Όλα αυτά τα χρόνια, σταθερή φιλοδοξία μας στο FRANCHISE SUCCESS είναι να προσφέρουμε στους αναγνώστες μας την πληρέστερη και εγκυρότερη ενημέρωση γύρω από το συναρπαστικό κόσμο του franchising.
Στο τέλος του 2014, και μετά από μια περίοδο έντονων διακυμάνσεων, αρχίζουν και σχηματοποιούνται νέες ενδιαφέρουσες τάσεις τόσο όσον αφορά στο προφίλ των υποψηφίων franchisees, όσο και των χαρακτηριστικών που διαθέτουν τα νέα επιτυχημένα franchise.
1. Μετά από μια περίοδο όπου οι περισσότεροι υποψήφιοι προσανατολίζονταν κυρίως στο προϊόν και μάλιστα σε εκείνα τα προϊόντα που θεωρητικά τους προσέφεραν ασφάλεια, αρχίζουν και αναζητούν ποιοτικά χαρακτηριστικά στα συστήματα Franchise, διαμορφώνοντας ένα νέο χάρτη στο προφίλ των υποψηφίων franchisee.
Πρώτη διαπίστωση, η σταδιακή μετατόπιση από εκείνα τα franchise όπου οι υποψήφιοι θεωρούσαν “hot” ή ότι αντέχουν στην κρίση, στα συστήματα εκείνα που ταιριάζουν περισσότερο στις δεξιότητες, εμπειρίες του κάθε υποψηφίου ξεχωριστά, προκαλώντας ταυτόχρονα εκείνο το πάθος που χρειάζεται για να το υποστηρίξει με το καλύτερο δυνατό τρόπο. Τα κριτήρια επιλογής των franchisee εδράζονται πλέον σε 3 ιδιαίτερα ισχυρούς πυλώνες:
- Στην έντονη επιθυμία να έχω τη δική μου επιχείρηση και μάλιστα με τη δομή ενός franchise που διαθέτει ισχυρά ανταγωνιστικά και διατηρήσιμα πλεονεκτήματα.
- Στην αποτελεσματικότητα και πληρότητα του συστήματος franchise ως οργανισμός, ως επιχειρηματική πρόταση.
- Στο ποιο είναι εκείνο το concept-σύστημα-επιχειρηματική πρόταση που μεγιστοποιεί τα ισχυρά μου στοιχεία, το πάθος, τις δεξιότητες και τις εμπειρίες μου.
2. Η αναζήτηση από πλευράς ενός σημαντικού τμήματος υποψηφίων franchisees που χαρακτηρίζεται από υψηλό επίπεδο διοικητικής εμπειρίας, εκείνων των συστημάτων τα οποία δεν απαιτούν την πλήρη ενασχόλησή τους , όσον αφορά στις καθημερινές λειτουργίες, επικεντρώνοντας την εμπλοκή τους κυρίως στη διαχείριση του franchise ως επιχείρηση και στην καθοδήγηση του store manager και της ομάδας του.
Ένα μοντέλο που τους επιτρέπει να συνεχίζουν να ασχολούνται συστηματικά με την κύρια δραστηριότητά τους – συνήθως ως επιχειρηματίες ή υψηλόβαθμα στελέχη – δημιουργώντας τις βάσεις για μια εναλλακτική για μελλοντική ενασχόληση, προετοιμάζοντας ταυτόχρονα εκείνες τις προϋποθέσεις που θα τους επιτρέψουν την περαιτέρω επιχειρηματική τους ανάπτυξη σε μια επόμενη φάση πχ ως multiunit franchisee.
Ιδιαίτερα τώρα με την κρίση, όπου έχει απελευθερωθεί μεγάλη μάζα ικανών στελεχών, το σχήμα αυτό αρχίζει να λειτουργεί σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό. Οι υποψήφιοι αυτής της κατηγορίας διαθέτουν συνήθως πιστοληπτική ικανότητα, όχι αναγκαία από το τραπεζοπιστωτικά ιδρύματα, ικανότητα διαχείρισης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού και κεφαλαιοποίησης γνώσεων και εμπειριών.
Τέτοια σχήματα τα βλέπουμε κυρίως στη λιανική και στο χώρο παροχής υπηρεσιών και μάλιστα σε εκείνα τα concept – συστήματα franchise όπου την τελική επιτυχία καθορίζουν ο έλεγχος σε επίπεδο καθημερινής λειτουργίας, η ποιότητα επιπέδου εξυπηρέτησης και η ανάπτυξη μηχανισμών πωλήσεων.
3. Franchise χαμηλού κόστους. Η βασική διαφορά που αρχίζει να είναι πλέον διακριτή είναι η αξιολόγηση των ποιοτικών στοιχείων που χαρακτηρίζει μια επιχειρηματική πρόταση. Δεν αρκεί δηλαδή το χαμηλό ποσό επένδυσης. Οι υποψήφιοι πλέον αναζητούν εκείνα τα franchise που διαθέτουν υποδομές, συγκροτημένους μηχανισμούς, συστήματα και διασφαλίζουν διατηρήσιμα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και ταυτόχρονα εξασφαλίζουν την αξιοποίηση και ανάπτυξη των προσωπικών ταλέντων τους.
Οι πρόσφατες εμπειρίες από αποτυχημένα franchise, όπως στο χώρο των cafè, στο σουβλάκι, στα παγωμένα γιαούρτια, κλπ φαίνεται ότι έχουν εκπαιδεύσει τους υποψηφίους να αναζητούν ποιοτικά συστήματα με δομές και ισχυρό μερίδιο αγοράς, καλύπτοντας νέες ευκαιρίες που η ίδια η κρίση αναδεικνύει. Ένα άλλο ζητούμενο χαρακτηριστικό είναι να καλύπτουν πραγματικές, διαχρονικές ανάγκες, με μια διαφοροποιημένη πρόταση υψηλής προστιθέμενης αξίας και κυρίως με δίκαιη τιμή. Να απευθύνονται στην αγορά τους με μια έξυπνη αρχιτεκτονική τιμών, ενώ ταυτόχρονα να είναι απαιτητικά ως προς την ποιότητα των υπηρεσιών που καλείται να παρέχει ο franchisee. Τέτοιου είδους brands, τα οποία διαθέτουν υψηλή ρευστότητα, υγιή περιθώρια και αποδόσεις σε σχέση με τα αρχικά κόστη επένδυσης, έχουν ήδη αρχίσει να αναπτύσσονται.
4. Family business. Στόχος είναι να αξιοποιηθούν περισσότερα μέλη της οικογένειας, με πλήρη ή μερική απασχόληση. Η ενασχόληση ενός έμπειρου μέλους με ένα νεότερο μέλος, και κυρίως των νέων παιδιών που έχουν τελειώσει τις σπουδές τους, αποτελεί πια σύνηθες φαινόμενο. Μια ενδιαφέρουσα τάση που δημιουργεί νέες προοπτικές στο franchising στην Ελλάδα. Η εμπειρία και το πάθος για δημιουργία ενός νέου ανθρώπου αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο για τους franchisors και εχέγγυο επιτυχίας για ένα σύστημα franchise, που αναζητά υγιή ανάπτυξη. Τα σχήματα αυτά αρχίζουν και αναπτύσσονται στο χώρο παροχής υπηρεσιών και εστίασης, καθώς και εξειδικευμένων concepts λιανικών πωλήσεων.
Οι παραπάνω τάσεις θα πρέπει να αξιοποιηθούν από τους franchisors, προσαρμόζοντας ανάλογα τα συστήματά τους, τόσο όσον αφορά την επιχειρηματική τους πρόταση όσο και το μοντέλο υποστήριξης που οφείλουν να παρέχουν στους συνεργάτες τους.
Η ανάπτυξη απαιτεί πλέον υποδομές, οργανωμένο σχεδιασμό και επένδυση σε μια μακροχρόνια σχέση που θα αποδειχθεί εποικοδομητική και για τις δύο πλευρές.
Η περίοδος όπου μέσα στα θολά νερά κάποιοι προσπάθησαν -και προσπαθούν- να κερδοσκοπήσουν ψαρεύοντας υποψηφίους franchisees που αναζητούσαν διέξοδο στην κρίση, φαίνεται να τελειώνει…
Οι σημερινοί franchisees αποδεικνύονται περισσότεροι ενημερωμένοι, σκεπτικιστικές, προνοητικοί.
Μέσα σε αυτήν την πραγματικότητα, ρόλος και πρωταρχικός στόχος όλων μας πρέπει να είναι η ενδυνάμωση αυτών των νέων και υγιών τάσεων.
Photos Via Flickr: TroyMarcyPhotography.com