Home » Δύο μέτρα και δύο σταθμά στην Ελλάδα για τις επιδοτήσεις και το franchise!

Δύο μέτρα και δύο σταθμά στην Ελλάδα για τις επιδοτήσεις και το franchise!

Συντάκτης: Παναγιώτης Γ. Ρουσόπουλος
Green Economy

Ανακοινώθηκαν πριν λίγες μέρες δύο νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ με τίτλους: «Πράσινες Υποδομές» και «Πράσινη Επιχείρηση» για την ενίσχυση υφιστάμενων επιχειρήσεων σχετικά με την ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης στη λειτουργία τους. Από αυτά τα 2 προγράμματα δεν είναι επιλέξιμες οι επιχειρήσεις δικαιόχρησης (franchising).

Υπενθυμίζεται ότι στην 1η Δράση για την ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών υφιστάμενων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης – Τουρισμού – Εμπορίου- Υπηρεσιών στο πλαίσιο των Π.Ε.Π του ΕΣΠΑ., διατέθηκαν πέρυσι 50 εκατ. ευρώ για τη στήριξη αποκλειστικά για επιχειρήσεις franchise, δηλαδή ήταν επιλέξιμες οι επιχειρήσεις δικαιόχρησης (franchising).

Πρόσφατα επίσης ανακοινώθηκε ένα νέο Πρόγραμμα του ΟΑΕΔ με τίτλο «ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΝΕΡΓΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΗΛΙΚΙΑΣ 22-64» με σκοπό την προώθηση ανέργων γυναικών στην απασχόληση, μέσω της οικονομικής ενίσχυσης για την έναρξη της δικής τους επιχείρησης, χωρίς να αποκλείει επιχειρήσεις franchising.

Αντιθέτως, στα προγράμματα του ΕΟΜΜΕΧ για την επιδότηση έναρξης επιχειρήσεων από νέους – γυναίκες, τα γνωστά «Νεανική και Γυναικεία Επιχειρηματικότητα», των οποίων η προθεσμία υποβολής προτάσεων έληξε στις 16.11.2009, αποκλείονταν οι επιχειρήσεις που αναπτύσσονται ή δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο σύμβασης franchising.

Παρατηρείται λοιπόν μια σύγχυση στους επιχειρηματίες (franchisees) ή υποψήφιους  επιχειρηματίες καθώς και πολλά ερωτηματικά για το αν είναι επιλέξιμοι ή όχι.

Είναι λοιπόν απορίας άξιο γιατί ενώ όλα τα επιδοτούμενα προγράμματα, στοχεύον στην ενίσχυση σχεδίων που θα είναι βιώσιμα (είναι το βασικότερο κριτήριο αξιολόγησης) αποκλείονται οι επιχειρήσεις franchising, οι οποίες αποδεδειγμένα έχουν υψηλά ποσοστά επιτυχίας στην Ελλάδα.

Επίσης, ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει και στον τρόπο ανακοίνωσης της μη επιλεξιμότητας των επιχειρήσεων franchising από τα προγράμματα. Στους πολυσέλιδους οδηγούς των προγραμμάτων, η ανακοίνωση περιορίζεται σε μια απλή αναφορά μιας γραμμής!, ενώ πουθενά δεν εξηγούνται οι λόγοι για τους οποίους χιλιάδες επιχειρήσεις αποκλείονται.

Ελπίζουμε να γίνει κατανοητό από τις αρμόδιες υπηρεσίες ότι όλοι πρέπει να έχουν τα ίδια και ίσα δικαιώματα επιδοτήσεων και στην επίσημη προκήρυξη των προγραμμάτων να διορθωθεί η αδικία αυτή.

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Αφήστε ένα σχόλιο