Home » ΝΕΟ FRANCHISE; ΤΙ ΚΕΦΑΛΑΙΑ (ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ) ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ;

ΝΕΟ FRANCHISE; ΤΙ ΚΕΦΑΛΑΙΑ (ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ) ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ;

Συντάκτης: Παναγιώτης Γ. Ρουσόπουλος

Photos Via Flickr

Ίσως η πιο σημαντική πληροφορία, για οποιονδήποτε σκέφτεται να αρχίσει μια νέα επιχείρηση, είναι το κεφάλαιο που θα χρειαστεί. Στην αρχή, αλλά και για τα πρώτα χρόνια λειτουργίας.

Εκτός από την αρχική επένδυση που καλύπτει δαπάνες για τη  σύσταση εταιρείας, την πληρωμή  δικαιωμάτων,  την εξεύρεση και ενοικίαση καταστήματος, τα έπιπλα, τις εγκαταστάσεις και εξοπλισμό, ο νέος επιχειρηματίας πρέπει να εφοδιαστεί με αποθέματα προϊόντων, υλικά συσκευασίας, προμήθειες και πολλά άλλα απαραίτητα προκειμένου να ανοίξει τις πόρτες της επιχείρησής του και να ακούσει το πρώτο ήχο της ταμειακής του.

Όμως, τα απαραίτητα αρχικά κεφάλαια για πληρωμή  δικαιωμάτων κατασκευών και εξοπλισμού δεν είναι τα μόνα που απαιτούνται.

Οι επιχειρηματίες χρειάζονται επίσης χρήματα για τη διατήρηση, διαφημιστική υποστήριξη και λειτουργία της επιχείρησής τους,  έως ότου αυτή αρχίσει να αποφέρει κέρδη ή καλύτερα να θετικές  χρηματοροές. Η εξάντληση των διαθέσιμων κεφαλαίων είναι πιθανώς η μεγαλύτερη αιτία για την αποτυχία μιας νεοσύστατης επιχείρησης. Ακόμη και εάν το μόνο πλεονέκτημα της ένταξης σε ένα σύστημα franchise ήταν η ικανότητα ακριβούς πρόβλεψης των απαιτούμενων κεφαλαίων , θα άξιζε να πληρωθεί το κόστος συμμετοχής σ’ αυτό.

Στο ξεκίνημα της επιχείρησής του κάθε νέος επιχειρηματίας (εκτός franchise) θα πρέπει να κάνει έρευνα προκειμένου να βρει προμηθευτές εξοπλισμού, να συνεργασθεί με αρχιτέκτονες, ντεκορατέρ, να καθορίσει τις ανάγκες της τοποθεσίας, να βρει προμηθευτές κ.τ.λ. Οι γνώσεις που έχει ένας έμπειρος δικαιοπάροχος αποτελούν μια απαραίτητη βάση αναφοράς και βοήθεια προκειμένου η συγκεκριμένη διαδικασία να μην αποβεί χρονοβόρα. Γνωρίζουμε φυσικά ότι, για οποιονδήποτε αρχίζει μια επιχείρηση, ο χρόνος είναι πολύτιμος.

Το franchising παρέχει στους νέους δικαιοδόχους δύο πηγές πληροφοριών για τον καθορισμό των αρχικών εξόδων.

 1. Τους ήδη υπάρχοντες δικαιοδόχους στο σύστημα. Δικαιοδόχοι που έχουν πρόσφατα ενταχθεί στο δίκτυο μπορούν να σας πληροφορήσουν  με ακρίβεια τι κεφάλαιο ακριβώς χρειάστηκε. Ακόμη και αν έχουν τις απαιτούμενες  πληροφορίες από το υλικό που παρέχει ο δικαιοπάροχος, οι έξυπνοι υποψήφιοι δικαιοδόχοι θα συζητήσουν με υφιστάμενους δικαιοδόχους προκειμένου να επιβεβαιώσουν τους υπολογισμούς του δικαιοπάροχου.
 2. Τον ενημερωτικό φάκελο του δικαιοπάροχου. Όλοι οι σοβαροί δικαιοπάροχοι πρέπει να συντάξουν και να παραδώσουν στους πιθανούς νέους δικαιοδόχους ένα αντίγραφο του ενημερωτικού τους φυλλαδίου. Στον ενημερωτικό φάκελο συμπεριλαμβάνεται και η εκτίμηση του δικαιοπάροχου για το απαιτούμενο κεφάλαιο που οι δικαιοδόχοι χρειάζεται να διαθέτουν, συμπεριλαμβανομένου και του κεφαλαίου κίνησης που είναι απαραίτητο στους πρώτους μήνες λειτουργίας.

Εάν επενδύετε σε μια επιχείρηση franchise ή αρχίζετε τη δική σας ανεξάρτητη από δίκτυα επιχείρηση, πρέπει να συνυπολογίσετε και τα ακόλουθα:

 • Το κόστος εύρεσης τοποθεσίας. Ακόμη και αν ο ιδιοκτήτης του ακινήτου  πληρώνει προμήθεια σε κτηματομεσίτη, θα επιβαρυνθείτε πιθανότατα την αναλογία σας. Επίσης θα πρέπει να συνυπολογίσετε το κόστος της έρευνας αγοράς που θα πρέπει να αναθέσετε σε ένα έμπειρο γραφείο συμβούλων  που θα καλύπτει δημογραφικά στοιχεία, μελέτη της εμπορικότητας και ανταγωνισμού στην περιοχή, εξελίξεις και επικείμενες αλλαγές σε χρήση, ροές κλπ.
 • Την καταβολή πιθανώς του ¨αέρα¨. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων όταν η επένδυση αφορά λιανεμπορική επιχείρηση απαιτείται είτε από τον ιδιοκτήτη, είτε από τον υφιστάμενο ενοικιαστή, είτε και από τους δύο η καταβολή ενός σημαντικού τιμήματος που διαφοροποιεί σημαντικά το ύψος της επένδυσης και φυσικά την αποδοτικότητά της.
 • Την προκαταβολή εγγύησης. Όλοι θα ζητήσουν την καταβολή εγγυήσεων – ο ιδιοκτήτης του ακινήτου και οι δημόσιες υπηρεσίες ( ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ κλπ) θα είναι μάλλον οι πρώτοι.
 • Τις αμοιβές ελεύθερων επαγγελματιών. Η ανακαίνιση ενός καταστήματος απαιτεί αρχιτεκτονικά σχέδια. Υπολογίστε και κάποια χρήματα για πολιτικούς μηχανικούς. Επιπλέον, εάν η περιοχή ή το ακίνητο δεν είναι αδειοδοτημένο για το είδος της δικής σας επιχείρησης, ίσως χρειαστείτε μηχανικούς ή άλλους επαγγελματίες να σας βοηθήσουν με την πολεοδομία ή το δήμο (χρήση ακινήτου ή γης κλπ). Μην ξεχνάτε επίσης τα κόστη – φανερά και κυρίως “κρυφά”- για την εξασφάλιση της άδειας λειτουργίας, ή την επαύξηση της παροχής ρεύματος, ή την πληρωμή θέσεων parking ή και κυρίως την επιτάχυνση των διαδικασιών κοκ
 • Την κατασκευή του σημείου πώλησης. Ένας εργολάβος θα πρέπει να πληρωθεί για την ανακαίνιση. Επίσης θα χρειαστούν χρήματα για να εξοπλιστεί το σημείο πώλησης με σήμανση, έπιπλα, διακοσμητικά υλικά, κλιματισμό, υπολογιστές, συναγερμό  κ.τ.λ. Οτιδήποτε τοποθετηθεί στο κτίριο, θα έρθει προφανώς με κάποιο μεταφορικό μέσο, άρα πρέπει να υπολογιστούν και τα έξοδα μεταφοράς καθώς επίσης και ο ΦΠΑ. Ιδιαίτερα σημαντικό, μια και αυξάνει το κόστος των απαιτούμενων χρηματοροών της επένδυσης, εφ’ όσον δεν υπάρχουν ακόμη  έσοδα για να συμψηφισθεί.

Από τη στιγμή που το κτίριο θα είναι έτοιμο να χρησιμοποιηθεί πρέπει να υπολογίσετε επίσης και τα ακόλουθα έξοδα:

 • Αρχικό απόθεμα και προμήθειες. Εμπορεύματα, πρώτες ύλες, προμήθειες υλικών συσκευασίας , γραφικής ύλης, προμήθειες καθαριστικών, μικροαντικείμενα (σύνεργα, μικροεργαλεία  κ.τ.λ.) και οτιδήποτε άλλο χρειάζεται για την προετοιμασία των αγαθών ή υπηρεσιών που θα παρέχετε. Προσέξτε το αρχικό εμπόρευμα! Σημαντικός παράγοντας αποτυχίας είναι ο λαθεμένος υπολογισμός του αναγκαίου εμπορεύματος για την επίτευξη των πωλήσεων που στοχεύουμε για τα πρώτα χρόνια! Επίσης σε καταστήματα που σχετίζονται με μόδα θα πρέπει να συνεκτιμηθεί και η απαξίωση των αποθεμάτων ή η ανάγκη για πρόσθετες αγορές για να ενισχυθεί η εμπορικότητα του υφιστάμενου stock κοκ
 • Ασφάλιση. Όχι μόνο ασφάλιση υλικών ζημιών και ατυχημάτων, αλλά και αστικής ευθύνης στην κατασκευαστική περίοδο, σε δε περίπτωση που έχετε μεταφορικά μέσα, και ασφάλεια αυτοκινήτου. Ο ασφαλιστικός σας πράκτορας πιθανόν να ζητήσει μέρος ή όλο το ποσό για την ασφάλιση του πρώτου χρόνου, προκαταβολικά ή ως εγγύηση.
 • Μηχανογράφηση κλπ Ταμειακές, υπολογιστές, περιφερειακά και λογισμικό. Εάν δεν μπορείτε να βρείτε προγράμματα κατάλληλα για την επιχείρησή σας, υπολογίστε αμοιβές ελεύθερων επαγγελματιών που θα προσαρμόσουν  ειδικά για σας κάποια τυποποιημένα προγράμματα.
 • Άλλα έξοδα ελεύθερων επαγγελματιών. Εκτός από τις αμοιβές των αρχιτεκτόνων και των μηχανικών, χρειάζεται να πληρωθεί και η βοήθεια δικηγόρου και λογιστή που θα σας βοηθήσουν στην ίδρυση της επιχείρησής σας και που θα διαπραγματευτούν με τον ιδιοκτήτη,  την πολεοδομία, την εφορία, τις υπηρεσίες που εμπλέκονται στην άδεια λειτουργίας κλπ.
 • Εργασίες πριν το άνοιγμα της επιχείρησης. Το κόστος μισθοδοσίας για τον υπεύθυνο και το λοιπό προσωπικό που θα προσληφθεί πριν ανοίξει επίσημα η επιχείρηση για να εκπαιδευτούν και να σας βοηθήσουν να στήσετε την επιχείρηση.
 • Grand Opening: Όσο γνωστή και να είναι η εταιρεία, όσο ισχυρό και να είναι το brand name, απαιτείται ένα επικοινωνιακό πρόγραμμα πριν και μετά το άνοιγμα, το οποίο έχει ένα σημαντικό κόστος. Σε ορισμένα μάλιστα concept απαιτείται μια ιδιαίτερα μακρά και συστηματική περίοδος εντατικής διαφημιστικής προβολής.
 • Κεφάλαιο κίνησης. Τα χρηματικά ποσά που πρέπει να έχετε διαθέσιμα για να πληρωθούν λογαριασμοί και δεν καλύπτονται από τα έσοδα. Ανάλογα με την επιχείρησή σας, την εποχικότητα, τις ιδιαιτερότητες του concept και του κλάδου ίσως χρειαστείτε σημαντικά κεφάλαια κίνησης προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες ρευστότητας  τους πρώτους μήνες λειτουργίας, αλλά πολλές επιχειρήσεις χρειάζονται επιπλέον κεφάλαια και για τα πρώτα δύο ή τρία χρόνια.

Όταν έρθει η ώρα του υπολογισμού του κεφαλαίου εκκίνησης, πρέπει να ενεργείτε με βάση το ρητό «Να εύχεσαι για το καλύτερο, αλλά να είσαι προετοιμασμένος για το χειρότερο.» Πρέπει να βασίζετε τα σχέδιά σας σε ρεαλιστικές προοπτικές και όχι σε ουτοπιστικές επιθυμίες.

Επίσης θα πρέπει να συνυπολογίσετε στο συνολικό απαιτούμενο κεφάλαιο και τις προσωπικές σας οικογενειακές δαπάνες! Υπάρχουν – η πλειονότητα μάλιστα  – επιχειρήσεις που έχουν θετικές χρηματοροές μετά το πρώτο χρόνο!

Παρ’ όλο που ο δικαιοπάροχος υπολογίζει τις αρχικές απαιτήσεις κεφαλαίου στον ενημερωτικό φάκελο  συνήθως αυτές βασίζονται στο μέσο όρο του συστήματος και σε κάποιες περιπτώσεις δεν αναφέρονται κάποια σημαντικά ποσά (πχ ΦΠΑ, ενοίκια εγγυήσεων και κατασκευαστικής περιόδου, ειδικές κατασκευές που σχετίζονται με την ιδιαιτερότητα κάθε ακινήτου, μισθοί και αμοιβές συμβούλων, δικηγόρων και προσωπικού για την αρχική περίοδο, πρόσθετες επιβαρύνσεις για θέματα αδειών, συμπληρωματικές αγορές αποθεμάτων κοκ) . Η περιοχή σας και το σημείο σας πιθανόν να διαφέρει σε μερικούς τομείς από τον υπολογισμένο μέσο όρο. Ίσως είναι σε μεγαλύτερη και σε ακριβότερη περιοχή, ή τα κατασκευαστικά  έξοδα του σημείου λόγω παλαιότητας να μην είναι αυτά που υπολόγισε ο δικαιοπάροχος.

Οι προσεκτικοί δικαιοδόχοι ερευνούν τις ιδιαιτερότητες της περιοχής τους και τροποποιούν τους υπολογισμούς του δικαιοπάροχου, ανάλογα με την στοιχεία των δικών τους τοπικών αγορών. Μην επιρρίψετε ευθύνες στον δικαιοπάροχο, εάν δεν εργασθείτε και οι ίδιοι για τη κατάρτιση του δικού σας επιχειρηματικού πλάνου και στην διαδικασία αυτή δεν έχετε χρησιμοποιήσει  τη δική σας -ανεξάρτητη από τον franchisor – εταιρεία συμβούλων franchise!

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Αφήστε ένα σχόλιο