Home » Η ικανοποίηση των franchisees και η επιλογή ενός συστήματος franchise

Η ικανοποίηση των franchisees και η επιλογή ενός συστήματος franchise

Συντάκτης: Παναγιώτης Γ. Ρουσόπουλος

Δεκάδες χιλιάδες επιχειρηματίες αναζητούν πλέον νέους δρόμους για τις επιχειρήσεις τους, κατανοώντας ότι η νέα εποχή που βιώνουμε απαιτεί νέες δεξιότητες, ισχυρά και διατηρήσιμα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που η υφιστάμενη δραστηριότητα τους δε διαθέτει.

Παράλληλα χιλιάδες στελέχη μένουν εκτός αγοράς εργασίας και αναζητούν μια νέα καριέρα – εντός ή και εκτός Ελλάδας – αλλά και εναλλακτικές ως επιχειρηματίες σε τομείς που πιστεύουν ότι αξιοποιούν τις εμπειρίας, τις γνώσεις τους και τις δεξιότητες..

Το franchising αποτελεί μια αποτελεσματική λύση αλλά όπως έχουμε πολλές φορές τονίσει δεν είναι κατάλληλη για “αναγκαστικούς επιχειρηματίες”. Το franchising είναι λύση όταν είναι επιλογή και όχι μια λύση ανάγκης, μπροστά στο δέος του μακροχρόνιου άνεργου. (δες κι εδώ Το franchising αποτελεί λύση όταν είναι και επιλογή )

Στις μέρες μας είναι δύσκολο το να παραμείνεις επιχειρηματίας. Ακόμα πιο δύσκολο να αποφασίσεις να κάνεις το μεγάλο βήμα, να γίνεις για πρώτη φορά, τώρα σε καιρούς κρίσης. Ακόμα και αν αποφασίσετε το επόμενο μεγάλο βήμα, τότε δεν είναι και πάλι εύκολο να διαλέξετε το κατάλληλο franchise concept. Ακόμη κι εγώ που συνεργάζομαι με δίκτυα franchise καθημερινά εδώ και 27 χρόνια, θα ήμουν ιδιαίτερα αγχωμένος αν βρισκόμουν σε αυτή τη θέση.

Είναι τόσες πολλές οι ευκαιρίες, οι προκλήσεις  και τα δεδομένα που πρέπει να μελετήσει, αναλύσει και λάβει κανείς υπόψη: οι αλλαγές στην αγορά, η μειωμένη ζήτηση, η ένταση του ανταγωνισμού, αλλά και ταυτόχρονα οι στόχοι, η οικογένεια, τα κόστη, οι υποχρεώσεις, οι περιορισμοί, το πακέτο franchise, τα ανταποδοτικά οφέλη, η υποστήριξη και εκπαίδευση, η απαιτούμενη καθοδήγηση και υποστήριξη, τόσα και τόσα άλλα.

Παρόλο που τα παραπάνω είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες, θεωρώ ότι είναι εξίσου σημαντικό να μάθει κανείς αυτό που σκέφτονται οι franchisees οι οποίοι είναι στο δίκτυο. Να το θέσω πιο απλά, μια βασική ερώτηση είναι: Οι υπάρχοντες franchisees είναι πράγματι ικανοποιημένοι με το σύστημα franchise στο οποίο είναι ενταγμένοι;

Ως μελλοντικός franchisee, τα επίπεδα ικανοποίησης που απολαμβάνουν οι υφιστάμενοι σε ένα δίκτυο franchisees είναι πολύ σημαντικός παράγον για να καταλήξετε στην επιλογή ενός franchise concept. Το να λάβετε θετικά σχόλια από τους franchisees δίνει τα εχέγγυα και παρέχει την αυτοπεποίθηση ότι έχετε κάνει τη σωστή επιλογή.

Σας προσφέρει ένα θετικό πρόκριμα για τη μετέπειτα πορεία σας ως franchisee και ταυτόχρονα αποτελεί τη βάση που εγγυάται ότι το υφιστάμενο κλίμα θα συμβάλει στην ανάπτυξη και εξέλιξη του δικτύου, ενισχύοντας και τον franchisor καθώς και τους franchisees μακροπρόθεσμα σε ένα ιδιαίτερα αντίξοο επιχειρηματικό περιβάλλον. Αντίθετα, όταν η ικανοποίηση των franchisees είναι μειωμένη, αυτό αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι το οποίο μπορεί να ωθήσει το δίκτυο σε πτωτική πορεία, υποβαθμίζοντας και τη δυναμική, την αποδοτικότητα και την αξία και των δύο μερών.

Τι εννοούμε όταν λέμε ικανοποίηση των franchisee;

Ακούμε συνεχώς για την ικανοποίηση του καταναλωτή και ειδικά τώρα, με την ανάπτυξη του διαδικτύου, που υπάρχει έντονη πληροφόρηση και οι καταναλωτές επικοινωνούν και καταγράφουν την αγοραστική εμπειρία τους. Για παράδειγμα, όταν ψάχνουμε για να αγοράσουμε κάποιο προϊόν ή υπηρεσία, έχουμε τη δυνατότητα να ενημερωθούμε γι’ αυτό μέσα από το διαδίκτυο, όχι μόνο για τα τεχνικά χαρακτηριστικά, αλλά και για την αγοραστική εμπειρία των άλλων καταναλωτών πχ για ένα αυτοκίνητο, για ένα εστιατόριο, ένα ξενοδοχείο κοκ. Η άποψή τους και η αγοραστική ικανοποίηση που εκείνοι βίωσαν έχει μεγάλη αξία για την δική μας τελική επιλογή.

Η αποτίμηση και καταγραφή της  ικανοποίησης των υφιστάμενων franchisee κινείται στην ίδια λογική. Όπως και στην περίπτωση της ικανοποίησης του καταναλωτή, η ικανοποίηση του franchisee διαπιστώνεται από τη σύγκριση των αρχικών προσδοκιών του με την τελική εμπειρία που βιώνει καθημερινά ως μέλος ενός δικτύου. Ο franchisee όπως και ο καταναλωτής θα είναι και θα δηλώνει ικανοποιημένος, όταν η εμπειρία που αποκόμισε υπερτερεί των προσδοκιών του. Αντίθετα, όταν οι προσδοκίες δεν καλύπτονται, τότε η ικανοποίηση του franchisee θα είναι χαμηλή.

Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι η ικανοποίηση του franchisee όπως και του καταναλωτή κινείται  σε θεωρητικό επίπεδο και είναι ένα απόλυτα σχετικό μέγεθος. Και τούτο για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί ο όρος ικανοποίηση έχει πολλές εκφάνσεις και επίπεδα και δεύτερον, γιατί η ικανοποίηση ενός franchisee είναι μοναδική και υποκειμενική καθώς βασίζεται στα προσωπικά βιώματα και ανάγκες του ιδίου του franchisee και του άμεσου περιβάλλοντος του.

Αλλά η εμπειρία του franchisee όπως και του καταναλωτή, όσον αφορά στην ικανοποίηση που αποκόμισε, μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη  για την ποιότητα ,  τη βιωσιμότητα και την αποδοτικότητα της επιχειρηματικής πρότασης στην οποία σκοπεύετε να επενδύσετε και να ενεργοποιηθείτε.

Η ικανοποίηση, όπως προαναφέραμε έχει πολλές εκφάνσεις και επίπεδα, τα οποία πρέπει κανείς να συνεκτιμήσει.

Αυτό που κυρίως θα ήταν σκόπιμο να μάθετε είναι αν οι franchisees είναι γενικά ικανοποιημένοι με την επιλογή τους και αν θα επένδυαν ξανά στο ίδιο franchise concept δεδομένου ότι πλέον γνωρίζουν για τι πρόκειται και η επιλογή τους έχει σημαίνουσα βαρύτητα.

Βέβαια όμως υπάρχουν και άλλα πράγματα τα οποία θα έπρεπε κανείς να λάβει υπόψη του όταν διερευνά π.χ.  το concept, τη δυναμική της μάρκας, τη πληρότητα του συστήματος franchise, την αρχική και μετέπειτα εκπαίδευση, τα εγχειρίδια λειτουργίας, τα συστήματα, τις διαδικασίες και τα εργαλεία που η εταιρεία προσφέρει, τα συστήματα παρακολούθησης και αξιολόγηση της επίδοσης, την ευελιξία και την ταχύτητα προσαρμογής, την διαχείριση και διάχυση της συλλογικής γνώσης, την καθοδήγηση από το franchisor, το επίπεδο των στελεχών του κ.ά.

Όταν προσμετράτε το επίπεδο ικανοποίησης σε ένα δίκτυο, είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε ότι οι απαντήσεις που θα λάβετε από τους franchisees θα ποικίλουν ανάλογα με το πώς αντιλαμβάνεται ο καθένας τις ερωτήσεις που τους θέτετε,  δεδομένων των μοναδικών συνθηκών που αντιμετωπίζουν και των διαφορετικών επαγγελματικά διαδρομών που έχουν ακολουθήσει.

Επίσης, η απάντηση ενός franchisee στην ίδια ερώτηση μπορεί να ποικίλει με την πάροδο του χρόνου, ανάλογα με τη φάση ανάπτυξης της επιχείρησής του και τη μέχρι εκείνη τη στιγμή εμπειρία του, καθώς και τις επιθυμίες του και τις ανάγκες του. Επιπλέον, πρέπει να ληφθεί υπόψη η περίπτωση που ο franchisor είναι προοδευτικός, καινοτόμος, εξελίσσεται και επενδύει στη συνεχή ανάπτυξη του concept, με αποτέλεσμα αυτό να βελτιώνεται συνεχώς, έχοντας υπερβεί αρχικά προβλήματα και ελλείψεις.

Ως μελλοντικοί franchisee είναι σημαντικό να μπορείτε να αντιληφθείτε τι πράγματι συμβαίνει μέσα στο δίκτυο όταν ερμηνεύετε την άποψη ενός franchisee σχετικά με την ικανοποίηση που λαμβάνει. Συνιστάται να συζητάτε τέτοια θέματα ανοιχτά και με τον ίδιο το μελλοντικό franchisor σας, όταν διαπραγματεύεστε την ένταξή σας σε ένα δίκτυο. Τα χαμηλά επίπεδα ικανοποίησης από κάποιους franchisees δεν είναι πάντα αποτρεπτικό σημάδι, όμως απαιτούν εις βάθος έρευνα, ανάλυση και διασταύρωση..

Έχουμε βιώσει ανάλογες καταστάσεις, έχοντας συνεργαστεί με αρκετούς franchisors, συνεισφέροντας με ειδικά προγράμματα στη βελτίωση τoυ δικτύου σε τομείς που ενισχύσουν τόσο την ικανοποίηση του franchisee, όσο και την απόδοσή του. Ιδιαίτερα δε τους τελευταίους μήνες, όπου η ικανοποίηση των franchisees σε πολλά δίκτυα έχει πέσει στο ναδίρ, λόγω του γενικού αρνητικού επιχειρηματικού κλίματος και των συνεχών αλλαγών του ανταγωνιστικού πεδίου.

Γιατί το επίπεδο ικανοποίησης του franchisee είναι τόσο σημαντικό για τον υποψήφιο franchisee;

Τα επίπεδα ικανοποίησης του franchisee είναι σημαντικά γιατί είναι άμεσα συνδεδεμένα με αποτελέσματα και συμπεριφορές τα οποία αφορούν όχι μόνο το franchisee αλλά και το franchisor μακροπρόθεσμα.

Η έρευνα που θα πραγματοποιήσει ο υποψήφιος αποδεικνύει ότι τα επίπεδα ικανοποίησης του franchisee είναι συνδεδεμένα με:

  1. Το αν συστήνει ο υφιστάμενος franchisee το συγκεκριμένο concept σε κάποιον άλλο υποψήφιο
  2. Το αν θα επένδυε ο ίδιος franchisee ξανά στο ίδιο concept, με βάση αυτά που γνωρίζει μέχρι στιγμής
  3. Τη ενεργό συμμετοχή του στα εσωτερικά προγράμματα του franchisor
  4. Την απόδοση της επένδυσης και την κερδοφορία του franchisee
  5. Τη δέσμευση που νιώθει ο franchisee προς τo σύστημα franchise και το δίκτυο
  6. Την ποιότητα της σχέσης franchise – franchisor
  7. Τη συνέχιση της παραμονής του franchisee στο δίκτυο, αν είχε δυνατότητα επιλογής
  8. Το να εναποθέτει την επιτυχία της επιχείρησής του περισσότερο στο franchisor παρά στις δικές του δυνάμεις

Επιπλέον, υπάρχουν και άλλοι επιθυμητοί παράγοντες άμεσα  συνδεδεμένοι με υψηλά επίπεδα ικανοποίησης του franchisee. Για παράδειγμα, οι franchisees του δικτύου είναι αφοσιωμένοι στην επιχείρησή τους και δεν αναλώνονται σε παράπονα, αν ακολουθούν τις οδηγίες, τις διαδικασίες και τα συστήματα του δικτύου και δεν παρεκκλίνουν από αυτά και συνεισφέρουν θετικά στο δίκτυο με τις οδέες τους και την υποστήριξή τους σε νέα προγράμματα και νέες ιδέες, στην ανάπτυξή και στην ενδυνάμωση του brand. Όλα αυτά είναι συμπεριφορές που απαιτεί κανείς από τα μέλη ενός δικτύου, πριν ενταχθεί σε αυτό ως οργανικό μέλος.

Είναι φανερό πως τα υψηλά επίπεδα ικανοποίησης των franchisee δεν είναι απλά επιθυμητά, αλλά και ζωτικής σημασίας. Για παράδειγμα, franchisees που δεν προτείνουν το σύστημα franchise στο οποίο είναι μέλη, ή ακόμα χειρότερα αποθαρρύνουν  άλλους να επενδύσουν σε αυτό, επιφέρουν άμεσα αρνητικά αποτελέσματα στην ικανότητα του δικτύου να επεκταθεί με νέα σημεία και να προσελκύσει νέους επενδυτές. Αυτό δεν είναι θετικό ούτε και για τους franchisees μια και όταν θελήσουν στο μέλλον  να μεταπωλήσουν την επιχείρησή τους  θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα. Άλλωστε, για κάθε επιχειρηματία, βασικός στόχος πέρα από τη κερδοφορία και τη ρευστότητα, είναι οι ιακνοποιητική αποτίμηση της επιχείρησή τους και η δημιουργία υψηλής τιμής μεταπώλησης και η αποκόμιση υπεραξιών.

Είναι προφανές λοιπόν ότι  και μόνο η πρόθεση του franchisee να παραμείνει στο σύστημα franchise είναι πολύ σημαντική ένδειξη, αν όχι και απόδειξη ικανοποιητικής απόδοσης. Η σύντομη παραμονή ενός franchisee και οι φυγόκεντρες τάσεις στο δίκτυο οδηγούν σε μεταπωλήσεις σημείων και αρνητικό αντίκτυπο συνολικά στο σύστημα, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η ανάπτυξη του καθώς χρειάζονται όλο και περισσότεροι franchisees και εξαντλούνται οι δυνατότητες του δικτύου καθώς απαιτείται περαιτέρω προσπάθεια και κατασπατάληση πολύτιμων πόρων για την ομαλή και χωρίς συγκρούσεις διαχείριση των αποχωρήσεων και των μεταπωλήσεων και για την προσέλκυση, εκπαίδευση και ένταξη των νέων franchisees. Έτσι το δίκτυο καταπονείται λόγω των μειωμένων αποδόσεων ανά μονάδα franchise, σπαταλά πολύτιμους πόρους και συνεπώς αποδυναμώνεται οικονομικά σε περιόδους ιδιαίτερα κρίσιμες για την επιβίωση κάθε επιχείρησης.

Τι πρέπει να ληφθεί υπόψη;

Πραγματοποιώντας την προσωπική σας έρευνα θα διαπιστώσετε  ότι υπάρχει ένας ικανός αριθμός παραγόντων που επηρεάζουν τα επίπεδα ικανοποίησης του franchisee. Αυτοί είναι σημαντικοί επειδή κάποιοι από αυτούς εξαρτώνται από τον ίδιο τον franchisee, μια και απαιτούν την ενεργό συμμετοχή  και συμβολή του ενώ  υπάρχουν επίσης  παράγοντες που μπορείτε και θα έπρεπε να ελέγξετε και κυρίως να καλύψετε κατά τη διάρκεια της έρευνας και της διαδικασίας απόφασης.

Για σας, ως υποψήφιους franchisees και επιχειρηματίες, η έρευνα θα αναδείξει ορισμένα χαρακτηριστικά που χρειάζεται να διαθέτει οπωσδήποτε κάθε επιτυχημένος franchisee του συγκεκριμένου concept και τα οποία είναι καθοριστικά για την αποδοτική έκβαση της επένδυσης. Και σε κάθε περίπτωση και για κάθε σύστημα franchise, τουλάχιστον η εξωστρέφεια και η προσωπική θετική στάση είναι δυο παράγοντες που επηρεάζουν τελικά τα επίπεδα ικανοποίησης του franchisee.

Η έρευνα αποδεικνύει. ότι αν λάβετε περισσότερη και ποιοτικότερη πληροφόρηση και αναζητήσετε υψηλότερα επίπεδα επαγγελματικών συμβουλών κατά την ενταξιακή φάση, αυτό θα σας οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης στο μέλλον. Σε αυτή τη φάση είναι που θα πρέπει να αναζητήσετε μια λεπτομερή και τεκμηριωμένη παρουσίαση της πρότασης  από το franchisor και να έρθετε σε επαφή με έμπειρους και εξειδικευμένους συμβούλους franchise οι οποίοι θα ελέγξουν, θα διασταυρώσουν και θα αναλύσουν τα στοιχεία παρέχοντας σας μια ολοκληρωμένη εισήγηση.

Θεωρητικά, όσο περισσότερη πληροφόρηση λάβετε τόσο πιο πιθανό είναι όχι μόνο να πάρετε τη σωστή απόφαση για το ποιο franchise να επιλέξετε, αλλά και να θέσετε και τις προσδοκίες σας σε ένα εφικτό και ρεαλιστικό επίπεδο. Σε αυτή τη φάση  θα πρέπει να είστε σε θέση να γνωρίζετε για το ποιο θα είναι το αναμενόμενο επίπεδο παροχών και υπηρεσιών, μετά την έναρξη της επιχείρησης, σε τομείς όπως η κατάλληλη επιλογή σημείου, η αρχική επένδυση, η εκπαίδευση και η υποστήριξη, οι αγορές προϊόντων, η εμπορική πολιτική κλπ. Επίσης, θα πρέπει να έχετε πλήρη εικόνα για τη μετέπειτα υποστήριξη και καθοδήγηση όπως η ποιότητα των εγχειρίδιων, η συνεχής εκπαίδευση, το αποτελεσματικό μάρκετινγκ κοκ.

Επιπλέον, πρέπει να εκτιμήσετε τις επιπτώσεις  των πολιτικών, των διαδικασιών και των περιορισμών του συστήματος (π.χ. για τους προμηθευτές, την αποκλειστικότητα περιοχής, την ανανέωση των συστημάτων, την ανάπτυξη νέων ιδεών κλπ) καθώς και το οικονομικό μοντέλο (initial fee, royalties, μικτά κέρδη, αποθέματα, πιστωτική πολιτική, εκπτώσεις κλπ), δηλαδή μια σειρά από παράγοντες τους οποίους θα πρέπει να ακολουθείτε και συνεπώς  θα πρέπει εκ των προτέρων να αναλογιστείτε το πώς θα αισθάνεστε να λειτουργείτε καθημερινά ως άτομο και ως επιχειρηματίας στο συγκεκριμένο πλαίσιο. Για όσα περισσότερα είστε ενήμεροι, τόσο το καλύτερο. Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγετε μελλοντικές εκπλήξεις που ίσως δε θα σε ικανοποιήσουν.

Ερωτήσεις που πρέπει να θέσετε.

Οι υφιστάμενοι franchisees μπορούν να αποτελέσουν την πιο πλούσια πηγή πληροφόρησης για την επιλογή και παραχώρηση ενός franchise. Και υπάρχουν πολλές σημαντικές ερωτήσεις που θα μπορούσατε να υποβάλετε. Οι παρακάτω ερωτήσεις αποτελούν μια μορφή οδηγού για μια πρώτη ενδεικτική προσέγγιση και συλλογή στοιχείων.

1.         Η επιχειρηματική πρόταση ανταποκρίθηκε τελικά στις προσδοκίες σας;

2.         Πόσο καιρό σχεδιάζετε να παραμείνετε στο δίκτυο;

3.         Έχει δεσμευθεί ο franchisor σε μια αμοιβαία ανταποδοτική συνεργασία μαζί σας;

4.         Υπάρχει συστηματική επικοινωνία στο δίκτυο;

5.         Εμπιστεύεστε και σέβεστε το franchisor και τα στελέχη του;

6.         Υιοθετούνται νέες ιδέες στο δίκτυο;

7.         Η διοικητική ομάδα του franchisor και τα στελέχη του παρέχει ουσιαστική βοήθεια και συνεχή καθοδήγηση;

8.         Υπάρχει υψηλός βαθμός μετακίνησης στελεχών;

9.         Σας παρέχει το σύστημα franchise στο όποιο είστε μέλος υποστήριξη στην καθημερινή λειτουργία;

10.       Σας παρέχει τα απαραίτητα εργαλεία μάρκετινγκ, τα οποία να μπορείτε να τα εφαρμόσετε άμεσα και αποτελεσματικά στην περιοχή σας;

11.       Το ποσό των royalties που καταβάλετε είναι αντίστοιχο της επιχειρηματικής πρότασης και της «αξίας» που λαμβάνετε;

12.       Το επιχειρηματικό μοντέλο είναι ευέλικτο και ανταποκρίνεται στις μεταβολές της αγοράς;

13.       Οι οικονομικές αποδόσεις της επιχείρησης ανταποκρίνονται στις αρχικές σας προσδοκίες;

14.       Θα επενδύατε ξανά σε ένα σύστημα franchise;

15.        Θα επενδύατε ξανά στο ίδιο σύστημα franchise;

Κάντε αυτές τις ερωτήσεις σε ένα ικανοποιητικό δείγμα franchisees. Εγώ θα σύστηνα πέντε ή έξι διαφορετικούς. Αν το εύρος των απαντήσεων που θα λάβετε είναι μεγάλο, τότε είναι καλό να συνεχίσετε τις ερωτήσεις μέχρι να φτάσετε σε ένα σημείο που να έχετε διαμορφώσει μια λεπτομερή και πλήρη εικόνα και αντίληψη του τι νιώθουν οι franchisees γενικά.

Όταν ερμηνεύετε και αποκωδικοποιείτε τις απαντήσεις των franchisees, πρέπει να λαμβάνετε υπόψη, ότι είναι σύνηθες, οι απαντήσεις να διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους και ενδεχομένως αντιφατικές. Υπάρχει η πιθανότητα για παράδειγμα, να βρείτε ένα δυσαρεστημένο franchisee που να είναι πολύ επιτυχημένος στην επιχείρησή του.

Θα πρότεινα λοιπόν να μιλήσετε γενικά με το franchisor για τα αποτελέσματα της έρευνας και τις εντυπώσεις  που αποκομίσατε, χωρίς να αναφερθείτε σε ονόματα franchisees για λόγους εμπιστευτικότητας  και μέσα από τη συζήτηση ο franchisor θα σας προσφέρει μια μοναδική και διαφορετική προοπτική για να μπορέσετε στη συνέχεια να συνεκτιμήσετε όλες τις πληροφορίες έχοντας μια πιο σφαιρική άποψη. Ίσως και ο ίδιος να έχει εντοπίσει τα προβλήματα που θα του αναφέρετε και να προσπαθεί ήδη να τα αντιμετωπίσει ή να σας προσφέρει μια διαφορετική προσέγγιση και αιτιολόγηση.

Η όλη ιδέα του κριτηρίου της ικανοποίησης των franchisees κερδίζει όλο και περισσότερη αξία τελευταία. Είναι ένα στοιχείο που όλοι οι franchisors θα έπρεπε να ελέγξουν και ένας παράγοντας που ο υποψήφιος franchisee θα έπρεπε να λάβει υπόψη όταν αναζητεί  για την κατάλληλη επιχειρηματική ευκαιρία στο franchising.

Είναι προφανές ότι θα θέλατε να ενταχθείτε σε ένα σύστημα franchise με υψηλά  επίπεδα ικανοποίησης. Και έχετε δίκιο, καθώς το επίπεδο  ικανοποίησης των franchisee μπορεί να οικοδομήσει ένα σύστημα franchise ή και σε αντίθετη περίπτωση να το αποδομήσει και να το απαξιώσει.

Επικοινωνώντας με υφιστάμενους franchisees και θέτοντας τους ερωτήσεις, θα λάβετε την κατάλληλη πληροφόρηση η οποία είναι κρίσιμη για την τελική σας απόφαση. Απλά προσπαθήστε να είστε συστηματικοί, να έχετε ένα οργανωμένο πλάνο και να αφιερώσετε τον απαραίτητο χρόνο. Το αξίζετε!

Photos Via Flickr

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Αφήστε ένα σχόλιο