Home » Απλά μαθήματα για Franchisees

Απλά μαθήματα για Franchisees

Συντάκτης: Παναγιώτης Γ. Ρουσόπουλος

Το να επιλέξεις ένα σύστημα Franchise είναι – υπό προϋποθέσεις – μια αποδοτικότερη και πιο ασφαλής επιλογή, από τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης επιχείρησης.

Ιδιαίτερα σε μια περίοδο παρατεταμένης ύφεσης, συνεχών αλλαγών, συρρίκνωσης της αγοραστικής δύναμης, αλλαγής των καταναλωτικών προτύπων, έντασης του ανταγωνισμού. (δες και εδώ)

Είναι προφανές ότι δεν επιτυγχάνουν πάντα τα δίκτυα franchise ούτε αποτελούν για το σύνολο των επενδυτών ή των αυτοαπασχολούμενων μονόδρομο! (δες και εδώ).

Ακόμα και όταν τα θεμελιώδη μεγέθη, οι βασικές παραδοχές των επιχειρηματικών μοντέλων που στηρίχθηκε και δομήθηκε η πλειονότητα των συστημάτων δοκιμάζονται, το Franchising αποδεικνύεται αποτελεσματικό εργαλείο και επιλογή για τα δίκτυα που έχουν αποτελεσματική ηγεσία (δες και εδώ), στρατηγική, δέσμευση, υποδομές, οργάνωση. (δες και εδώ)

Οι αυτοαπασχολούμενοι, οι νέοι επιχειρηματίες, οι επενδυτές ανακαλύπτουν στο Franchising “το επόμενο βήμα”, μια αξιόπιστη επιλογή! Με διαφορετικά κριτήρια σε σχέση με ότι ίσχυε πριν 3,5,10 χρόνια, με συστηματική έρευνα, σε συνεργασία με εξειδικευμένους συμβούλους, (δες και εδώ και εδώκαι εδώ, και εδώ), με μεγαλύτερη προσοχή, πιο συνειδητοί, πιο υποψιασμένοι!

Όλοι;

Προφανώς και όχι!

Είναι όμως αναμφισβήτητο γεγονός, ότι οι σημαντικό τμήμα των υποψηφίων Franchisees ακολουθούν μια σοβαρότερη προσέγγιση στη διαδικασία λήψης απόφασης από ότι στο παρελθόν (δες και εδώ)

Και το θετικό είναι ότι οι αξιόπιστοι Franchisor ενθαρρύνουν – και απαιτούν – μια προσεκτική, δομημένη, συνειδητή διαδικασία επιλογής. (δες και εδώ)

Όμως, ακόμα και για ένα σημαντικό τμήμα  όσων προσεγγίζουν το franchising  με σοβαρότητα, η επιλογή  του να είσαι Franchisee αποδεικνύεται πολύ πιο απαιτητική από όσο ανέμεναν.

Το να επιλέξεις μια ήδη επιτυχημένη επιχειρηματική πρόταση, ένα συγκροτημένο concept, ένα δοκιμασμένο σύστημα, να γίνεις μέλος μιας επιτυχημένης ομάδας σίγουρα  κάνει τα πράγματα πιο απλά!

Θεωρητικά φαίνεται κάτι εύκολο, πρακτικά όμως απαιτεί ιδιαίτερη δουλειά και προετοιμασία! (δες και εδώ)

Κάθε επιλογή κρύβει παγίδες που πρέπει να αποφύγετε!(δες και εδώ)

 

Η επιτυχία σε ένα οργανωμένο, αποδοτικό δίκτυο Franchise εξαρτάται κυρίως από εσάς! Ο Franchisor προσφέρει τα εργαλεία, αλλά αυτός που θα τα αξιοποιήσει είστε εσείς!

Ξεκινώντας ως Franchisee να έχετε κατά νου μερικές  απλές προτάσεις – εμπειρίες από επιτυχημένους Franchisees,  που σίγουρα θα σας φανούν πολύτιμες!

 

1. Δέσμευση στην επιτυχία!

Θέστε υψηλούς στόχους και εργαστείτε σκληρά για να τους πετύχετε. Κανείς δεν πρόκειται να το κάνει για εσάς. Ξεκινήστε έχοντας κατά νου το τελικό σας στόχο! Συνδέστε προσωπικούς στόχους και “θέλω” με τους κρίσιμους παράγοντες, με τις κινητήριες δυνάμεις που οδηγούν σε επιτυχία την επιχείρησή σας, το franchise σας. Και δεσμευτείτε στην επίτευξή τους. Η Anne Beiler, ιδρυτής του δικτύου Franchise  Auntie Anne’s, τόνιζε: “Αν παραμένεις πραγματικά προσηλωμένος στις αξίες και στους στόχους σου, μόνο τότε θα γευτείς το κέρδος”. Η επιτυχία  στο Franchise είναι αποτέλεσμα δέσμευσης σε αξίες, στόχους, σε προκαθορισμένες δράσεις. Δικές σας…

2. Επενδύστε στην εκπαίδευση

Μην αρκεστείτε στις εμπειρίες, γνώσεις που ήδη έχετε αποκτήσει. Όσο πιο έμπειρος manager, όσο πιο επιτυχημένος επιχειρηματίας ή επενδυτής έχετε αποδειχθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια, τόσο περισσότερο πρέπει να επενδύσετε στην εκπαίδευση. Και κυρίως δεν αρκεί  μόνο η  τεχνική εκπαίδευση (δική σας και της ομάδας σας) στο Concept που επιλέξατε, δεν αρκεί η κατανόηση και πλήρης υιοθέτηση των  διαδικασιών και των συστημάτων του δικτύου. Είναι προφανώς απολύτως αναγκαία, αλλά δεν επαρκούν. (Δες και εδώ,  και εδώ) Πρέπει να επενδύσετε και στην κατανόηση όλων των στοιχείων, των κατευθυντήριων δυνάμεων που καθορίζουν την επιτυχία, τη διατηρησιμότητα των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων του επιχειρηματικού σας μοντέλου. Και αυτό σημαίνει τη γνώση της  αγοράς σας, του ανταγωνισμού, των  πελατών σας. Ο Dave Thomas – ιδρυτής των Wendy’s, ένας χαρισματικός ηγέτης και επιχειρηματίας-  τόνιζε: “Τι χρειάζεσαι για να ξεκινήσεις μια πράγματι επιτυχημένη επιχείρηση; Τρία απλά πράγματα: να ξέρεις το προϊόν σου, την υπηρεσία σου, καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο. Να γνωρίζεις το πελάτη σου, και να έχεις μια διακαή επιθυμία για να πετύχεις”

3. Δώστε σημασία στους  αριθμούς και στο τι κρύβεται πίσω από αυτούς

Πρέπει να «διαβάζετε» σωστά τους αριθμούς. Είναι σημαντικό να «κτίσετε” τις γνώσεις και να είστε σε θέση να «διαβάζετε» τα οικονομικά στοιχεία ώστε να έχετε ξεκάθαρη εικόνα της κατάστασης της επιχείρησή σας κάθε στιγμή.  Και το σημαντικότερο που οφείλεται η κατάσταση αυτή! Ποιοι παράγοντες καθορίζουν τη πορεία των μεγεθών και των οικονομικών δεικτών! Πάντα, και σε περιόδους κρίσης ακόμη περισσότερο, σημασία έχει να κατανοούμε και να αναλαμβάνουμε συγκεκριμένες δράσεις στους παράγοντες που καθορίζουν τα αποτελέσματα. Το “τι” είναι σημαντικό! To “πως” αποδεικνύεται πάντα σημαντικότερο!

4. Σχεδιάστε πλάνο ανάπτυξης και προτεραιότητες

Είναι πολύ σημαντικό να καταρτίσετε ένα μακροπρόθεσμο πλάνο ανάπτυξης βάσει του οποίου θα κινείστε. Σε περιόδους κρίσης ο ρόλος μας ως επιχειρηματίες είναι πιο σύνθετος από ποτέ άλλοτε. Απαιτείται να ισορροπούμε μεταξύ των στόχων που έχουμε θέσει, των προτεραιοτήτων που θέτει η καθημερινότητα και η ευθυγράμμιση με αρχές, αξίες, αλλά και συστήματα. Υπάρχει απόλυτη ανάγκη να συγκεντρώνουμε τους διαθέσιμους πόρους και το χρόνο μας σε ενέργειες άμεσης και βραχυπρόθεσμης απόδοσης, να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες, να καθοδηγούμε την ομάδα μας σε δράσεις, projects  και πρωτοβουλίες υψηλής αποδοτικότητας, χωρίς όμως να απομακρυνόμαστε από τους στόχους και τις αξίες μας.

5. Επενδύστε στη δύναμη του marketing και της επικοινωνίας

H αναγνωρισιμότητα της επιχείρησης σας είναι πολύ σημαντικός παράγοντας. Επενδύστε στο Marketing και στην επικοινωνία και κερδίστε μερίδιο στη μνήμη και στη καρδιά των πελατών σας. Το να είστε στις πρώτες θέσεις στο μυαλό του κοινού ευνοεί παράλληλα και την επιχείρησή σας αλλά και την ανάπτυξή του δικτύου συνολικά. Σε εποχές κρίσης κάθε μονάδα που κερδίζουμε έχει τριπλή αξία! Αυξάνει τις πωλήσεις μας, ενδυναμώνει το δίκτυό μας και αποδυναμώνει τους ανταγωνιστές! Σκύψτε περισσότερο από ποτέ στην ομάδα πωλήσεων, στους ανθρώπους της πρώτης γραμμής. Σε αυτούς που έρχονται σε επαφή με τους πελάτες κάθε μέρα. Και τριπλασιάστε την ποιότητα και την ένταση της επικοινωνίας (όχι κατ’ ανάγκη και τη δαπάνη…)

6. Προσαρμοστικότητα & Ευελιξία

Το σύστημα franchise που ανήκει και η δική σας επιχείρησή σας ενδέχεται (και είναι απαραίτητο)  να υπόκειται σε συνεχείς τροποποιήσεις είτε κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του ως δίκτυο είτε  από την ανάγκη εξέλιξης και προσαρμογής στο νέο ανταγωνιστικό πεδίο, στις συνεχείς αλλαγές της αγοράς. Να είστε ενεργό μέρος των αλλαγών και όχι σημείο αντίστασης και τριβής. Ενθαρρύνεται ως Franchisee την ανάληψη πρωτοβουλιών από τον Franchisor, αναλαμβάνοντας μέρος του κινδύνου,  μοιραστείτε εμπειρίες και καλές πρακτικές, συμμετέχετε σε ομάδες πιλοτικής εφαρμογής νέων συστημάτων και προώθησης νέων προϊόντων και υπηρεσιών!

7. Δώστε ιδιαίτερη έμφαση σε ότι είναι σημαντικό

Έχετε σε καθημερινή βάση κατά νου, ποια είναι τα πλέον σημαντικά ζητήματα για την επιχείρησή σας. Ενδεχομένως μέσα στην ημέρα να σας απασχολούν κι άλλα θέματα. Δώστε προσοχή στα πιο κρίσιμα και εστιάστε τις ενέργειες και τις κινήσεις σας σε αυτά. Και κυρίως κρατείστε τα πράγματα απλά. Στοιχεία, δράσεις που πάντα είναι τμήμα ενός ξεκάθαρου οδικού χάρτη. Δώστε βάρος στην ομάδα σας. Στο κάθε μέλος της ξεχωριστά. Ξεφορτωθείτε κάθε βαρίδι. Κάντε όλες τις δύσκολες κινήσεις στην αρχή. Σε περιόδους κρίσεις κάθε πόρος, κάθε ικμάδα δύναμης πρέπει να επενδύεται σε θετικές πρωτοβουλίες, σε ανάπτυξη και όχι σε ανάλωση αντιστάσεων.

8. Ανοικτοί στις προκλήσεις…

Πρέπει να είσαστε πάντα ανοικτοί στις προκλήσεις των καιρών. Δεν μπορούμε να θεωρούμε πλέον τίποτα ως δεδομένο. Σε μια αγορά που όλα αλλάζουν δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε. Ακόμα και η ανησυχία, ακόμα και ο φόβος απέναντι στη κρίση μπορεί να αποδειχθεί ευεργετικός! Όταν γνωρίζεις το προϊόν σου, τη πρόταση αξίας που προβάλεις ως επιχείρηση στους πελάτες σου, στον κάθε πελάτη ξεχωριστά, έχεις κατανοήσει τις δυναμικές της αγοράς και τον ανταγωνισμό, έχεις κτίσει μια αποτελεσματική ομάδα, ακόμα και στις χειρότερες συνθήκες – όπως αυτές που βιώνουμε- η ανησυχία, ο φόβος μετεξελίσσεται σε παράγοντα  ευαισθητοποίησης, κινητοποιεί δυνάμεις προσαρμογής, υπέρβασης.

9. Να προσέχετε τον εαυτό σας.

Όταν είστε εσείς καλά, τότε μόνο μπορείτε να είστε το στιβαρό τιμόνι μιας υγιούς επιχείρησης. Οι επιτυχημένοι Franchisees πάντα προβάλουν ως βασικό συστατικό της επιτυχίας την ισορροπία μεταξύ προσωπικής και οικογενειακής ζωής και της επιχειρηματικής δράσης.

10. Γιορτάστε τις μικρές επιτυχίες

Η αναγνώριση λειτουργεί για όλους εποικοδομητικά και παρακινεί προς την επίτευξη μεγαλύτερων επιτευγμάτων. Μην διστάσετε να  θέτετε μικρούς στόχους και κάθε φορά που τους πετυχαίνετε να  επαινείτε την ομάδα σας– και τον εαυτό σας – για αυτό! Και κυρίως γιορτάστε για αυτά που μαθαίνετε από τις αποτυχίες σας. Κρίσιμο στοιχείο το να κατανοούμε στο πού οφείλονται οι επιτυχίες και οι αποτυχίες. Όλες καλοδεχούμενες, και οι επιτυχίες και οι αποτυχίες,  αν η γνώση που κατακτάμε μας οδηγεί σε αλλαγή συμπεριφοράς, σαν επιχειρηματίας, ως ομάδα, ως επιχείρηση. Και όπως έλεγε ένας φίλος εμπειρία δεν είναι αυτά που έπαθα, αλλά αυτά που έμαθα από αυτά που έπαθα…

11. Η επιχειρηματικότητα είναι ομαδικό άθλημα…

Σε μια επιχείρηση, μικρή ή μεγάλη, σε ένα δίκτυο franchise η ομάδα, οι σχέσεις και οι συμπεριφορές που αναπτύσσονται, η εταιρική κουλτούρα που το διαπερνά,  καθορίζει τελικά την επιτυχία. Η επιτυχία και η δύναμη ενός δικτύου καθορίζεται από τη δύναμη των αδύναμων κρίκων του. Οικοδομείστε και ενθαρρύνεται στην δική σας επιχείρηση, στο δικό σας Franchise μια κουλτούρα ανοικτή, επενδύοντας σε μια  ομάδα, προσανατολισμένη σε δράσεις και λύσεις αμοιβαίου οφέλους. Ο Michael Jordan τόνιζε τα ταλέντα μπορούν να κερδίζουν αγώνες, πρωταθλήματα κερδίζουν μόνο οι ομάδες. Δεν μπορεί να υπάρχει για μεγάλη χρονική διάρκεια επιτυχημένος Franchisee, αν δεν κερδίζει και δεν αναπτύσσεται και ο franchisor και οι υπόλοιποι franchisees, το δίκτυο ως σύνολο. Και επίσης δεν μπορεί να κερδίζει ένας  franchisee αν δεν είναι κερδισμένη και η ομάδα του, οι συνεργάτες του.  Ο Jack C. Taylor, ιδρυτής της Enterprise Rent-A-Car επαναλάμβανε: “Φρόντιζε πρώτα από οτιδήποτε άλλο τους πελάτες και τους υπαλλήλους σου, και να είσαι βέβαιος ότι τα κέρδη θα ακολουθήσουν»  

12. Να είστε ο εαυτός σας

Μπορείτε να εμπνευστείτε από ανθρώπους που θαυμάζετε και που έχουν επιτύχει στον τομέα τους αλλά μην προσπαθήσετε να τους μιμηθείτε. Μην ξεχνάτε να είστε ο εαυτός σας, κι όχι κάποιος άλλος. Δεν υπάρχουν μοναδικές συνταγές. Κάθε επιτυχημένη επιχείρηση – ακόμα και στο πλέον “αυστηρό”, “ώριμο” δίκτυο Franchise – διαθέτει το δικό της μοναδικό αποτύπωμα. Αξιοποιείστε την αναγνωρισιμότητα, τα συστήματα, τη διαπραγματευτική δύναμη, τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του δικτύου σας. Η τελική επιτυχία όμως θα εξαρτηθεί, αν μπορέσετε εσείς να τα αξιοποιήσετε και να τα συνδέσετε δημιουργικά με τα δικά σας μοναδικά ταλέντα, δεξιότητες, ικανότητες και εμπειρίες. Αυτό διασφαλίζει την τελική επιτυχία. Απολαύστε την κάθε μέρα και αποδείξτε σε όλους ότι η δουλειά μαζί σας, σε ένα σύστημα Franchise – και σε αυτούς τους καιρούς – μπορεί να είναι ξεχωριστή, μοναδική, αποδοτική και κυρίως ευχάριστη!

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Αφήστε ένα σχόλιο