Home » Νέοι Franchisees: Υπενθυμίζοντας όσα δεν κάλυψε η αρχική εκπαίδευση και κοστίζουν!

Νέοι Franchisees: Υπενθυμίζοντας όσα δεν κάλυψε η αρχική εκπαίδευση και κοστίζουν!

Συντάκτης: Παναγιώτης Γ. Ρουσόπουλος

Οι περισσότεροι νέοι franchisees πιστεύουν στο ξεκίνημα τους πως είναι αρκετά ικανοί και καταρτισμένοι, όσον αφορά τις επιχειρηματικές τους ικανότητες, τις εμπειρίες, τις γνώσεις, την εκπαίδευση τους, προκειμένου να αναλάβουν την αποδοτική λειτουργία της επιχείρησης τους. Τι συμβαίνει, όμως στην πράξη, όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται και αντιμετωπίζουν την ίδια την επιχείρηση;

Αυτή τη διάσταση καμιά εκπαίδευση δεν μπορεί να καλύψει, κανείς franchisor δε θα πει με ακρίβεια σε ένα νέο franchisee τι πρέπει να κάνει και τι να αποφύγει. Προκειμένου να δώσουμε κάποιες απαντήσεις σε ορισμένα βασικά ερωτήματα, παραθέτουμε στη συνέχεια δώδεκα λανθασμένες ενέργειες, που θα πρέπει οι franchisees να αποφύγουν, εάν θέλουν να επιτύχουν. Οι συγκεκριμένες συμβουλές απευθύνονται στους franchisees όλων των κλάδων και εξακολουθούν να είναι χρήσιμες, ακόμα και όταν μια επιχείρηση franchise έχει παρουσιάσει αρκετά κερδοφόρα ανάπτυξη.

1.Μην ξεγελάτε τον εαυτό σας

Αυτό είναι και το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να προσέξετε, όταν αποφασίζετε να επενδύσετε σε μια επιχείρηση, είτε πρόκειται για franchise, είτε όχι. Είναι πολλές οι ερωτήσεις που μπορείτε να απευθύνετε στον εαυτό σας και θα πρέπει οι απαντήσεις σας να είναι όσο το δυνατόν πιο ειλικρινείς. Είστε αφοσιωμένος; Έχετε ενθουσιαστεί με την προοπτική της δικής σας επιχείρησης; Νιώθετε έτοιμος να κάνετε τις απαιτούμενες θυσίες και να δουλέψετε πολύ σκληρά; Οι ερωτήσεις είναι πολλές, αλλά όλες καταλήγουν σε μια – την πιο σημαντική: είστε αρκετά αποφασισμένος για να επιτύχετε;

Αυτή η αποφασιστικότητα είναι που θα σας επιτρέψει να κερδίσετε την επιτυχία. Εάν σας χαρακτηρίζει, τότε μπορείτε να καταφέρετε σχεδόν τα πάντα. Εάν πάλι όχι, τότε ενδεχομένως να καταστρέψετε ακόμη και την καλύτερη επιχειρηματική ευκαιρία.

Κύριο χαρακτηριστικό της αποφασιστικότητας είναι ο υψηλός βαθμός θέλησης και δέσμευσης. Εάν τον διαθέτετε, το πιθανότερο είναι ότι κάποια στιγμή στη ζωή σας θα καταφέρετε να επιτύχετε στον τομέα που επιλέξατε και εργαστήκατε σκληρά. Μπορεί να πρόκειται για κάποιο άθλημα ή για κοινωνική εργασία ή και για κάποιο χόμπι, ιδιαίτερα σημαντικό για εσάς. Εάν η αποφασιστικότητα σας χαρακτηρίζει σε διάφορους τομείς της ζωής σας, τότε θα σας χαρακτηρίζει και στην εργασία σας.

2. Να θυμάστε! Η επιτυχία σπάνια έρχεται εύκολα.

Τα χρήματα που καταβάλλετε στον franchisor, προκειμένου να ενταχθείτε στο δίκτυο του  και η επένδυση στην οποία προβήκατε, δεν αποτελούν την εγγύηση ότι η επιτυχία σας είναι εξασφαλισμένη. Εάν ξεκινάτε με αυτήν τη λογική, θα σας περιμένουν αρκετές εκπλήξεις στην πορεία.

Το σύστημα Franchise – και ιδιαίτερα τα πιο επιτυχημένα – σας παρέχουν τα απαραίτητα εργαλεία εργασίας. Ο franchisor, από την πλευρά του, σας παρέχει το σύστημα, την εκπαίδευση και την καθοδήγηση. Αλλά σε τελική ανάλυση η επιτυχία του franchise σας εξαρτάται από εσάς και τον τρόπο με τον οποίο θα αξιοποιήσετε το ισχυρό brand name, τη συλλογική γνώση, το δοκιμασμένο σύστημα και τη βοήθεια που σας παρέχεται.

3. Μην ξοδεύετε τα κέρδη σας πριν σας επισκεφθεί η εφορία

Στη λιανική πώληση, στις πωλήσεις υπηρεσιών και στην εστίαση ιδιαίτερα, οι εισπράξεις, τα χρήματα μπαίνουν απευθείας στο ταμείο και αν είστε αφελής μπορεί και να πιστέψετε προς στιγμή ότι γίνατε πλούσιος. Υπάρχουν, όμως, και οι λογαριασμοί που κάποια στιγμή θα πρέπει να πληρώσετε.

Ξεκινώντας την επιχείρηση σας, θα ανακαλύψετε πως για τους νέους επιχειρηματίες υπάρχει ένας σημαντικός ετεροχρονισμός στην εξόφληση ορισμένων υποχρεώσεων που δημιουργεί μια ρευστότητα, σε καμιά περίπτωση όμως δε σημαίνει και κερδοφορία. Επίσης η καταβολή φόρων αναβάλλεται για κάποιο χρονικό διάστημα. Μη σας μπερδέψει η κερδοφορία της επιχείρησης σας, γιατί κάποια στιγμή θα χρειαστεί να καταβάλετε τον φόρο που σας αναλογεί και αν δεν είστε προετοιμασμένος, θα βρεθείτε να αντιμετωπίζετε σημαντικά προβλήματα. Και μην ξεχνάτε ότι πέρα από την ετήσια απόδοση του φόρου που αναλογεί υπάρχει και το ¨κλείσιμο¨ των προηγούμενων περιόδων!

4. Μην αναζητάτε διαρκώς την πιο φθηνή λύση

Φροντίστε από την αρχή να συνεργασθείτε με έμπειρους και εξειδικευμένους επαγγελματίες ως συμβούλους. Η εταιρεία συμβούλων θα πρέπει να έχει εμπειρία στο χώρο του franchise, προκειμένου να σας καθοδηγήσει σωστά και να σας βοηθήσει να αποφύγετε τις κακοτοπιές. Προετοιμάστε το Πλάνο Ανάπτυξης της επιχείρησης σας και πορευτείτε με βάση αυτό. Ακόμη και όταν «στρώσετε» την επιχείρηση σας, να επιλέγετε πάντα έμπειρους επαγγελματίες, όταν χρειάζεστε τις συμβουλές τους.

5. Μην εμφανίζετε σημάδια αδυναμίας

Σημείο κλειδί στην επιτυχία σας είναι η πειθαρχία, τόσο για εσάς, όσο και για τον/την σύντροφο σας. Πρέπει να μάθετε να λέτε όχι στους πωλητές, στους ανθρώπους που επιθυμούν να τους χορηγήσετε κάποια εκδήλωση, καθώς και σε όσους σας ζητούν να κάνετε κάτι που δεν περιλαμβάνεται στους στόχους και στον προϋπολογισμό σας.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που κάποιοι νέοι επιχειρηματίες πούλησαν το αυτοκίνητο ή ακόμη και το σπίτι τους, προκειμένου να συγκεντρώσουν το απαραίτητο χρηματικό ποσό για την αγορά της επιχείρησης και στην πορεία ανησύχησαν τόσο που έσπευσαν να το αντικαταστήσουν προτού καν η επιχείρηση ξεκινήσει να λειτουργεί κανονικά, με αποτέλεσμα την δημιουργία σημαντικών προβλημάτων ρευστότητας.

6. Περιορίστε τα προσωπικά σας έξοδα, ανάλογα με τις αντοχές σας και τις αντοχές της επιχείρησης.

Εάν μέχρι σήμερα διατηρούσατε ένα σχετικά «σφιχτό» οικογενειακό προϋπολογισμό, ελέγχατε τα έξοδα σας και κάνατε οικονομίες προκειμένου να πάτε διακοπές το καλοκαίρι, θα πρέπει να προσέξετε να μην μπείτε στον πειρασμό να αλλάξετε τη σημερινή σας κατάσταση, επειδή προβλέπετε ότι η επιχείρηση σας θα αρχίσει σύντομα να αποδίδει κέρδη.

Διατηρήστε μια ισορροπία ανάμεσα στον τρόπο ζωής σας και στην εξέλιξη της επιχείρησης σας. Η εκπαίδευση των παιδιών σας, η συντήρηση ή ανακαίνιση του σπιτιού σας, οι διακοπές σας, το επίπεδο διαβίωσης σας θα πρέπει να εξακολουθήσουν να σχεδιάζονται με μεγάλη προσοχή – και ίσως τώρα πια με ακόμη μεγαλύτερη – καθώς οι ταμειακές ροές της επιχείρησης σας δεν είναι ποτέ τόσο σταθερές, όσο ήταν ο μισθός σας.

7. Κρατηθείτε μακριά από το ταμείο της επιχείρησης

Για αρκετούς επιχειρηματίες, και κυρίως για τους μικρούς, το ταμείο αποτελεί μεγάλο πειρασμό. Μην ξεχνάτε ποτέ, ότι το ταμείο της επιχείρησης δεν ταυτίζεται με την τσέπη σας! Πίσω από τις περισσότερες αποτυχίες θα ανακαλύψετε αυτήν τη σύγχυση.

8. Να έχετε πάντα τον έλεγχο της διοίκησης

Πριν προχωρήσετε στη λειτουργία της επιχείρησης σας, πρέπει να καθορίσετε ποια είναι τα δυνατά σας σημεία (πώληση, διοίκηση, κλπ.) και να τα χρησιμοποιήσετε σωστά.

Εάν είστε πολύ καλός πωλητής, τότε αξιοποιήστε το χρόνο σας στις πωλήσεις, γιατί ενδέχεται να μην είστε ιδιαίτερα καλός στη διοίκηση. Εάν πάλι, διακρίνεστε στο κομμάτι της οργάνωσης, τότε φροντίστε να προσλάβετε καλούς πωλητές και οργανώστε τους κατάλληλα.

Ο τρόπος που διοικείτε και η δυνατότητα να αξιοποιείτε τις ικανότητες των υπαλλήλων μιας επιχείρησης (συμπεριλαμβανομένης και της δικής σας) και κυρίως την εμπειρία, τις γνώσεις και το σύστημα του Franchisor είναι ζωτικής σημασίας. Τα μεγαλύτερα προβλήματα τα αντιμετωπίζουν συνήθως όσοι πιστεύουν πως μπορούν να τα κάνουν όλα μόνοι τους.

9. Μην παραλείπετε το σχεδιασμό της ανάπτυξής σας

Προτού ενταχθείτε σε ένα δίκτυο θα πρέπει να έχετε ξεκάθαρους στόχους για το πού επιθυμείτε να βρίσκεστε σε έξι μήνες, σε ένα, σε δύο, σε πέντε χρόνια – καθώς και ένα αναλυτικό πλάνο για το πώς θα καταφέρετε να επιτύχετε τους στόχους σας. Φροντίστε να ελέγχετε συχνά την πρόοδο σας βάσει αυτού του πλάνου. Εξακολουθούν οι στόχοι σας να παραμένουν ίδιοι; Ποιος είναι ο επόμενος στόχος σας; Το πλάνο σας θα πρέπει να βρίσκεται σε μια διαρκή εξέλιξη.

10. Μην ενταχθείτε σε ένα δίκτυο για λάθος λόγους

Εάν επενδύετε σε μια επιχείρηση franchise, επειδή θέλετε να ξεφύγετε από την καθημερινότητα ή από έναν εργοδότη που σας καταπιέζει ή ακόμη επειδή μεγαλώνετε και θέλετε να εξασφαλίσετε τη μελλοντική σας διαβίωση και να αποκτήσετε κάτι δικό σας, τότε ξεχάστε το! Ο μόνος λόγος για να πάρετε μια τόσο σημαντική απόφαση, είναι επειδή το έχετε ¨ζυγίσει¨ και το θέλετε πραγματικά. Το franchising είναι λύση όταν είναι και επιλογή!

11. Μην αγνοείτε τους κανόνες του franchise. Ισχύουν και για εσάς!

Το franchise είναι ουσιαστικά ένα σύστημα, μια επιχειρηματική μέθοδος που δημιουργήθηκε για να εφαρμόζεται από όλους. Σας παρέχει τη δυνατότητα να αρπάξετε την ευκαιρία, αλλά μόνο στα πλαίσια ενός ξεκάθαρου και ελεγχόμενου συστήματος. Εάν δεν είστε προετοιμασμένος ή πρόθυμος να εργαστείτε στα πλαίσια ενός συστήματος, δεν θα καταφέρετε να επιτύχετε στο franchise, αλλά ούτε και πρόκειται να «δέσει» με τον τρόπο ζωής σας.

Ακούστε προσεκτικά τις συμβουλές του franchisor και των ανθρώπων του δικτύου υποστήριξης. Σε αρκετές περιπτώσεις, κάποιοι franchisees δυσκολεύονται στη λειτουργία της επιχείρησης τους, απλά και μόνο επειδή δεν υπήρξαν θετικοί και ανοιχτοί στις συμβουλές των franchisors.

12. Μην πιστεύετε πως έχετε όλες τις λύσεις και όλες τις απαντήσεις.

Προσπαθήστε να βελτιώνετε διαρκώς τις γνώσεις σας, για να κερδίσετε ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε σχέση με τους ανταγωνιστές σας. Ενθαρρύνετε και τους υπαλλήλους σας να κάνουν το ίδιο, καθώς όσο περισσότερα γνωρίζουν, τόσο καλύτερα θα σας εκπροσωπούν.

Η εκπαίδευση είναι μια συνεχής διαδικασία στο franchise – τόσο η εσωτερική, όσο και η εξωτερική. Μελετήστε τα περιοδικά που αναφέρονται στον κλάδο σας, αλλά και κάθε σχετικό έντυπο, μελετήστε τις κινήσεις του ανταγωνισμού και προσπαθήστε να μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε από τους προμηθευτές σας. Κερδίστε καθημερινά καινούριες γνώσεις προκειμένου να είστε ο καλύτερος σε ότι κάνετε.

Παρακολουθήστε σεμινάρια και συνέδρια, παραβρεθείτε σε σχετικές συναντήσεις με επιχειρηματίες του κλάδου σας, μελετήστε βιβλία και περιοδικά σχετικά με το franchise και τα μυστικά του. Με κάθε σας ενέργεια θα κερδίζετε σε γνώσεις και εμπειρία. Θα πρέπει να διευρύνετε και να εξελίσσετε τα ανταγωνιστικά σας πλεονεκτήματα. Όσοι δεν αποδίδουν τη σημασία που πρέπει στη διαρκή μελέτη, στην αξιοποίηση και ανάπτυξη της συλλογικής γνώσης και στη συνεχή εκπαίδευση, είτε πρόκειται για franchisee, είτε για franchisor, διακινδυνεύουν να μείνουν πίσω σε σημαντικές εξελίξεις.

Photos Via Flickr

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Αφήστε ένα σχόλιο