Πόσο άραγε “αξίζει” το brand “franchising”;
Ένα Θεμελιώδες ερώτημα που θα έπρεπε να ήταν πάντα η αφετηρία και η στόχευση του στρατηγικού σχεδιασμού μας.
Όλες οι οργανωμένες επιχειρήσεις αλλά και οι οργανισμοί επενδύουν σημαντικούς πόρους, χρόνο χρήμα, δικτυώσεις κλπ για να ενισχύσουν την εικόνα τους στην αγορά, να οικοδομήσουν ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς με τα κοινά “στόχους”, αλλά και την κοινωνία, να προβάλουν τις αξίες τους, να ενδυναμώσουν τη διάρκεια της σχέσης τους, να θεμελιώσουν στέρεες γέφυρες διαρκούς επικοινωνίας και να δεσμεύσουν το κάθε πελάτη ξεχωριστά. Στο χώρο του Franchise ανάλογη στάση ηθελημένα ή και αθέλητα είναι κάτι ξένο. Ουδέποτε προβληματίστικαν σε ερωτήματα του είδους:
- Το franchising.Πόσο αξίζει σαν brand;
- Ποιες είναι οι αξίες που προβάλει;
- Ποιες είναι οι σχέσεις, η επικοινωνία οι δεσμοί με το κοινό που απευθύνεται;
- Ποια είναι τα κοινά του;
- Ποια είναι η εικόνα του στην πολιτεία και στην κοινωνία;
Βασικά ερωτήματα για τα οποία ορισμένοι πίστευαν πως είχαν τις απαντήσεις.
Και ήρθε η απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης για αποκλεισμό του franchising από τα επιδοτούμενα προγράμματα νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας για να προσγειωθούν σε μια οδυνηρή πραγματικότητα.
Μετά από επίπονη, πολύχρονη και συστηματική προσπάθεια, το 2006, είχε επιτευχθεί η άρση αποκλεισμών που κάποιοι καρεκλοκένταυροι γραφειοκράτες είχαν επιβάλει στο franchising.
Μέσα από το Franchise Success αλλά και στον οικονομικό τύπο ήμασταν από τους πρώτους που ορθογραφούσαμε συστηματικά ενάντια σε αυτή τη στενοκέφαλη, απαράδεκτη αντιεπιχειρηματική και κυρίως αντιπαραγωγική πρακτική. Επανειλημμένως καταθέσαμε τεκμηριωμένες θέσεις για τη συμβολή του franchising στην Εθνική Οικονομία και στην ευημερία του τόπου.
Τη στιγμή που κάποιοι προέβαλαν «έξυπνα εργαλεία παράκαμψης» του αποκλεισμού ––δυστυχώς και τώρα το επαναλαμβάνουν, με επώδυνα αποτελέσματα για τους επιχειρηματίες και τα δίκτυα όπως αποδείχθηκε- εμείς επιμέναμε στη θεσμική αναγνώριση του franchising με άξονες δύο βασικούς πυλώνες:
1.τη συστηματική παράθεση στοιχείων για την συνεισφορά του franchising στην ελληνική κοινωνία και στην επιχειρηματικότητα:
- στην αύξηση της απασχόλησης
- στη πάταξη της φοροδιαφυγής
- στην μείωση της εισφοροδιαφυγής
- στη διάχυση νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας
- την καταπολέμηση της διαφθοράς
- στην ανάπτυξη στη διεθνή αγορά με προϊόντα ή υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας
- στη αύξηση της βιωσιμότητας των νέων επιχειρήσεων
- στη ανάπτυξη και διεύρυνση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων;
- στην ανάπτυξη πρακτικών υψηλής εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και συνεισφοράς
- στην αξιοποίηση Ευρωπαϊκών κονδυλίων με πολλαπλάσια και ταυτόχρονα μονιμότερου χαρακτήρα επίδραση στην Ελληνική οικονομία και Κοινωνία
2.τη θωράκιση του θεσμού, την προστασία του από πρακτικές που τραυματίζουν – που βιώσαμε και βιώνουμε κυρίως στην προσυμβατική περίοδο – την αξιοπιστία του.
Οι συστηματικοί αναγνώστες του Franchise Success θα θυμούνται τα συνεχή ερωτήματα που απευθύναμε στην πολιτεία των οποίων οι απαντήσεις και τα στοιχεία που παραθέταμε υποχρέωσαν τον αρμόδιο υφυπουργό να διατυπώσει την θέση: «Δίκαιο έχετε, αλλά τα χρήματα πρέπει να φτάσουν σε πολλούς και δεν είναι σε αυτή τη φάση προτεραιότητα η αποδοτικότητα του προγράμματος…».
Σήμερα με τον αποκλεισμό του Franchising, βιώνουμε –σε περίοδο κρίσης- ένα τεράστιο πισωγύρισμα.
Σε μια περίοδο που το τραπεζικό σύστημα έχει περιορίσει δραματικά τη χρηματοδότηση νέων επιχειρήσεων, ο αποκλεισμός των επιχειρήσεων franchise από τα συγκεκριμένα προγράμματα λειτουργεί ανασταλτικά, όχι μόνο εις βάρος του franchising αλλά και βραχυπρόθεσμα εις βάρος της Εθνικής Οικονομίας.
Η απόδειξη: Από τις ανεξάρτητες επιχειρήσεις που επιδοτήθηκαν το 2006, πόσες επιχειρήσεις λειτουργούν και σήμερα; Πόσες νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν;
Ένας απλός απολογισμός που οδηγεί στην αποκάλυψη συντριπτικών στοιχείων.
Η δε τεκμηρίωση εκ μέρους των γραφειοκρατών του υπουργείου ανάπτυξης της απόφασης αποκλεισμού του Franchising είναι τελείως παιδαριώδης και πρακτικά εξυπηρετεί διάφορους που λυμαίνονται στο χώρο των επιδοτήσεων (και που έχουν αναγάγει το copy-paste και το καλό networking σε ύψιστη τέχνη).
Μέσα από το Franchise Success και τον site της The Franchise Co. , όπως και στο παρελθόν, απευθύνουμε σε όσους ενδιαφέρονται και συνεισφέρουν ουσιαστικά στο χώρο, το ερώτημα:
α) Ενθαρρύνουμε αυτούς που καλούν να «ξεπεράσουμε» τεχνικά τους αποκλεισμούς ή πιέζουμε συστηματικά την πολιτεία για έστω εκ των υστέρων για την πλήρη άρση τους;
β) Στόχος μας είναι οι δημόσιες σχέσεις ή η ανάπτυξη, η προβολή και διάχυση των βέλτιστων πρακτικών στο χώρο και η θωράκιση του θεσμού;
γ) Αποσπασματικές δράσεις ή αποτελεσματική προώθηση του θεσμού μέσα από ένα συγκροτημένο στρατηγικό πλαίσιο που αναδεικνύει το franchising ως κινητήρια δύναμη και εργαλείο επιχειρηματικής ανάπτυξης και προσωπικής ευημερίας;
Εμείς την απάντηση τη δώσαμε πριν αρκετά χρόνια.
Επενδύουμε συστηματικά στην αξία του brand “Franchising”.
Εσείς;