και ευελιξία απρόσμενους κινδύνους.
  3. Περιέκοψαν δραστηριότητες που περιόριζαν το μερίδιο αγοράς και ενίσχυσαν την κύρια επιχειρηματική τους δραστηριότητα.
  4. Οικοδόμούν ισχυρούς δεσμούς με Franchisees, υπαλλήλους, προμηθευτές, συνεργάτες και πελάτες.
  5. Αναδιοργάνωσαν το δίκτυο τους και επαναπροσδιόρισαν το concept και το επιχειρηματικό τους  μοντέλο.

Τα αποτελέσματα όλων αυτών των κινήσεων, τους επιτρέπουν να κεφαλαιοποιήσουν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματά τους, να βρεθούν σε καλύτερη θέση, να διασφαλίσουν ένα σημαντικό μερίδιο από την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου τους και να αυξήσουν την κερδοφορία. Και είναι τώρα έτοιμες να επιταχύνουν σταδιακά τις διαδικασίες και να απολαύσουν τα οφέλη.

Για τον λόγο αυτό το franchising – με εταιρείες που εφάρμοσαν επιτυχημένα ανάλογες πολιτικές-  θεωρείται μια ιδιαίτερα αποδοτική επενδυτική πρόταση, με αυξημένα ποσοστά επιτυχίας. Και μάλιστα σε κλάδους που ή ίδια η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες.

Η ήδη καθιερωμένη επωνυμία και η υπεραξία (φήμη, πελατεία, μερίδιο αγοράς κλπ) της επιχείρησης, καθώς επίσης και η συνεχής υποστήριξη και εκπαίδευση που παρέχεται από ειδικά καταρτισμένα άτομα, η συνεχής εξέλιξη και αξιοποίηση της συλλογικής γνώσης είναι ορισμένα από τα ισχυρά πλεονεκτήματα του franchising.

Μια τέτοια κατάσταση δεν είναι μόνο ιδεατή αλλά και πραγματοποιήσιμη… Αξιοποιώντας την δύναμη που του εξασφαλίζει η συλλογική εμπειρία, η κοινή αγοραστική δύναμη, η υποδομή ενός συστήματος έχει την δυνατότητα της ανάληψης σημαντικών πρωτοβουλιών στο τοπικό επίπεδο ισχυροποιώντας τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και το μερίδιο αγοράς του σε σχέση με τα ανεξάρτητα καταστήματα..

Ορισμένες από τις υφιστάμενες επιχειρήσεις που αναπτύσσονται με τη μέθοδο του franchising απαιτούν σχετικά χαμηλή αρχική επένδυση και συνεπώς αποτελούν εύκολα πραγματοποιήσιμες επενδυτικές προτάσεις. Ή ακόμα καλύτερα στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης των δικτύων τους προχωρούν σε refranchising, δηλαδή μετατρέπουν εταιρικά καταστήματα σε franchise παρέχοντας τα, υπό προϋποθέσεις σε νέους franchisees, με προφανή πλεονεκτήματα και για τα δύο μέρη. (https://www.franchiseblog.gr/wp-content/uploads/downloads/2011/06/Εκτός-Εργασίας-Τέλος-ή-Αρχή.pdf )

Έτσι λοιπόν, μια προσεκτικά επιλεγμένη επενδυτική κίνηση είναι η καλύτερη αρχή που μπορεί να κάνει κάποιος, καθώς με αυτόν τον τρόπο μπορεί να υπερβεί την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά και ταυτόχρονα να επιτύχει τα πρώτα κέρδη του.

Στη συνέχεια μπορεί κάλλιστα, είτε να προχωρήσει σε μια επένδυση υψηλότερου κόστους, με μεγαλύτερες προοπτικές κέρδους είτε να επενδύσει στην διεύρυνση της υφιστάμενης συνεργασίας αξιοποιώντας την γνώση και τις εμπειρίες που ήδη έχει αποκομίσει. .

Αν έχετε λοιπόν αποφασίσει να αλλάξετε τη ζωή σας το franchising αποτελεί τη λύση.

Όχι όμως ως λύση ανάγκης!

Αναλογισθείτε όμως, αν έχετε πράγματι την απαιτούμενη ενέργεια και την απαραίτητη δέσμευση για να κάνετε μία καινούρια επιχείρηση επιτυχημένη. Μπορεί η πρόκληση να είναι μεγάλη, αλλά η αυτοαπασχόληση -είτε με franchise είτε όχι- δεν κάνει σίγουρα για αυτούς που επιδιώκουν μια ήρεμη ζωή. Από την άλλη πλευρά, εάν έχετε την επιθυμία να δημιουργήσετε κάτι δικό σας και να το βλέπετε να υλοποιείται, να αποδίδει και να αναπτύσσεται, τότε το να επενδύσετε  μετά από συστηματική επιλογή σ’ ένα franchise είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή.

1η Δημοσίευση στο ΚΕΡΔΟΣ 2012

Photos Via Flickr:David Hayward

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Αφήστε ένα σχόλιο