Home » Πώς να επιτύχετε ως ο πρώτος franchisee

Πώς να επιτύχετε ως ο πρώτος franchisee

Συντάκτης: Παναγιώτης Γ. Ρουσόπουλος

Ως το πρώτο παιδί ενός νέου δικτύου, είστε ο πρωταγωνιστής. Στο άρθρο αυτό θα σας παρουσιάσουμε έναν ενδιαφέροντα τρόπο για να δρομολογήσετε την πορεία σας στο νέο σύστημα και να πετύχετε!

 

Κάθε σύστημα franchise έχει κάποιον πρώτο franchisee. Κάποιος έκανε την αρχή στα Goody’s, στην 5άsec, στον Γερμανό, στη VODAFONE. Τα τελευταία χρόνια πάνω από 500 επιχειρηματίες ανέλαβαν στην Ελλάδα το ρόλο του πρώτου franchisee. Ανεξάρτητα, λοιπόν, από το αν θέλετε να αποκαλείτε αυτόν τον επιχειρηματία ως τον πρωτοπόρο, τον πρωταγωνιστή, τον ανιχνευτή κ.λπ., σίγουρα είναι κάποιος που τολμά να βάλει την περιουσία του σε ρίσκο, προκειμένου να δημιουργήσει μια επιτυχημένη επιχείρηση με ευρύτερες προοπτικές και ευκαιρίες ανάπτυξης.

Και όσο σημαντική είναι η επιτυχία για τον πρώτο franchisee, είναι ακόμα πιο σημαντική για την επιχείρηση και το υπό ανάπτυξη δίκτυο.

Η μελλοντική της πορεία και ανάπτυξη θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την πορεία του πρώτου της franchisee.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά

Ως ο πρώτος franchisee θα πρέπει να διαθέτετε κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Πρέπει να είστε πρόθυμος να αναλάβετε υψηλότερο ρίσκο. Θα πρέπει επίσης να είστε διατεθειμένος να αντιμετωπίσετε μια πιο ρευστή κατάσταση, όπου η αλλαγή και η προσαρμοστικότητα σε απρόβλεπτες καταστάσεις θα είναι ένα κομμάτι της καθημερινότητας αλλά και της αναπτυξιακής πορείας της επιχείρησης. Ο πρώτος franchisee είναι συνήθως κάποιος με πνεύμα αληθινού επιχειρηματίας και, περισσότερο από τους επόμενους franchisees, αντιμετωπίζεται σαν ένας ισότιμος συνεργάτης μέσα στην εταιρεία ο οποίος θα συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη του συστήματος franchise.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρώτος franchisee ενός συστήματος franchise, μπορεί να παρομοιαστεί με το πρώτο παιδί μιας οικογένειας. Το θετικό του να είστε ο πρώτος είναι όλη η επιπλέον προσοχή και σημασία που θα λάβετε. Η πρόκληση έγκειται στο γεγονός ότι το πρώτο παιδί είναι αυτό που θα πρέπει να «σπάσει τον πάγο», θα καθορίσει τα όρια  σε κάθε θέμα, μικρό ή μεγάλο. Αυτό είναι κάτι που τα δεύτερα-τρίτα κοκ παιδιά το αντιμετωπίζουν σε μικρότερο βαθμό. Ουσιαστικά, τα πρώτα παιδιά βαρύνονται με την ευθύνη να «εκπαιδεύσουν» τους γονείς τους στο να είναι λογικοί και να έχουν ρεαλιστικές απαιτήσεις από αυτά, κάτι που συμβαίνει και στη σχέση των πρώτων franchisees με την μαμά-εταιρεία.

“Πρώτος franchisee δεν σημαίνει την υποκατάσταση της πιλοτικής διαδικασίας, που είναι ευθύνη του franchisor. Δεν νοείται σύστημα franchise χωρίς ο franchisor ή ο master franchisee να έχει λειτουργήσει πιλοτικά σημεία πώλησης για εύλογο χρονικό διάστημα (εξαρτάται από τον κλάδο, την εποχικότητα, το σημείο, το concept κ.ο.κ.)

Πρώτος franchisee καλείται αυτός που μετά από μελέτες, έρευνες, πιλοτική διαδικασία και διορθωτικές κινήσεις αναλαμβάνει το «ρίσκο» ή ανακαλύπτει την ευκαιρία και κάτω από «ειδική» υποστήριξη γίνεται ο πρώτος συνεργάτης του franchisor.”

Παρακάτω παραθέτουμε κάποια σημεία-κλειδιά για να βεβαιωθείτε ότι έχετε τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά. Τα κυριότερα είναι:

  1. Να είστε το σωστό πρόσωπο. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό και για εσάς και για την εταιρεία, να αντιληφθείτε το σημαντικό ρόλο που παίζει ο πρώτος franchisee για την εξέλιξη και την ανάπτυξη της εταιρείας. Ο πρώτος franchisee είναι ένα άτομο που δεν τον ενοχλεί η ιδέα του να είναι ο παγοθραύστης για το σύστημα. Τα καλά νέα είναι ότι, χωρίς αμφιβολία, θα λάβετε πρόσθετη υποστήριξη από το προσωπικό της εταιρείας. Τα άσχημα νέα είναι ότι το κατάστημά σας θα πρέπει να αποτελέσει ένα πρότυπο περιβάλλον, μια πιλοτική φάση για το franchise, και θα πρέπει να δεχτείτε αυτό το ρόλο.
  2. Να έχετε ρεαλιστικές απαιτήσεις. Ανεξάρτητα από το πόσο καλή κερδοφορία έχει πετύχει η εταιρεία του franchisor, σίγουρα θα είναι διαφορετική για το δικό σας κατάστημα. Μην θεωρήσετε ότι θα γνωρίσετε τα πάντα για την επιχείρηση, από διαίσθηση. Τόσο εσείς όσο και ο franchisor είναι βέβαιο ότι θα μάθετε πολλά πράγματα στην πορεία, ίσως και μέσα από επίπονα λάθη. Πρέπει να υπάρχει μεγάλη διάθεση για ανοιχτή και ειλικρινή επικοινωνία για να δουλέψει σωστά το σύστημα.
  3. Να πετύχετε την σωστή συμφωνία. Στην πραγματικότητα, ο franchisor πρόκειται να σας χρησιμοποιήσει και ως ένα εργαλείο μάθησης. Έτσι και οι δυο πλευρές πρέπει να κάνουν συμφωνία για το πόσο θα κοστίσουν «τα δίδακτρα». Αν και το επίπεδο υποστήριξης που δίνεται στον πρώτο franchisee ενός συστήματος, είναι πιο σημαντικό και καθοριστικό για εκείνον παρά για τους επόμενους franchisees, άλλοι πολύτιμοι παράγοντες, όπως το λειτουργικό σύστημα του δικτύου, είναι πιθανό να μην είναι απόλυτα καθορισμένοι ή αναπτυγμένοι. Όταν λοιπόν έρθει η ώρα να διαπραγματευτείτε την σύμβαση franchise και άλλες οικονομικές παραμέτρους, θα πρέπει να αναφέρετε αυτούς τους παράγοντες. Τόσο εσείς όσο και ο franchisor πρέπει να αισθάνεστε ότι η συμφωνία είναι δίκαιη και σωστή.

Είναι πραγματικά δελεαστικό να είναι κάποιος ο πρώτος franchisee ενός συστήματος, διότι είναι ο άνθρωπος που σε έναν μεγάλο βαθμό θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της εταιρείας. Το κακό είναι ότι όντας ο πρώτος- άρα και ο μόνος- franchisee δεν μπορεί να συμβουλευτεί άλλους franchisees και να μάθει από την πείρα τους. Σίγουρα θα λάβει όλη την απαιτούμενη υποστήριξη και βοήθεια, αλλά η υποστήριξη αυτή δεν θα είναι δοκιμασμένη και αποδεδειγμένη ως η κατάλληλη, οπότε είναι πιθανό να προκύψουν λάθη. Τέλος, πρέπει να πάρετε την απόφαση να εμπλακείτε σε μια επιχείρηση χωρίς το πλεονέκτημα ενός δοκιμασμένου και αποδεδειγμένα κερδοφόρου συστήματος, το οποίο διαθέτει πολλούς franchisees.

Αν λοιπόν σκοπεύετε να γίνεται ο πρώτος franchisee ενός συστήματος, θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας όλα τα ειδικά χαρακτηριστικά και τις απαιτήσεις αυτού του ρόλου, και να βεβαιωθείτε ότι τα διαθέτετε.

Photos Via Flickr

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Αφήστε ένα σχόλιο