Home » Δημιουργώντας τη δική σου επιχείρηση: 11 βήματα για ένα πετυχημένο franchise

Δημιουργώντας τη δική σου επιχείρηση: 11 βήματα για ένα πετυχημένο franchise

Συντάκτης: Παναγιώτης Γ. Ρουσόπουλος

Από την έρευνα αγοράς έως την υπογραφή της Σύμβασης και την ένταξη σε ένα σύστημα franchise

 

Photos Via Flickr

Υπάρχουν πάνω από 420 συστήματα Franchise που αναπτύσσονται στην χώρα μας. «Ελάτε σε επαφή μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες» λένε – αλλά τι συμβαίνει πραγματικά όταν τους καλέσετε και ζητήσετε τις πληροφορίες που σας έχουν υποσχεθεί; Ακολουθεί ένας αναλυτικός οδηγός για το τι πρέπει να περιμένετε και τι να απαιτήσετε πριν αποφασίσετε να ενταχθείτε σε ένα σύστημα franchise.

Tο Franchising παρομοιάζεται συχνά με το γάμο– μια μακροχρόνια δηλαδή σχέση όπου και τα δυο μέρη θα πρέπει- εφόσον θέλουν να πετύχει- να εμπιστεύονται και να σέβονται ο ένας τον άλλο.

Όπως και στο γάμο, και τα δύο μέρη θα πρέπει να πιστεύουν με πάθος στα πλεονεκτήματα που θα επιφέρει αυτή η σχέση, να γνωρίζουν τους όρους και τις προϋποθέσεις, αλλά και να γνωριστούν καλά πριν προχωρήσουν στη δέσμευση.

Η μακροχρόνια φύση των σχέσεων που αναπτύσσονται σε ένα σύστημα franchise, καθιστά την επιλογή του σωστού «συντρόφου» πολύ σημαντική.

Για να διατηρηθεί λοιπόν μια «ευτυχισμένη οικογένεια» θα πρέπει να υπάρχει συνεχής, ποιοτική και αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ του franchisor και του franchisee.

Πριν υπογράψετε μια σύμβαση franchise θα θέλετε να βεβαιωθείτε ότι ο franchisor είναι αξιόπιστος, επιχειρηματικά ηθικός και επαγγελματίας – ένας οργανισμός δηλαδή με τον οποίο μπορείτε να συνεργαστείτε.

Ομοίως και ο franchisor θέλει να ελέγξει με την σειρά του και εσάς. Η επιλογή των κατάλληλων δικαιοδόχων είναι μια από τις πιο σημαντικές αποφάσεις που παίρνει ο franchisor για την ανάπτυξη του δικτύου του. Θα έχει σίγουρα καθορίσει το προφίλ του ατόμου που ταιριάζει με το franchise του και θα θέλει οι μελλοντικοί franchisees να ταιριάζουν σ’ αυτό το προφίλ. Άλλωστε, αν τελικά καταλήξετε να ενταχθείτε σε ένα συγκεκριμένο δίκτυο franchise, εσείς και ο franchisor θα είστε μαζί για αρκετό καιρό.

Το άρθρο αυτό έχει συνταχθεί με στόχο να σας προσφέρει μια πρώτη ιδέα για την διαδικασία που ακολουθείται συνήθως πριν την ένταξη σε ένα δίκτυο franchise καθώς και τα σημεία που πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα. Η διαδικασία πιθανόν να διαφέρει από εταιρεία σε εταιρεία, αλλά παρ’ όλα αυτά θα συναντήσετε τα περισσότερα από αυτά τα βήματα, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο. Ως γενικό κανόνα να θυμάστε πάντα ότι πρέπει να διαθέσετε σημαντικό χρόνο για την έρευνα των εταιρειών που σας ενδιαφέρουν, να χρησιμοποιήσετε έμπειρη εταιρεία συμβούλων στην τελική φάση και να είστε συστηματικοί στην προσέγγισή σας.

Βήμα 1ο: Σχεδιάστε τα επόμενα βήματα

Έχετε το απαιτούμενο χρηματικό κεφάλαιο για να επενδύσετε και θέλετε να ξεκινήσετε τη δική σας επιχείρηση κάτω από την ομπρέλα μιας καταξιωμένης εταιρείας και μιας δοκιμασμένης φόρμουλας franchise. Είναι συνετό να είστε προετοιμασμένος.

Ρωτήστε τον εαυτό σας αν το franchising είναι η σωστή επιλογή για εσας. Το franchising δεν ταιριάζει σε όλους. Όπως και οποιαδήποτε επιχειρηματική κίνηση συμπεριλαμβάνει σημαντικό ρίσκο, καθώς και την ευθύνη για την επιτυχία ή την αποτυχία. Σκεφτείτε λοιπόν, μπορείτε να λειτουργήσετε κάτω από συγκεκριμένες οδηγίες σε ένα ήδη προκαθορισμένο σύστημα; Ο franchisor θα σας παράσχει τα εργαλεία (προϊόν, σύστημα και εμπορικό σήμα) έτσι ώστε να ξεκινήσετε την εργασία σας, αλλά εν τέλει η επιτυχία της επιχείρησής σας βασίζεται πάνω σας. Μάθετε περισσότερα για το franchise και για το πώς λειτουργεί.

Πίσω από κάθε επιτυχημένη επιχείρηση υπάρχει ένας καλός προγραμματισμός. Ο προγραμματισμός σας θα πρέπει να περιλαμβάνει: καθορισμό του απαιτούμενου οικονομικού κεφαλαίου, προσωπικές ικανότητες, επαγγελματικές προτιμήσεις που ταιριάζουν στον δικό σας τρόπο ζωής (και της οικογένειάς σας), καθώς και προτιμώμενες περιοχές ανάπτυξης. Θέστε τα κριτήρια σας με αντικειμενικό και ρεαλιστικό τρόπο. Μην ξεπεράσετε τα όρια δανειζόμενοι παραπάνω από αυτό που μπορείτε ξεπληρώσετε και μην ενταχθείτε σε ένα δίκτυο που γνωρίζετε εκ των προτέρων ότι δεν σας ενθουσιάζει.

Η εύρεση της κατάλληλης επιχείρησης, του κατάλληλου concept είναι δύσκολη επλογή, άρα λοιπόν όταν βρείτε ένα franchise που ταιριάζει στα κριτήριά σας, επικοινωνήστε με τους υπευθύνους ανάπτυξης της εταιρείας. Ελέγξτε επίσης – ακόμη και πριν μιλήσετε με τον franchisor – αν κάποιος από τους άλλους franchisees της ίδιας επιχείρησης μπορεί να σας βοηθήσει παρέχοντας σας μια εκ των έσω μαρτυρία. Μη διστάσετε να ζητήσετε πληροφορίες για οποιοδήποτε franchise σας ενδιαφέρει– οι franchisors θα χαρούν να μιλήσουν μαζί σας και να απαντήσουν στις ερωτήσεις σας. Αδράξτε λοιπόν την ευκαιρία και ΡΩΤΗΣΤΕ!

Βήμα 2ο: Επικοινωνήστε

Το πρώτο βήμα, για να πάρετε περισσότερες πληροφορίες για τις εταιρείες franchise που σας ενδιαφέρουν, είναι να επικοινωνήσετε με τον υπεύθυνο ανάπτυξης της εταιρείας. Ο υπεύθυνος ανάπτυξης μπορεί να είναι είτε ο franchisor, είτε ένα στέλεχός του, είτε ένας σύμβουλος franchise. Μην περιμένετε, με το πρώτο τηλεφώνημα, να μάθετε πολλά στοιχεία ή να πάρετε πολλές πληροφορίες. Ο franchisor έχει την ευθύνη να προστατέψει το όνομα της επιχείρησής του και το σύστημα που έχει αναπτύξει και έτσι δεν θα σας αποκαλύψει εμπιστευτικά στοιχεία έως ότου βεβαιωθεί ότι το ενδιαφέρον σας είναι πραγματικό και ότι ως επενδυτές μπορείτε να ανταποκριθείτε στα κριτήρια που έχει  με την σειρά του θέσει.

Ο υπεύθυνος ανάπτυξης με τον οποίο θα μιλήσετε, μπορεί να σας κάνει διάφορες διερευνητικές ερωτήσεις σε πρώτη φάση, για να εξακριβώσει το επίπεδο των γνώσεών σας, τις εμπειρίες σας και το ενδιαφέρον σας πάνω στη συγκεκριμένη εταιρεία. Θα σας ζητήσουν επίσης τα πλήρη στοιχεία σας, έτσι ώστε να σας στείλουν έναν ενημερωτικό φάκελο αλλά και να επικοινωνήσουν μαζί σας εάν χρειαστεί. Εάν σας ρωτήσουν για το κεφάλαιο που διαθέτετε καλό είναι να είστε επιφυλακτικοί- σε αυτό το στάδιο- και να μην δώσετε σαφή απάντηση. Ρωτήστε αντίθετα το ύψος της απαιτούμενης επένδυσης και ενημερώστε τον υπεύθυνο ανάπτυξης εάν το κεφάλαιο που διαθέτετε κινείται σε αυτά τα επίπεδα.

Βήμα 3ο: Διαβάστε προσεκτικά τον ενημερωτικό φάκελο

Ο ενημερωτικός φάκελος που θα λάβετε περιλαμβάνει συνήθως μια συνοδευτική επιστολή, ένα ενημερωτικό φυλλάδιο ή μια ανάλυση του πακέτου franchise και ίσως μια αίτηση. Ο σκοπός αυτού του φακέλου είναι να σας δώσει μια πλήρη εικόνα για την εταιρεία, την ιστορία της, τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της, τα προϊόντα του και τις υπηρεσίες που προωθεί, τον τρόπο συνεργασίας μαζί σας, την υποστήριξη που παρέχει καθώς και τις απαιτήσεις (οικονομικές και μη) από εσάς εφόσον σας ενδιαφέρει η ένταξη στο δίκτυο. Συχνά αναφέρει και το προφίλ που πρέπει να έχει ένας franchisee, όπως για παράδειγμα «ικανότητα να καθοδηγεί μια ομάδα» ή να «αγαπά τη ζωή εκτός γραφείου».

Ο ενημερωτικός φάκελος σας δίνει γενικές πληροφορίες για την εταιρεία και το σύστημα franchise που έχει αναπτύξει. Φυσικά και δεν θα πάρετε την απόφαση για ένταξη σε ένα δίκτυο βασισμένοι μόνο σε αυτά που διαβάσετε στο φυλλάδιο αυτό, όσο ελκυστικά και εάν σας φαίνονται. Να θυμάστε ότι ο ενημερωτικός είναι μια εισαγωγή στα όσα θα πρέπει να μάθετε για την εταιρεία, έτσι ώστε να αποφασίσετε αν ενδιαφέρεστε να εξετάσετε την περίπτωση περαιτέρω, χωρίς να είναι αναγκασμένος- ο franchisor- να αποκαλύψει πάρα πολλές πληροφορίες. Επίσης είναι ένα καλό εργαλείο που θα σας βοηθήσει να συντάξετε ένα πιο αναλυτικό κατάλογο των θεμάτων και των σημείων που απαιτούν διεξοδική διερεύνηση.

Αν μετά από την ανάγνωση του ενημερωτικού φακέλου συνεχίζει να σας ενδιαφέρει- σε πρώτο στάδιο- η επιχείρηση, το επόμενό σας βήμα είναι να συμπληρώσετε την αίτηση υποψηφίου- εφόσον υπάρχει- και να κλείσετε ένα ραντεβού με τον υπεύθυνο ανάπτυξης για να ζητήσετε περαιτέρω πληροφορίες. Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον εκπρόσωπο της εταιρείας θα μπορέσετε να μάθετε πολλά περισσότερα για την επιχείρηση και τις προοπτικές της

Βήμα 4ο: Συναντήστε τον εκπρόσωπο της εταιρείας

Η πρώτη συνάντηση θα είναι περισσότερο ενημερωτική και θα σας δώσει την ευκαιρία να μάθετε περισσότερα για το σύστημα franchise. Θα διεξαχθεί στο γραφείο του franchisor ή του συμβούλου, σε κάποιο άλλο γραφείο της εταιρείας, ή ακόμα και σε ένα ξενοδοχείο, αν ο franchisor επισκέπτεται την περιοχή σας για να πραγματοποιήσει διάφορες συναντήσεις. Βέβαια, αν σας ενδιαφέρει ένα concept, εσείς πρέπει να επισκεφθείτε τον franchisor για να διαπιστώσετε έστω και επιφανειακά υποδομή, οργάνωση, επαγγελματισμό κοκ.

Αν θέλετε να ανοίξετε την επιχείρηση μαζί με τη σύζυγό σας ή με έναν άλλο συνέταιρο, είναι σημαντικό να είναι και αυτοί παρόντες στη συζήτηση. Πρέπει να είναι πάντα ενήμεροι για τη διαδικασία. Οι περισσότεροι franchisors παίρνουν συνέντευξη και από τους δύο υποψήφιους συνεταίρους. Αυτό γιατί γνωρίζουν ότι, ακόμα και ένας ικανός άνθρωπος, ο οποίος δουλεύει σκληρά, χρειάζεται την υποστήριξη της οικογένειάς του έτσι ώστε να συνεχίσει την προσπάθειά του για την επιχείρηση, και θέλουν να βεβαιωθούν ότι ο σύντροφός σας ή ο συνέταιρός σας μοιράζεται την αφοσίωση και το όραμά σας.

Ετοιμαστείτε για τη συνάντηση αυτή, μελετώντας τις πληροφορίες που ήδη έχετε και μαθαίνοντας όσο περισσότερα μπορείτε σχετικά με το εν λόγω franchise. Αν είναι δυνατό, επισκεφτείτε μερικά καταστήματα ως πελάτης, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα τους και δείτε τις διαφημίσεις (ή νέα τους) στον τύπο. Πρόκειται για τα λεφτά σας, και ο υπεύθυνος ανάπτυξης- ο άνθρωπος που επιλέγει τους franchisees- περιμένει από εσάς όλες αυτές τις ερωτήσεις. Να θυμάστε δεν υπάρχουν χαζές ή αφελείς ερωτήσεις.

Ο υπεύθυνος ανάπτυξης θα σας κάνει και αυτός με την σειρά του μερικές ερωτήσεις για να καταλάβει τις ικανότητές σας και την δυνατότητά σας να ενταχθείτε στο σύστημα franchise. Γενικότερα δεν θα σας ζητήσουν πολλές προσωπικές λεπτομέρειες σ’ αυτή τη συνάντηση, αλλά σίγουρα θέλουν να γνωρίζουν την επαγγελματική σας εμπειρία, τυχόν εμπειρία πάνω στον τομέα του franchise, τι σας παρακινεί να εξετάσετε το συγκεκριμένο franchise, αν έχετε την υποστήριξη της οικογένειάς σας, έαν διάθετε ήδη ακίνητο ή σκοπεύετε να νοικιάσετε κοκ.

Κατά τη διαδικασία ¨αγοράς¨ ενός Franchise είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συναντηθείτε αρκετές φορές με τον franchisor ή τον εκπρόσωπό του. Η πρώτη συνάντηση πρέπει να σας δώσει μια ξεκάθαρη εικόνα για το αν η ευκαιρία αυτή είναι η σωστή για εσας (θυμηθείτε τα κριτήριά σας!!!!!). Θα δώσει επίσης πληροφορίες υπεύθυνο ανάπτυξης για το εάν ταιριάζετε στο προφίλ του franchisee που ψάχνουν για την εταιρεία τους.

Μετά από αυτή τη πρώτη συνάντηση, αν ενδιαφέρεστε να προχωρήσετε περαιτέρω, το επόμενο βήμα σας θα είναι να συμπληρώσετε και να επιστρέψετε την αίτηση υποψηφίου (αν δεν το έχετε ήδη κάνει ).

Photos Via Flickr

Βήμα 5ο: Συμπληρώστε την Αίτηση Υποψηφίου

Η συμπλήρωση της Αίτησης Υποψηφίου δεν σας δεσμεύει με οποιονδήποτε τρόπο. Απλά δείχνει ότι σας ενδιαφέρει να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για το συγκεκριμένο σύστημα franchise. Οι περισσότεροι franchisees εκπλήσσονται όταν βλέπουν τη φύση των προσωπικών ερωτήσεων που υπάρχουν μέσα στην αίτηση αυτή. Αυτός όμως είναι ο τρόπος του franchisor να αξιολογήσει το ενδιαφέρον σας, αλλά και τις ικανότητές σας. Η αίτηση αυτή θα ζητάει μερικές τυποποιημένες ερωτήσεις σχετικά με την εργασιακή σας εμπειρία, τις ικανότητες σας, την οικογενειακή σας κατάσταση κοκ. Θα ρωτά επίσης σχετικά με κάθε πιθανό συνεργάτη που θα εμπλακεί στη δουλειά αυτή καθώς επίσης και την οικονομική σας κατάσταση – συμπεριλαμβανομένου του σημερινού σας εισοδήματος, την ακίνητη περιουσία σας καθώς και αν είχατε οικονομικά προβλήματα, δυσμενή στοιχεία ή ακόμα αν έχετε ποτέ χρεοκοπήσει. Επίσης πώς σχεδιάζετε να ανοίξετε και να χρηματοδοτήσετε την επιχείρησή σας, αν θα συνεχίσει να εργάζεται αλλού ο σύντροφός σας ή θα εμπλακείτε και οι δυο στην επιχείρηση αυτή από την αρχή κοκ

Γιατί χρειάζονται αυτές τις πληροφορίες; Ο franchisor θέλει να βεβαιωθεί ότι έχετε το κεφάλαιο ή τα περιουσιακά στοιχεία για να ανταποκριθείτε στις οικονομικές απαιτήσεις του λόγω Franchise καθώς και αρκετό κεφάλαιο κίνησης για να ξεκινήσετε την επιχείρηση αυτή. Το τελευταίο πράγμα που θέλετε αγοράζοντας μια επιχείρηση είναι να ανακαλύψετε ξαφνικά ότι δεν έχετε αρκετά χρήματα. Αυτός είναι ο πιο συνήθης λόγος που αποτυγχάνουν οι επιχειρήσεις. Στις περισσότερες των περιπτώσεων υπάρχει αδυναμία κάλυψης της πρόσθετης χρηματοδότησης που απαιτεί κάθε νέα επένδυση την αρχική περίοδο λειτουργίας της.  Άρα λοιπόν αν δεν έχετε το κατάλληλο κεφάλαιο, δεν θα (πρέπει) να επιλεγείτε. Ακόμα και αν δεν το καταλαβαίνετε εκείνη την ώρα, ο franchisor σας αποτρέπει από ένα ακριβό λάθος, αν τελικά σας απορρίψουν για το λόγο αυτό. Είναι πολύ σημαντικό να δοθούν πλήρεις, ειλικρινείς και ολοκληρωμένες πληροφορίες στον franchisor, ώστε να κατανοήσει τις δυνατότητες επιτυχίας σας. Όλοι οι γνωστοί και σοβαροί  franchisors θα χειρισθούν τις πληροφορίες αυτές με μεγάλη εμπιστευτικότητα.

Παρ’ όλα αυτά, η αγορά οποιουδήποτε franchise δεν είναι μόνο μια αυστηρά οικονομική απόφαση. Υπάρχουν πολλοί ακόμα παράγοντες στην αίτησή σας που ο franchisor θα πρέπει να εξετάσει. Ένας βασικός εξ αυτών είναι κατά πόσο έχετε τα κατάλληλα προσόντα που απαιτούνται για να ανοίξετε την επιχείρηση αυτή ή έχετε τη δυνατότητα να τα μάθετε.

Βήμα 6ο: Κανονίστε την δεύτερη συνάντηση

Όταν ο franchisor λάβει την αίτησή σας, θα πρέπει να περιμένετε και άλλη συνάντηση. Ένας επαγγελματίας και αποτελεσματικά οργανωμένος franchisor θα φροντίσει ώστε να σας δώσει όλες τις απαραίτητες και λεπτομερείς πληροφορίες που χρειάζεστε ώστε να αποφασίσετε να ενταχθείτε- ή όχι- στο συγκεκριμένο σύστημα. Συγκεκριμένα τα στοιχεία που πρέπει να απαιτήσετε από τον franchisor ή τον εκπρόσωπο του είναι, ενδεικτικά:

 • Το προφίλ της εταιρείας και του προσωπικού της.
 • Την εμπειρία του στελεχιακού δυναμικού της.
 • Βασικές πληροφορίες για τη λειτουργία του franchise και τους όρους του συμβολαίου franchise.
 • Κόστος επένδυσης αναλυτικά (κατασκευαστικά, εξοπλισμός, αρχικό απόθεμα, κεφάλαιο κίνησης κοκ)
 • Οικονομικές απαιτήσεις του δικαιοπαρόχου (entry fee, royalties, marketing fees, εκπαίδευση κοκ)
 • Εκπαίδευση και υποστήριξη των δικαιοδόχων.
 • Εμπορική πολιτική (περιθώρια κέρδους, πιστώσεις, πληρωμές, αποθέματα κοκ)
 • Μια λίστα των εταιρικών και franchised καταστημάτων.
 • Πληροφορίες για franchisees που ανέστειλαν την λειτουργία τους και τους λόγους
 • Πληροφορίες για εκκρεμείς αντιδικίες.
 • Δείκτες οικονομικών απολαβών για τους franchisees.

Όσον αφορά τις οικονομικές προβλέψεις, θα προσέξετε ότι οι franchisors είναι πολύ προσεκτικοί στο να δώσουν οικονομικά μεγέθη, όπως για παράδειγμα το ύψος των πωλήσεων μιας επιχείρησης. Ενώ μερικά franchise παρέχουν εξασφαλισμένο εισόδημα, είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι δεν είναι δυνατόν οι franchisors να σας εγγυηθούν για την επιτυχία της επιχείρησής σας, η οποία ουσιαστικά- και σε μεγάλο βαθμό- εξαρτάται από εσάς. Εσείς από την μεριά σας, ως μελλοντικός επενδυτής, χρειάζεστε μια εκτίμηση πωλήσεων, κόστους και πιθανών εσόδων για την κάλυψη του κεφαλαίου σας, πριν πάρετε την απόφασή σας. Τα στοιχεία που θα σας δώσει ο franchisor θα πρέπει να περιλαμβάνουν αρκετά οικονομικά στοιχεία ώστε να αξιολογήσετε την ευκαιρία και για να διαμορφώσετε το δικό σας business plan.

Ο franchisor θα πρέπει να βασίζει τις οικονομικές πληροφορίες που σας παρέχει πάνω σε λογικές εκτιμήσεις και συγκεκριμένα αποτελέσματα. Θα πρέπει δηλαδή να βασίζονται σε πραγματικά στοιχεία του franchise (από ήδη υπάρχοντα καταστήματα franchise ή από εταιρικά), και μάλιστα από αυτά τα οποία έχουν κοινά στοιχεία με την δική σας περιοχή και σημείο. Ελέγξτε τις εκτιμήσεις, στις οποίες βασίζονται τα στοιχεία που σας έδωσαν και συζητήστε με τον εκπρόσωπο της εταιρείας, γιατί πιστεύει (βάση ποιας λογικής) ότι ένα κατάστημα στην περιοχή που θα επιλέξετε θα είναι λιγότερο ή περισσότερο επικερδές με ένα ήδη υπάρχον κατάστημα. Διερευνήστε τους παράγοντες που είναι κρίσιμοι για την επιτυχία και αναλύστε τους με την βοήθεια των συμβούλων σας.

Επιπρόσθετα με τις πληροφορίες που σας δίνει ο franchisor, θα πρέπει να ετοιμάσετε ερωτήσεις και μετά από δική σας έρευνα. Ένας καλός franchisor θα αποδεχτεί με χαρά τις λεπτομερείς ερωτήσεις, διότι θα του δείξει ότι είσθε σοβαροί. Ετοιμάστε ερωτήσεις και καταγράψτε με λεπτομέρειες τις απαντήσεις που θα σας δώσουν. Αν κάνετε ίδιες ερωτήσεις σε κάθε δικαιοπάροχο που μιλάτε, μπορείτε να κάνετε συγκρίσεις– μετά θα είναι εμφανές το τι προσφέρει κάθε franchise, και τελικά πιο καλύπτει περισσότερο τις απαιτήσεις σας.

Βήμα 7ο: Απαντήστε σε όλες τις ερωτήσεις

Στο σημείο αυτό, πρέπει να περιμένετε ότι θα σας απευθύνουν πολύ περισσότερες προσωπικές ερωτήσεις, κατά τον ίδιο τρόπο περίπου όπως όταν περνάτε συνέντευξη για μια θέση εργασίας– μάλιστα στην περίπτωσή αυτή οι ερωτήσεις θα είναι πιο ερευνητικές. Παρά το γεγονός ότι δεν κάνετε αίτηση για να καταλάβετε μια θέση εργασίας, εσείς και ο franchisor αξιολογείτε αν μπορείτε να δουλέψετε μαζί κάτω από μια σχέση franchise. Όπως ακριβώς αξιολογήσατε εσείς το σύστημα franchise κατά τον ίδιο τρόπο θα πρέπει και ο franchisor να αξιολογήσει εσάς ως πιθανό franchisee. Έχετε αυτό που απαιτείται για να κάνετε την δική σας επιχείρηση; Είστε αποφασισμένος; Τι περιμένετε από τον franchisor; Θα δεχτείτε οδηγίες και συγκεκριμένες κατευθύνσεις; Τι θέλετε να επιτύχετε με το franchise; Μερικοί franchisors μπορεί να απαιτήσουν κάποιο ψυχομετρικό ή προσωπικό προφίλ, ώστε να αξιολογήσουν την καταλληλότητά σας.

Οι περισσότερες μικρές επιχειρήσεις βασίζονται στην επαφή με τον πελάτη και έτσι απαιτούνται ικανότητες επικοινωνίας. Οι franchisors γενικότερα ψάχνουν για κάποιον που μπορεί να λειτουργεί ως μέλος μιας ομάδας, που μπορεί να δεχτεί οδηγίες, και να ακούσει συμβουλές, κάποιον που του αρέσει να σχετίζεται με το κοινό, με πελάτες αλλά και με προσωπικό. Θα αξιολογήσουν επίσης τον ρόλο που θα παίζετε μέσα στο franchise – στην πρώτη γραμμή: πωλήσεις και εξυπηρέτηση πελάτη, ή πίσω από τη «σκηνή» στη διαχείριση και τη διοίκηση του καταστήματος.

Μερικοί franchisors προτιμούν να μην έχετε προηγούμενη εμπειρία σ’ αυτό το είδος επιχείρησης, έτσι ώστε να σας εκπαιδεύσουν να χρησιμοποιείτε το δικό τους σύστημα χωρίς να έχετε παγιωμένες ιδέες (σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του καταστήματος). Θέλουν επίσης κάποιον που να είναι δεκτικός σε προτάσεις, λογικός, οργανωτικός και να δίνει προσοχή στη λεπτομέρεια.

Το franchising δεν ταιριάζει απόλυτα σε πολύ ανεξάρτητους- επιχειρηματικά- ανθρώπους. Στην ουσία ως franchisee ανταλλάσσετε την επιχειρηματική σας ελευθερία με την ασφάλεια, την εκπαίδευση και την υποστήριξη που μπορεί να σας παρέχει μια οργανωμένη και δοκιμασμένη εταιρεία. Το franchising διοχετεύει την επιχειρηματικότητα του franchisee σε τοπική δράση και σε τομείς όπως ανάπτυξη των πωλήσεων, δημόσιες σχέσεις, ανάπτυξη του προσωπικού, ποιοτική εξυπηρέτηση, σε τομείς δηλαδή όπου υπάρχει ουσιαστική προστιθέμενη αξία για τον ίδιο και το δίκτυο, αλλά πάντα στα πλαίσια ενός δομημένου και καλά οργανωμένου συστήματος. Ο franchisor μπορεί να περιορίσει αυτά που μπορείτε να πουλήσετε, να καθορίσει τις ώρες λειτουργίας σας και να ρυθμίσει το πώς μπορείτε να διαφημίσετε την επιχείρησή σας. Οι franchisors ψάχνουν για επιχειρηματίες που είναι προετοιμασμένοι να εργαστούν μέσα στα όρια ενός καθορισμένου συστήματος και που θα αναγνωρίζουν ότι ο franchisor έχει την ειδικευμένη γνώση που θα τους βοηθήσει να εξελίξουν την επιχείρηση τους, ενώ παράλληλα οι ίδιοι έχουν την φιλοδοξία να στήσουν τη δική τους επιχείρηση.

Δεν είναι εύκολος συνδυασμός. Τα αναπτυγμένα δίκτυα έχουν την πολυτέλεια να είναι επιλεκτικά στον ποιον επιλέγουν και δεν έχουν και άδικο. Πρέπει να προστατέψουν τους ήδη υπάρχοντες franchisees. Η επιλογή λάθος franchisee «εξασφαλίζει» προβλήματα για το μέλλον. Ακόμα και ένα αναπτυσσόμενο δίκτυο franchise δεν μπορεί να το ρισκάρει αυτό. Προσέξτε τους απελπισμένους ή τους «λίγους» ποιοτικά δικαιοπαρόχους που σας πιέζουν να ενταχθείτε ή που δέχονται οποιονδήποτε που έχει τα απαραίτητα χρήματα δίνοντας ελάχιστη προσοχή στο αν έχει τις ικανότητες που απαιτούνται.

Να είστε σίγουροι ότι όταν βλέπετε αυστηρή διαδικασία επιλογής– εφόσον γίνει δεκτή η αίτησή σας- έχετε μεγάλες ελπίδες επιτυχίας, καθώς ο franchisor δεν θα δεχτεί έναν δικαιοδόχο που θα αμαυρώσει τη φήμη της εταιρείας. Ένας καλός franchisor πρέπει να σας βεβαιώσει ότι έχετε την ικανότητα να μάθετε να λειτουργείτε το franchise. Γνωρίζοντας τις ικανότητές σας και τις αδυναμίες σας, ο franchisor μπορεί να φτιάξει στα μέτρα σας την αρχική εκπαίδευση και να σας δώσει τη σωστή υποστήριξη ώστε να μειώσει το ρίσκο και να βελτιστοποιήσει την πιθανότητα επιτυχίας για εσας.

Βήμα 8ο:Μελετήστε την Σύμβαση franchise

Αν θέλετε να ενταχθείτε στο δίκτυο, και η αίτησή σας έχει γίνει αποδεκτή από την εταιρεία, σ’ αυτό το στάδιο θα πρέπει να λάβετε ένα αντίγραφο της σύμβασης franchise. Αυτό είναι το νομικό έγγραφο που διαμορφώνει το πλαίσιο για το σύστημα franchise. Είναι ένα νομικό έγγραφο, δεσμευτικό, που καθορίζει τη σχέση, τους ρόλους και τις υποχρεώσεις του franchisor και του franchisee. Θα είναι από 15 – 40 σελίδες και θα είναι γραμμένο από δικηγόρους. Μην σας αποθαρρύνει η ορολογία και ζητήστε από τον δικαιοπάροχο να σας το εξηγήσει. Παρ’ όλα αυτά, θα πρέπει επίσης να πάρετε και μια έγκυρη νομική και επιχειρηματική άποψη και γνώμη πριν το υπογράψετε από μια έμπειρη εταιρεία συμβούλων franchise. Αποφύγετε το σύνηθες λάθος να επιλέξετε ένα δικηγόρο και ένα λογιστή! Το franchising είναι μια ολοκληρωμένη επιχειρηματική πρόταση και σύστημα και απαιτεί γνώση, εμπειρία και σφαιρική αντιμετώπιση.

Βήμα 9ο:Επισκεφθείτε και συζητήστε με άλλους franchisees

Ήδη από τις προηγούμενες φάσεις επικοινωνίας με τον franchisor θα πρέπει να έχετε λάβει μια λίστα των ήδη υπαρχόντων franchisees καθώς και των στοιχείων τους (διευθύνσεις, τηλέφωνα κοκ). Είναι απαραίτητο να τους τηλεφωνήσετε, να επισκεφτείτε όσους περισσότερους μπορείτε και να τους κάνετε ερωτήσεις ώστε να διασταυρώσετε τα στοιχεία που σας έδωσε ο franchisor. Κάνοντάς το αυτό, μπορείτε να πάρετε μια πλήρη εικόνα. Μερικοί μπορεί να είναι ιδανικοί συνεργάτες για τον franchisor και μερικοί άλλοι όχι τόσο, εκφράζοντας τα παράπονα τους και τις δυσκολίες. Θα βρείτε μερικούς στις καλές τους μέρες και μερικούς όχι. Θα πάρετε μια ποικιλία γνωμών. Αγνοείστε τα υπερβολικά, και κοιτάξτε την συνολική εικόνα. Συμβαδίζει αυτό που είδατε με ότι σας υπόσχεται ο franchisor;

Κάνοντας επισκέψεις και σε άλλα καταστήματα θα έχετε επίσης την ευκαιρία να δείτε ποιος θα είναι ο καθημερινός σας ρόλος. Φανταστείτε ότι είσθε εσείς ο ιδιοκτήτης. Ελέγξτε αν θα σας άρεσε να εργάζεστε σ’ αυτό το περιβάλλον. Εκτός του ότι θα δείτε την πραγματικότητα της δουλειάς, θα μάθετε πολλά και από τον τρόπο που θα σας μιλήσει ο franchisee και από αυτά που θα σας πούνε στο τηλέφωνο. Πάντα μαθαίνετε περισσότερα επισκεπτόμενοι τα καταστήματα και μιλώντας με τους franchisees.

Αυτή θα είναι επίσης μια καλή ευκαιρία να δείτε πόσο αναπτυγμένο και συγκροτημένο είναι το σύστημα franchise. Ζητήστε να δείτε τα εγχειρίδια και να σας γίνει επίδειξη του παρεχόμενου λογισμικού. Σίγουρα δεν θα σας δώσουν τα εγχειρίδια να τα πάρετε μαζί σας, αλλά θα έχετε την ευκαιρία να τα δείτε και να αξιολογήσετε πόσο ενδιαφέροντα και χρηστικά είναι– άλλωστε, το σύστημα είναι αυτό που αγοράζετε. Και μην παραλείψετε να επισκεφθείτε και τον ανταγωνισμό. Είναι εξ ίσου σημαντικό!

Βήμα 10ο: Ζητήστε επαγγελματική συμβουλή

Καθώς έχετε φθάσει μέχρι εδώ, θα έχετε πλέον μια ξεκάθαρη εικόνα για το αν θέλετε να προχωρήσετε ή όχι. Τώρα είναι η ώρα να αναζητήσετε για επαγγελματική βοήθεια– οικονομική, επιχειρηματική και νομική.

Ενημερωθείτε από περιοδικά franchise, ψάξτε για πληροφορίες στο διαδίκτυο, διερευνήστε τη διεθνή αγορά. Διαβάστε ότι μπορείτε για το Franchise και ότι μπορείτε για τον τομέα στον οποίο εντάσσεστε. Μιλήστε με όσους περισσότερους ανθρώπους του χώρου μπορείτε.

Όσον αφορά τον επιχειρηματικό τομέα, μια έμπειρη εταιρεία συμβούλων εξειδικευμένη σε franchise είναι απαραίτητη για να πιστοποιήσει και αξιολογήσει τις οικονομικές και εμπορικές πληροφορίες που σας έδωσε ο franchisor, και για να σας βοηθήσει να κάνετε το δικό σας business plan. Αν σκέφτεστε να επενδύσετε τα χρήματά σας σε ένα franchise, επισκεφτείτε πρώτα μια εξειδικευμένη εταιρεία συμβούλων franchise!.

Αν σκέφτεστε να χρηματοδοτηθείτε, όπως κάνουν οι περισσότεροι, συζητήστε με τους συμβούλους σας. Επιλέξτε μια τράπεζα που έχει χρηματοδοτήσει franchisees από το ίδιο franchise. Μπορεί να έχουν κάποια ειδικά πακέτα. Να είσθε ειλικρινείς μαζί τους και ακούστε τι έχουν να σας πουν. Ζητείστε από τους συμβούλους σας να αξιολογήσουν το χρηματοδοτικό σχήμα, όχι ως προς την αρχική επένδυση αλλά και ως προς τις ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης.

Θα χρειαστείτε επίσης νομική βοήθεια για να σας εξηγήσουν τη σύμβαση Franchise – ώστε να την κατανοήσετε – και για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις. Μερικοί franchisors σας ζητούν να τους επιβεβαιώσετε ότι έχετε κατανοήσει όλες τις πληροφορίες, καλώντας σας μια συνάντηση με τους συμβούλους σας συζητώντας διεξοδικά το επιχειρηματικό σχέδιό σας .

Χρησιμοποιήστε συμβούλους που έχουν πείρα στο franchising – διότι δεν έχουν όλοι. Οι σύμβουλοι που είναι ειδικευμένοι και με ουσιαστική πείρα στο franchise μπορούν να σας παρέχουν ουσιαστικές και χρηστικές συμβολές και  πληροφορίες από τους συμβούλους που δεν έχουν πρακτική γνώση ή δεν έχουν εργαστεί ποτέ, παρά μόνο ως σύμβουλοι. Αυτό μπορεί να σας κοστίσει λίγο περισσότερο, αλλά είναι σωστά επενδυμένα χρήματα. Δεν είναι ώρα για τσιγκουνιές. Ένας μη πεπειραμένος σύμβουλος μπορεί να σας κοστίσει πολύ περισσότερο από την αμοιβή του.

Μην περιμένετε τον προσωπικό δικηγόρο σας ή τον λογιστή σας να εγκρίνει ή να επιβραβεύσει την επιλογή σας για franchise. Είναι συνήθως ένας χώρος που δεν γνωρίζουν. Δεν έχουν εμπειρία και πληρώνονται για να είναι «προσεκτικοί» για εσάς και για να σας τονίσουν τους πιθανούς κινδύνους. Ζητείστε να γίνει κοινή συνάντηση με την εταιρεία συμβούλων που έχετε επιλέξει. Αναλύστε την γνωμάτευσή τους και συζητείστε διεξοδικά. Μην αποθαρρυνθείτε ή κάνετε πίσω από ένα franchise που σας αρέσει μέχρι να βεβαιωθείτε ότι κάποια από τα σενάρια είναι αληθινά. Εάν έχετε απορίες να γυρίσετε στον δικαιοπάροχο ή στους ήδη υπάρχοντες franchisees και να ξαναρωτήσετε. Και να θυμάστε: οποιαδήποτε επιχείρηση εμπεριέχει κινδύνους. Πρέπει μόνο να αποφασίσετε αν είσθε διατεθειμένοι να αναλάβετε αυτό τον βαθμό ρίσκου.

Βήμα 11ο:Πάρτε την απόφασή σας

Ήρθε η μεγάλή ώρα: πάρτε την απόφασή σας. Στο franchise δεν είστε μόνοι σας στην δουλειά, αλλά είναι πάντα η δική σας επιχείρηση και η δική σας προσπάθεια. Μέχρι τώρα έχετε συλλέξει περισσότερες πληροφορίες από τους περισσότερους επενδυτές, και είστε καλά ενημερωμένοι ώστε να πάρετε τη σωστή απόφαση. Πάρτε την απόφασή σας βασιζόμενοι στην αξιολόγησή των συμβούλων σας αλλά και το επιχειρηματικό σας ένστικτο. Επιλέξτε με σύνεση, συστηματική έρευνα και με γνώμονα την αξιοποίηση της συγκυρίας, των ευκαιριών και κυρίως των προσωπικών σας ικανοτήτων και δυνατοτήτων.

Αν αποφασίσετε να προχωρήσετε (και να σας παραχωρήσουν) και να επενδύσετε στο franchise  και ο franchisor σας επιλέξει ως κατάλληλο franchisee, τότε θα πρέπει να πληρώσετε το αρχικό δικαίωμα εισόδου (entry fee) και να καταρτίσετε πλέον το αναλυτικό σας business plan.

 

Συγχαρητήρια – είσθε πλέον franchisee. Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία !!!!

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Αφήστε ένα σχόλιο