Home » Franchising: Επενδύστε στις Δικές σας Ικανότητες, Δεξιότητες και Εμπειρίες. Θεμελιώδες βήμα επιτυχίας ενός franchisee!

Franchising: Επενδύστε στις Δικές σας Ικανότητες, Δεξιότητες και Εμπειρίες. Θεμελιώδες βήμα επιτυχίας ενός franchisee!

Συντάκτης: Παναγιώτης Γ. Ρουσόπουλος

Photos Via Flickr

 

 

Η απόφασή σας να ενταχθείτε σε ένα δίκτυο franchise προϋποθέτει σίγουρα ότι θα δαπανήσετε πολύ χρόνο και προσπάθεια σε συστηματική έρευνα, προκειμένου να επιλέξετε το κατάλληλο concept. Για να επιτύχετε όμως τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα από την επιλογή σας είναι σημαντικό να αξιολογήσετε πρώτα απ’ όλα τον εαυτό σας και τις ικανότητές σας.

 

Όταν αγοράζετε μετοχές μιας εταιρείας, ουσιαστικά επενδύετε στις ικανότητες των στελεχών που τη διοικούν – γι’ αυτό και το συμφέρον σας επιβάλλει να μάθετε όσο το δυνατόν περισσότερα για την μέχρι σήμερα πορεία τους.

Όταν πάλι εντάσσεστε σε ένα δίκτυο franchise, πραγματοποιείτε μια επένδυση στον εαυτό σας και τις επιχειρηματικές σας ικανότητες. Το να ανακαλύψετε, όμως, κάποια πράγματα για τον εαυτό σας μπορεί να αποδειχθεί πολύ δυσκολότερο.

Παρά τη γενικότερη άποψη που επικρατεί, το franchising σε καμία περίπτωση δεν είναι ένας απλός «περίπατος» στο δρόμο για την επιτυχία και τα κέρδη. Οι απολαβές σας μπορεί να είναι συγκριτικά ικανοποιητικές, αλλά το χτίσιμο μιας επιχείρησης και ιδιαίτερα μιας επιχείρησης franchise απαιτεί μεγάλη αποφασιστικότητα, αφοσίωση δέσμευση και σκληρή δουλειά.

Επιπλέον, η αυτοαπασχόληση δεν ταιριάζει σε όλους τους επαγγελματίες. Γι’ αυτό και είναι τόσο σημαντικό να αξιολογήσετε τον εαυτό σας και να προσδιορίσετε τα δυνατά και αδύναμα σημεία σας με ακρίβεια και ειλικρίνεια προτού ασχοληθείτε επαγγελματικά με το franchise.

Το να γίνετε franchisee απαιτεί ιδιαίτερη αφοσίωση από την πλευρά σας, καθώς ενδέχεται να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στο τρόπο ζωής σας. Επαγγελματίες που ήδη ασχολούνται αρκετό καιρό με το franchise δίνουν κάποια παραδείγματα, για το πώς άλλαξε η ζωή τους, με την επαγγελματική πορεία που επέλεξαν:

□   «Ειδικά στη διάρκεια των πρώτων ετών, πρέπει κανείς να είναι προετοιμασμένος να εργαστεί σκληρά και για πολλές ώρες.»

□   «Ξεχάστε τις διακοπές! Θα αποτελούν απλά μια ανάμνηση του παρελθόντος.»

□   «Ο ρυθμός και η ένταση της δουλειάς υπερβαίνουν κατά πολύ ότι έχετε συνηθίσει μέχρι τώρα.»

□   «Θα λαμβάνετε σημαντικές αποφάσεις σχεδόν σε καθημερινή βάση.»

□   «Για να μιλήσουμε ειλικρινά, μην περιμένετε να διατηρήσετε υψηλή ποιότητα ζωής, τουλάχιστον μέχρι να στρώσει η δουλειά.»

□   «Πλέον αναλαμβάνετε την πλήρη ευθύνη των αποφάσεων και ενεργειών σας.»

□   «Οι δραστηριότητες και τα χόμπι σας θα αποτελούν μια ευχάριστη ανάμνηση του παρελθόντος.»

 

Ο επιχειρηματίας

Κάθε μελλοντικός franchisee θα πρέπει πρώτα από όλα να είναι επιχειρηματίας, το οποίο και προσδιορίζετε περίπου ως: «Το είδος του ανθρώπου που επιλέγει την αυτοαπασχόληση, προσδοκώντας σημαντικές απολαβές, προοπτικές και υπεραξίες από την επιχείρηση του και που δε διστάζει να πάρει σημαντικά επιχειρηματικά ρίσκα, αν πιστεύει πως θα τον οδηγήσουν στο σκοπό του. Ταυτόχρονα, δεν περιορίζεται σε ένα συγκεκριμένο επιχειρηματικό πλάνο ανάπτυξης, αλλά διερευνά συνεχώς νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες, είτε αυτές είναι η ανάπτυξη στο συγκεκριμένο κλάδο που ήδη δραστηριοποιείται με την αξιοποίηση καινοτομιών ή νέας τεχνολογίας, είτε η εμπλοκή σε νέες ελκυστικότερες αγορές.

 

Ως προσωπικότητα τι σας χαρακτηρίζει;

 

Προκειμένου να γίνετε franchisee, θα πρέπει ως προσωπικότητα να διαθέτετε στοιχεία επιχειρηματικότητας. Θα σας βοηθήσει ιδιαίτερα, αν σας διακρίνει η εξωστρέφεια και η θετική στάση, η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και μια ιδιαίτερη ενεργητικότητα. Ιδανικά, θα πρέπει να είστε αυτοδημιούργητος, με επιμονή και πειθαρχία, να κατευθύνεστε από στόχους, αλλά και να είστε ομαδικός παίκτης – κάποιος που είναι αρκετά έμπιστος και ικανός, ώστε να αναλάβει σημαντικές ευθύνες και να τις ολοκληρώσει με επιτυχία. Μήπως αυτά τα στοιχεία χαρακτηρίζουν και τη δική σας προσωπικότητα;

Προσπαθήστε να είστε ειλικρινής με τον εαυτό σας. Δεν αποτελεί αρνητικό παράγοντα το να είστε εσωστρεφής και επιφυλακτικός – αρκεί να είστε σε θέση να αντεπεξέλθετε, όταν θα πρέπει να χειριστείτε πιθανές ευκαιρίες επιχειρηματικής συνεργασίας. Δεν αποτελεί αρνητικό παράγοντα να αισθάνεστε κουρασμένος στο τέλος της ημέρας – εάν όμως οι αντοχές σας εξαντλούνται μέχρι τις 5 το απόγευμα, τότε το franchise δεν σας ταιριάζει. Οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν να βασίζονται σε ένα «αφεντικό» για να παίρνει όλες τις δύσκολες ή δυσάρεστες αποφάσεις. Ως franchisee, όμως, αυτό το «αφεντικό» θα είστε εσείς.

Εάν δεν είστε ιδιαίτερα κοινωνικός, τότε αναζητήστε ένα franchise που δεν απαιτεί ιδιαίτερη επαφή με πελάτες. Υπάρχει πλήθος διαφορετικών concept στο franchise και εσείς μπορείτε να επιλέξετε αυτό που πιστεύετε πως σας ταιριάζει περισσότερο. Εξάλλου, περνάμε όλοι μεγάλο μέρος της καθημερινότητας μας στην εργασία μας και γι’ αυτό ακριβώς είναι σημαντικό αυτό που κάνουμε να μας γεμίζει με ευχαρίστηση.

Αν και θα φανεί περίεργο, οι πραγματικά αυτοδημιούργητοι και ανεξάρτητοι επιχειρηματίες, σπάνια γίνονται καλοί franchisees. To franchising στηρίζεται στην ομαδική εργασία και στη λειτουργία ενός επιτυχημένου συστήματος, ενώ οι επιχειρηματίες που προαναφέραμε έχουν την τάση να λειτουργούν αποτελεσματικά, όντας εντελώς ανεξάρτητοι και αναζητώντας διαρκώς νέους τρόπους βελτίωσης της λειτουργίας της επιχείρησής τους. Εάν δε σας διακρίνει η αυτοπειθαρχία και η σύνεση κατά την εφαρμογή ενός ήδη διαμορφωμένου συστήματος και εάν δε θέλετε και δεν είστε σε θέση να υιοθετήσετε και εφαρμόσετε μια ήδη προδιαγεγραμμένη μέθοδο λειτουργίας μιας επιχείρησης, καλύτερα να αναζητήσετε μια οποιαδήποτε άλλη μέθοδο επιχειρηματικής ανάπτυξης πέρα από το franchise.

Σήμερα, πολλοί franchisors χρησιμοποιούν διάφορες μεθόδους ελέγχου, προκειμένου να βρουν franchisees που να ταιριάζουν στο είδος και το σύστημα της επιχείρησης τους. Ο κατάλογος των  σημείων ελέγχου που ακολουθεί στο τέλος του κειμένου δεν φιλοδοξεί να υποκαταστήσει τις μεθόδους αυτές, αλλά μπορεί να σας βοηθήσει να αποφασίσετε εάν γενικότερα σας ταιριάζει η αυτό-απασχόληση και ιδιαίτερα με τη μέθοδο franchising.

 

Να μετακομίσω ή όχι;

Είστε έτοιμος να αλλάξετε τόπο κατοικίας, προκειμένου να εκμεταλλευτείτε τις αποδοτικότερες από τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που ενδέχεται να σας παρουσιαστούν; Άλλωστε, κανείς δε σας εγγυάται ότι το δικό σας franchise θα βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το σπίτι σας – η συγκεκριμένη περιοχή μπορεί να έχει ήδη δοθεί σε κάποιον άλλο franchisee. Μια άλλη περιοχή ενδέχεται να είναι σημαντικά καλύτερη επιλογή, να συγκεντρώνει πληθώρα πλεονεκτημάτων καθαρά από οικονομικής απόψεως….αλλά η ζωή περικλείει πολλά άλλα πράγματα πέρα από τη δουλειά. Από την άλλη, μπορεί και εσείς ο ίδιος να αναζητάτε μια ευκαιρία να κάνετε ένα καινούριο ξεκίνημα σε μια νέα περιοχή. Και εδώ – όπως και στις περισσότερες πτυχές του franchising – εσείς είστε ο επιχειρηματίας και συνεπώς εσείς λαμβάνετε και όλες τις αποφάσεις που σας επηρεάζουν!

Σας στηρίζει η οικογένειά σας;

 

Όποια απόφαση και αν λάβετε για το μέλλον σας, θα πρέπει να συνυπολογίσετε και τους δικούς σας ανθρώπους που θα επηρεαστούν από αυτή. Σύμφωνα με έναν αρκετά έμπειρο και επιτυχημένο franchisee: «Η πίεση που δέχεται ο ανεξάρτητος επαγγελματίας είναι πολύ μεγάλη. Είναι, συνεπώς, ιδιαίτερα σημαντικό ο σύντροφος του να είναι σε θέση να κατανοήσει τις πιέσεις αυτές και να τον υποστηρίζει. Έρχονται στιγμές που το ηθικό του franchisee πέφτει και χρειάζεται κάποιον να τον στηρίξει. Το να έχετε έναν σύντροφο που να τα κατανοεί όλα αυτά, μια οικογένεια που συμμετέχει και σας στηρίζει αποτελεί πολύ σημαντική βοήθεια.»

Η εκτίμηση των προτεραιοτήτων σας, η αξιολόγηση των ικανοτήτων σας είναι η πρώτη φάση. Παράλληλα πρέπει να εξετάσετε διεξοδικά και να αξιολογήσετε σωστά το franchise που σκοπεύετε να αγοράσετε, ώστε να εξακριβώσετε κατά πόσο μπορείτε να ενταχθείτε στο συγκεκριμένο δίκτυο. Μην ξεχνάτε ποτέ ότι η ορθότητα της όποιας επιλογής είναι απόλυτα σχετική και μοναδική, μια και πρέπει να διασφαλίζει την αξιοποίηση των ικανοτήτων και των δεξιοτήτων του κάθε franchisee σε μια συγκεκριμένη φάση ωρίμανσης του κάθε συστήματος franchise.

 

Επικοινωνήστε με τους υφιστάμενους franchisees

Πέρα από τις επαφές και τις συζητήσεις σας με το franchisor, ο πλέον πρόσφορος τρόπος αξιολόγησης των πλεονεκτημάτων ή και των παραλείψεων και της γενικότερης κουλτούρας που χαρακτηρίζει το προς εξέταση δίκτυο είναι η επικοινωνία με τους υφιστάμενους franchisees. Οι περισσότεροι franchisees θα σας απαντήσουν με ειλικρίνεια και χωρίς ενδοιασμούς, αλλά καλό είναι να τους ακούσετε με προσοχή και να ανακαλύψετε τα δυνατά και αδύνατα σημεία τους, προτού αποδώσετε την οποιαδήποτε σημασία στα λεγόμενα τους.

Συνήθως, οι υφιστάμενοι franchisees είναι ιδιαίτερα πρόθυμοι να μιλήσουν σε πιθανούς franchisees του δικτύου στο οποίο είναι ενταγμένοι. Φροντίστε να τους κάνετε τις ίδιες ερωτήσεις που κάνατε και στον franchisor, για να ελέγξετε κατά πόσο ταιριάζουν οι απαντήσεις τους.

Δώστε έμφαση στην επιχειρηματική σχέση που διατηρούν με την μητρική εταιρεία, μέσα από ερωτήσεις, όπως:

□      “Πως θα περιγράφατε τη σχέση σας με τον franchisor;”

□      “Σας έχει στηρίξει ο franchisor όσο χρειάζεται.; Υπήρξε συνεπής στις υποχρεώσεις του απέναντι σας;”

□      “Οι απαιτήσεις του ταιριάζουν με τις υποχρεώσεις σας, όπως προκύπτουν από τη Σύμβαση Franchise;”

□      Η αρχική επένδυση κυμάνθηκε στα προγραμματισμένα πλαίσια ή τα υπερέβη. Που οφείλονται οι υπερβάσεις; Απαιτούνται πρόσθετες επενδύσεις μετά από ένα δύο χρόνια;

□      Υπήρξαν προβλήματα στην λήψη της άδειας λειτουργίας; Τον στήριξε ο franchisor;

□      Θα πρέπει να εστιάσετε την προσοχή σας στο να κατανοήσετε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η επιχείρηση. Κανείς δεν μιλάει εύκολα για τα εισοδήματα του, αλλά ο κυριότερος λόγος που εσείς εξετάζετε την προοπτική απόκτησης ενός franchise, είναι η διασφάλιση ενός καλύτερου επιπέδου ζωής από αυτό που έχετε σήμερα. Γι’ αυτό καλό είναι να βρείτε το σωστό τρόπο να ρωτήσετε τους franchisees για την κερδοφορία ή μη της επιχείρησης τους.

□      Τα κέρδη σας είναι τα αναμενόμενα; Και αν όχι, γιατί;

□      Ποιοι είναι οι βασικότεροι παράγοντες που επηρεάζουν την κερδοφορία της επιχείρησης σας;

□      Υπάρχουν stock και πως επηρεάζουν τα κέρδη και τη ρευστότητα;

□      Τι συντελεί στην επιτυχία ενός franchisee στον κλάδο αυτό;

□      Ποιες είναι οι καλύτεροι μέθοδοι ανάπτυξης μιας επιχείρησης;

□      Έχουν υπάρξει προβλήματα με τις ταμειακές ροές; Τι κάνατε προκειμένου να τα αντιμετωπίσετε;

□      Είναι ρεαλιστικοί και πραγματοποιήσιμοι οι στόχοι πωλήσεων; Ποιος κάνει την στοχοθέτηση;

□      Υπήρξε ικανοποιητική η αρχική εκπαίδευση και υποστήριξη έναρξης λειτουργίας;

□      Υπάρχει συνεχής υποστήριξη από την πλευρά της μητρικής εταιρείας; Σας καλύπτουν σε σημαντικούς τομείς λειτουργίας της επιχείρησης σας;

□      Ποια είναι τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία του δικτύου υποστήριξης;

□      Ποιοι τομείς της επιχείρησης σας παρέχουν τη μεγαλύτερη ικανοποίηση; Και ποιοι τομείς σας προκαλούν τη μεγαλύτερη ανησυχία;

□      Ποιες είναι οι σχέσεις σας με τους υπόλοιπους franchisees του δικτύου;

Θα πρέπει να κάνετε και κάποιες πιο γενικές ερωτήσεις, όπως:

 

□      Είστε ευχαριστημένος από την ένταξη σας στο δίκτυο;

□      Πιστεύετε ότι η σκληρή εργασία και η εφαρμογή του συστήματος του franchisor θα φέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα σε επίπεδο κερδοφορίας;

□      Ανταποκρίθηκε η επιχείρηση, αλλά και η εξέλιξη του βιοτικού σας επιπέδου στις προσδοκίες σας;

□      Τι είναι αυτό που σας παρακινεί;

□      Πιστεύετε ότι θα ικανοποιήσετε τις φιλοδοξίες σας στο χώρο που επιλέξατε να κινηθείτε;

□      Εάν σήμερα μπορούσατε να αλλάξετε κάτι, τι θα ήταν αυτό;

□      Κατά πόσο επηρέασε η επιχείρηση την προσωπική σας ζωή; Πόση υποστήριξη χρειάζεται από την οικογένεια;

□      Γιατί είναι το συγκεκριμένο είδος επιχείρησης καλύτερο –κατά τη γνώμη σας- από κάποια άλλα που εξετάζω;

□      Εάν σας δινόταν η ευκαιρία, θα επαναλαμβάνατε την ίδια κίνηση; Εάν όχι, γιατί;

□      Τι προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης υπάρχουν;

Μετά από τη συνάντηση σας με έναν υφιστάμενο franchisee, κάνετε μια σειρά ερωτήσεων και στον εαυτό σας, σχετικά με τον άνθρωπο που μόλις συναντήσατε και τις πληροφορίες που σας έδωσε.

 

□      Είναι σε θέση να ελέγξει την επιχείρηση του και την τις επιπτώσεις της στη προσωπική ζωή του ή μήπως συμβαίνει το αντίθετο;

□      Εντοπίσατε κοινά χαρακτηριστικά στο τρόπο που σκέφτεστε και αντιδράτε;

□      Θα μπορούσατε να συνεργαστείτε ευχάριστα μαζί του;

□      Η μέχρι σήμερα εργασιακή εμπειρία του ταιριάζει με τη δική σας;

□      «Επενδύει» στην επιχείρηση λίγο ή πολύ ότι και εσείς;

□      Λειτουργεί την επιχείρηση του με καθαρό μυαλό και σωστή επιχειρηματική σκέψη;

□      Ως πελάτης, θα μένατε ικανοποιημένος από την εξυπηρέτηση;

□      Εργάζεται σκληρά, με καλή οργάνωση και ξεκάθαρους στόχους;

Κυρίως, ξεκαθαρίστε κατά πόσο ο franchisee ακολουθεί το σύστημα του franchisor, γιατί, σε κάθε περίπτωση, εκεί θα επενδύσετε και εσείς με τη σειρά σας. Εάν ο franchisee ακολουθεί το σύστημα, είναι πραγματικά ευχαριστημένος και λειτουργεί μια πραγματικά κερδοφόρα επιχείρηση, τότε το ίδιο μπορεί να ισχύσει και για εσάς. Εάν πάλι, η πορεία του franchisee δεν είναι ιδιαίτερα καλή, αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός, ότι δεν ακολούθησε σωστά το σύστημα. Ποτέ μην απορρίπτεται μια καλή ευκαιρία franchise, κρίνοντας από μεμονωμένες περιπτώσεις.

Συμπέρασμα

Συνεπώς, τα βασικά σημεία που πρέπει να θυμάστε, είναι:

□      Αξιολογήστε με απόλυτη ειλικρίνεια τον εαυτό σας.

□      Σιγουρευτείτε, ότι οι άνθρωποι που θα επηρεαστούν περισσότερο από την απόφαση σας για ένταξη στο δίκτυο, σας στηρίζουν στο εγχείρημα σας και μοιράζονται το δικό σας όραμα – ή τουλάχιστον είναι πρόθυμοι για κάτι τέτοιο.

□      Αξιολογήστε τι εμπεριέχεται και από τι συγκροτείται αυτή η  επιχειρηματική πρόταση και κατά πόσο ταιριάζει με την προσωπικότητα, τις προτεραιότητες και τις ικανότητες σας.

□      Ελέγξτε κατά πόσο οι υφιστάμενοι franchisees λειτουργούν μια επιτυχημένη επιχείρηση ακολουθώντας το σύστημα του franchisor.

Όσο πιο προσεκτικά πραγματοποιήσετε την επιλογή σας, τόσο λιγότερο θα χρειαστεί να βασιστείτε στην τύχη.

Σημεία Ελέγχου Αξιολόγησης

 

 

  1. Αισθάνεστε καλύτερα, όταν………….

α. δεν δεσμεύεστε άμεσα με αποφάσεις

β. όταν λαμβάνετε αναγκαίες αποφάσεις και κλείνετε κάποιο θέμα.

 

 

  1. Είστε γνωστός………….

α. για τις γρήγορες ενέργειες και αποφάσεις σας

β. για την προσοχή με την οποία προσεγγίζετε όλα τα θέματα

Εάν σας ζητούσαν να οργανώσετε μια συνάντηση πωλήσεων………

α. θα καταγράφατε από πριν όλα τα θέματα προς συζήτηση

β. θα αφήνατε ανοιχτό το θέμα της συνάντησης

Προσπαθώντας να βελτιώσετε τη λειτουργία μιας επιχείρησης ή franchise, θα επιλέγατε να….

α. βελτιώσετε τα υφιστάμενα προϊόντα και τη σχέση τους με την αγορά

β. δημιουργήσετε νέα προϊόντα και νέες αγορές

Συνήθως…..

α. σχεδιάζετε από νωρίς τις κοινωνικές σας υποχρεώσεις

β. προσπαθείτε να ταιριάξετε τις κοινωνικές σας υποχρεώσεις με το πρόγραμμα της δουλειάς σας

Στην οργάνωση ενός project, συνήθως……

α. σας ζητούν να παρέχετε εξειδικευμένες συμβουλές

β. σας ζητούν να ηγηθείτε του project.

Όταν έρχεστε αντιμέτωπος με ένα περίπλοκο πρόβλημα…….

α. το αναλύετε σε επιμέρους θέματα προκειμένου να το επιλύσετε

β. προσπαθείτε άμεσα να βρείτε τη λύση

Όταν σκέφτεστε ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζετε στην επιχείρηση…….

α. επικεντρώνεστε σε συγκεκριμένα θέματα

β. προσπαθείτε να το αντιμετωπίσετε σφαιρικά

Σε γενικές γραμμές, θα σας χαρακτηρίζατε, ως……

α άνθρωπο που κινείται άμεσα και γρήγορα.

β. άνθρωπο που αντιμετωπίζει όλες τις καταστάσεις με ιδιαίτερη προσοχή

Σε σχέση με άλλους ανθρώπους, οι αποφάσεις σας στηρίζονται σε…..

α. υποκειμενικά κριτήρια

β. αντικειμενική πληροφόρηση

Σε ποια από τις δυο κατηγορίες κατατάσσεται τον εαυτό σας;

α. Συμμετέχων

β. Οργανωτής

 

Όταν καλείστε να διεκπεραιώσετε πολλές υποχρεώσεις ταυτόχρονα………

α. Τις αντιμετωπίζετε όλες μαζί

β. Αρχικά τις εξετάζετε και μετά τις κατηγοριοποιείτε

Εάν, ως στέλεχος μια μεγάλης επιχείρησης, αντιμετωπίζατε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα…..

α. Θα προσπαθούσατε να το προσεγγίσετε από διαφορετικές πλευρές

β. Θα συγκεντρώνατε εξαρχής όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να το επιλύσετε

Συνήθως,…….

α. ολοκληρώνετε ένα project προτού ξεκινήσετε το επόμενο

β. προτιμάτε να ασχολείστε με πολλά project ταυτόχρονα

Προτιμάτε να……

α. αναλαμβάνετε διαρκώς νέες υποχρεώσεις

β. βελτιώνετε διαρκώς τις ικανότητες σας

Ως franchisee, θα στηρίζετε τις αποφάσεις σας…….

α. στο ένστικτο

β στην κοινή λογική και σε βάσιμες πληροφορίες και στοιχεία

Συνήθως,…….

α. εκφράζετε την άποψη σας, μόνο όταν σας ρωτάνε

β. εκφράζετε την άποψη σας σχεδόν πάντα

Εάν, στα πλαίσια λειτουργίας ενός επιτυχημένου franchise, ένας υπάλληλος σας επέμενε για τις ευκαιρίες που παρουσιάζει ένα συγκεκριμένο κομμάτι της αγοράς, εσείς θα….

α. πραγματοποιούσατε έρευνα για να ελέγξετε τις δυνατότητες

β. προτιμούσατε να ασχοληθείτε στο μέλλον

Η άποψη των γύρω σας, είναι ότι διαθέτετε…..

α. μια συνολική εικόνα των καταστάσεων

β. μια πολύ αναλυτική εικόνα όλων των θεμάτων που χειρίζεστε

Συνήθως,………

α. είστε ανυπόμονος, όταν χρειάζεται να προγραμματίσετε και να σχεδιάσετε κάτι

β. είστε πολύ συνεπής σε θέματα σχεδιασμού

Τώρα ελέγξτε τις απαντήσεις σας, προκειμένου να δείτε τη βαθμολογία που συγκεντρώσατε.

  1. α=0, β=1                                             11.       α=0, β=1
  2. α=1, β=0                                             12.       α=0, β=1
  3. α=1, β=0                                             13.       α=1, β=0
  4. α=0, β=1                                             14.       α=0, β=1
  5. α=0, β=1                                             15.       α=1, β=0
  6. α=0, β=1                                             16.       α=0, β=1
  7. α=1, β=0                                             17.       α=0, β=1
  8. α=0, β=1                                             18.       α=0, β=1
  9. α=1, β=0                                             19.       α=1, β=0
  10. α=0, β=1                                             20.       α=0, β=1

Στη συνέχεια, προσθέστε τη βαθμολογία σας για να δείτε σε ποιά κατηγορία αντιστοιχείτε.

Βαθμολογία 16 – 20

Διακρίνεστε για τη μεθοδικότητα και την οργάνωση σας, αλλά φροντίστε να βελτιώσετε την ικανότητα σας να ελίσσεστε. Είστε πρόθυμοι να ακούσετε διαφορετικές απόψεις, αν και συχνά πιστεύετε πως γνωρίζετε καλύτερα από όλους. Αν και αυτό μπορεί να σημαίνει ότι χρησιμοποιείτε τις ικανότητες και τις ιδέες σας για να βελτιώσετε και να αξιοποιήσετε κατάλληλα τις προτάσεις τρίτων, σε αρκετές περιπτώσεις, τις προσπερνάτε χωρίς ιδιαίτερη σκέψη. Είστε ομαδικός παίκτης και συχνά πρόθυμος να αναλάβετε ηγετικό χαρακτήρα.

Βαθμολογία 10 – 15

Είστε ελεύθερο πνεύμα που δεν αρέσκεται στον προγραμματισμό, αλλά προτιμάει να αντιμετωπίζει κάθε κατάσταση αυτοσχεδιάζοντας. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να αντιμετωπίζετε άμεσα και γρήγορα κάθε κατάσταση, αξιοποιώντας τις ιδέες άλλων, αν και συχνά αντιδράτε σε θέματα διοίκησης και ιεραρχίας. Αν και ομαδικός παίκτης, μπορεί να προχωρήσετε μόνος σας μια καινούρια ιδέα, χωρίς να έχετε διασφαλίσει τη συμμετοχή όλων.

 

Βαθμολογία 0 -10

Προτιμάτε να αφήνετε σε άλλους το οργανωτικό κομμάτι και εσείς να ακολουθείτε ανάλογα. Δέχεστε την εξουσία τρίτων και την οργανωτική δομή και ιεραρχία ενός δικτύου, στο οποίο και θα πρέπει να αποδεχτείτε ορισμένους κανόνες. Πάραυτα είστε επιφυλακτικός και δύσκολα ρισκάρετε, καθώς επίσης καθοδηγήστε περισσότερο από το ένστικτο παρά τη λογική και συχνά λαμβάνετε αποφάσεις που δυσκολεύεστε να υλοποιήσετε.

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Αφήστε ένα σχόλιο