Home » Franchise:Ελέγχοντας τις επιλογές σας!

Franchise:Ελέγχοντας τις επιλογές σας!

Συντάκτης: Παναγιώτης Γ. Ρουσόπουλος

Όποιος σκέφτεται σοβαρά να δημιουργήσει μία δική του επιχείρηση, πρέπει να επιλέξει αυτή που να ταιριάζει στις ιδιαίτερες ανάγκες του και να αξιοποιεί τις γνώσεις, τις εμπειρίες και τις δεξιότητες του. Στο άρθρο αυτό παραθέτουμε ένα πλαίσιο θεμάτων και ερωτήσεων προς διερεύνηση καθώς και κάποιες συμβουλές για να κάνετε τη σωστή επιλογή.

 

Αν ενδιαφέρεστε να δημιουργήσετε μία επιχείρηση, το πιθανότερο είναι ότι θα μελετάτε με ιδιαίτερη προσοχή τα περιοδικά franchise, θα επισκέπτεσθε τους σχετικούς δικτυακούς τόπους, θα προγραμματίζετε να επισκεφτείτε μία από τις Εκθέσεις Franchise φέτος το χειμώνα, και θα διαβάζετε ασταμάτητα τον ετήσιο οδηγό, ή θα ελέγχετε τις ειδικές στήλες στις οικονομικές εφημερίδες.

Θα βρείτε σίγουρα πολλές ευκαιρίες και τα καλά νέα είναι ότι οι περισσότερες από αυτές είναι επιτυχημένα δίκτυα Franchise. Τα συστήματα Franchise προσφέρουν έναν πιο βατό, πιο σίγουρο δρόμο στην επιχειρηματικότητα από ό, τι  η μεμονωμένη επιχείρηση. Προσφέρουν – μεταξύ άλλων – ολοκληρωμένη εκπαίδευση, συστήματα, λειτουργίας, υποδομή υποστήριξης, μία γνωστή φίρμα, μερίδιο αγοράς, αποτελεσματικά προγράμματα marketing, αγοραστική δύναμη που διασφαλίζει οικονομίες κλίμακας προς όφελος όλων, στρατηγικό σχεδιασμό και συνεχή προσαρμογή στις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες στην αγορά κοκ. Όλα αυτά τα πλεονεκτήματα λειτουργούν συνδυαστικά  και μειώνουν σε σημαντικό βαθμό τους κινδύνους που απειλούν τους νέους επιχειρηματίες.

Ωστόσο, είναι λάθος να θεωρούμε ότι όλα τα Franchise μπορούν να παρέχουν τα ίδια πλεονεκτήματα, γιατί σίγουρα αυτό δεν ισχύει. Οι πιο “νέοι”  franchisors ίσως να προσφέρουν ενδεχομένως λιγότερη υποστήριξη και πιθανά ένα όχι και τόσο ισχυρό brand name, αλλά σίγουρα προσφέρουν δυνατότητα ευρύτερης επιλογής περιοχών. Επίσης οι πιο καθιερωμένοι franchisors ίσως απαιτήσουν μεγαλύτερα ανταλλάγματα και συνεπώς αρχική επένδυση,  σε αντάλλαγμα των επενδύσεων που ήδη έχει πραγματοποιήσει στην υποδομή, σε πολύπλευρα συστήματα υποστήριξης και ανάπτυξης, σε marketing. Κάποια Franchise με χαμηλή αρχική επένδυση ίσως απαιτούν μικρή συνεισφορά από τον franchisor μετά την ολοκλήρωσή της αρχικής φάσης δημιουργίας τους. Αντίθετα τα πιο υψηλά από άποψη επένδυσης συστήματα Franchise ίσως απαιτούν συνεχή υποστήριξη, υψηλού κόστους συμβολή του franchisor στην αποτελεσματική λειτουργία του δικτύου και στην διατήρηση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων. Η μόνη λοιπόν σίγουρη διαπίστωση είναι ότι και στο Franchise ποτέ  δύο επιχειρήσεις δεν είναι ακριβώς οι ίδιες.

Ένας υποψήφιος μέσα από μελέτη και συστηματική έρευνα μπορεί να διαπιστώσει, ότι σε όλους σχεδόν τους κλάδους, υπάρχουν αξιόπιστα και επιτυχημένα συστήματα franchise. Τα ειδικά περιοδικά και ετήσιοι οδηγοί συμπεριλαμβάνουν στην ύλη τους πληθώρα άρθρων και αναλύσεων που θα σας βοηθήσουν να αναγνωρίσετε τις διαφορές μεταξύ των κλάδων και να βρείτε τι σας αρέσει και κυρίως σας ταιριάζει . Αλλά ακόμη και μεταξύ των εταιριών ενός κλάδου μπορούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές ειδικά όσο αφορά το τι απαιτούν από εσάς προσωπικά και τι οικονομικά. Ποιο Franchise σας ταιριάζει καλύτερα θα εξαρτηθεί από το τι αναζητάτε σε μία επιχείρηση και από το τι είστε πρόθυμοι να κάνετε ή να συνεισφέρετε. Η προσεκτική επιλογή είναι το πρώτο βήμα στη δημιουργία της επιτυχίας σας.

 

Εσείς θα κρίνετε

Συζητώντας με τους συνεργάτες μου που είναι σύμβουλοι στο τμήμα αξιολόγησης και επιλογής υποψηφίων franchisees στην The Franchise Co έχουμε καταλήξει σε μια κοινή διαπίστωση: οι υποψήφιοι franchisee που πρώτα από όλα ελέγχουν το πιθανό κέρδος που μπορούν να αποκομίσουν από μία επιχείρηση είναι σίγουρο ότι ξεκινούν από λάθος αφετηρία. Έχουν λάθος προσέγγιση!  Φυσικά, όλοι όταν δημιουργούμε επιχειρήσεις στοχεύουμε στο κέρδος αλλά ξεχνάμε ότι για να το πετύχουμε, πρώτα από όλα, πρέπει να βρούμε μία επιχείρηση που να ταιριάζει σε εμάς- στις ανάγκες μας, τις επιδιώξεις μας, τις ικανότητές μας, τις γνώσεις μας  και τις προοπτικές μας. Εξάλλου, μην ξεχνάτε ότι κανείς δεν θα σας χαρίσει την επιτυχία. Σε οποιαδήποτε σοβαρή επιχείρηση θα σας επιλέξουν γιατί θα πιστέψουν σε σας και στις ικανότητές σας. Θεωρούν αυτονόητο ότι θα συμβάλετε προσωπικά και ότι θα εργαστείτε σκληρά, οπότε  είναι προφανές να θέλετε να εξασφαλίσετε ότι αυτό που θα κάνετε θα είναι κάτι που θα σας αρέσει και θα σας ταιριάζει.

Με την πάροδο των χρόνων, έχουμε αναπτύξει μία σειρά ερωτήσεων που ενθαρρύνει τους πιθανούς franchisees να εξακριβώσουν ακριβώς τι αναζητούν σε μία επιχείρηση  Συμβουλεύουμε τους υποψηφίους να καθίσουν με τους συνεταίρους ή με τους συζύγους τους και να εξετάσουν τα θέματα αυτά πριν πάρουν αποφάσεις. Αυτό τους καθιστά ικανούς να επιβεβαιώσουν ότι έχουν τους ίδιους σκοπούς, τις ίδιες προσδοκίες, την ίδια θεώρηση. Επίσης ξεκαθαρίζει τον τρόπο προσέγγισης, την δυνατότητά τους να συνδιαλέγονται, να επικοινωνούν ως επιχειρηματίες, ως συνέταιροι. Ενώ όλοι ανησυχούν για το πόσο θα κοστίσει οικονομικά μία επιχείρηση, ελάχιστοι εξετάζουν επαρκώς για τον αντίκτυπο που αυτή θα έχει, ας πούμε στην οικογενειακή ζωή τους, τα επίπεδα άγχους και ενδεχομένως και στην υγεία τους. Ελάχιστοι εξετάζουν την επίδραση που θα έχει η όποια επιλογή τους στην καθημερινή ζωή τους τόσο σε βραχυχρόνιο επίπεδο όσο και σε μεσοπρόθεσμο!

Οι ερωτήσεις  επικεντρώνονται σε οκτώ άξονες – κλειδιά: ωράριο, τοποθεσία,  προσωπική ενασχόληση, τύπο επιχείρησης, νέα ή εν λειτουργία επιχείρηση, υποστήριξη franchise, χρηματοδότηση  και στυλ επιχείρησης. ‘Όταν φτάνετε στην οικονομική ανάλυση, θα χρειαστείτε οπωσδήποτε την συμβουλευτική υποστήριξη μιας έμπειρης στο franchise εταιρείας συμβούλων. Θα χρειαστείτε επίσης έναν καλό δικηγόρο με ειδίκευση στο franchise, ο οποίος θα εξετάσει διεξοδικά μαζί με τον σύμβουλό σας τη σύμβαση franchise. Όμως αυτοί  οι παραπάνω οκτώ άξονες θεμάτων  καλύπτουν τομείς που μόνο εσείς είστε ικανός να δώσετε ουσιαστικές και αξιόπιστες απαντήσεις.

Ωράριο

 

Ο πρώτος τομέας που θέτουμε είναι το ωράριο εργασίας – αριθμός ημερών ανά εβδομάδα, ώρες ανά ημέρα, καθώς και ώρα έναρξης και τέλους. Για όσους είστε συνηθισμένοι σε εβδομάδα πενθήμερης εργασίας, η ιδέα ότι μία επιχείρηση μπορεί να απαιτεί επτά ημέρες εργασίας χωρίς διάλειμμα, μπορεί να σας σοκάρει. Αν και αρχικά η αδρεναλίνη που προκαλεί η ιδέα ότι αρχίζετε μία νέα επιχείρηση είναι αρκετή για αυτό, στην πορεία το ωράριο γίνεται ιδιαίτερα πιεστικό και πρόξενος προστριβών. Οι επιχειρήσεις που είναι ανοικτές 7 ημέρες την εβδομάδα είναι εφικτές αν είστε ζευγάρι, επιμερίζοντας τις βάρδιες, ώστε κάποιος από τους δύο σας να είναι πάντα εκεί, αν και- εφόσον αυτό συνεχιστεί για μεγάλο διάστημα- αυτό έχει αρνητική επίδραση στη σχέση σας. Από την άλλη, οι περισσότερες επιχειρήσεις αυτού του τύπου συνήθως προσλαμβάνουν προσωπικό, έτσι μόλις νιώσετε ότι οι υπάλληλοί σας μπορούν να τα καταφέρουν και χωρίς εσάς, είναι εφικτό να απουσιάσετε. Εξαρτάται λοιπόν από τις διαχειριστικές σας ικανότητες, πόσο δηλαδή γρήγορα μπορείτε να αναπτύξετε τους κατάλληλους υπαλλήλους και την αποδοτικότητα της επένδυσης, πότε θα μπορεί η επιχείρηση να καλύπτει τους μισθούς του πρόσθετου προσωπικού.

Ακόμα και οι ελάχιστες πενθήμερες επιχειρήσεις στην πράξη  ‘ξεκλέβουν’ χρόνο από το σαββατοκύριακο ή από τα βράδια, είτε για επιπλέον εργασία το Σάββατο το πρωί, είτε για την τακτοποίηση των υποθέσεων που δεν προλάβατε μέσα στην εβδομάδα. Αν αυτό σας απασχολεί, μιλήστε με ήδη υπάρχοντες franchisees και μάθετε ποιο ακριβώς είναι το πραγματικό ωράριό τους. Πολύ λίγοι ανεξάρτητοι επιχειρηματίες δουλεύουν 9-5, πέντε ημέρες την εβδομάδα.

Οι ώρες έναρξης και τέλους είναι επίσης σημαντικές, ειδικά αν έχετε παιδιά ή άλλες υποχρεώσεις. Και πάλι, ένα ζευγάρι που εργάζεται μαζί μπορεί να κατανείμει το βάρος και κάποιες επιχειρήσεις προσφέρουν την δυνατότητα να κάνετε ένα διάλειμμα κατά τη διάρκεια της ημέρας, είτε δουλεύετε πολύ νωρίς είτε αργά. Πρέπει επίσης να σκεφτείτε το δικό σας βιολογικό ρολόι – αν για παράδειγμα σας αρέσει να ξαπλώνετε νωρίς. πολλές επιχειρήσεις γρήγορης εστίασης δε θα σας ταιριάζουν ή αντίστροφα τα αρτοποιεία σ’ αυτούς που δεν  τους αρέσει το πρωινό ξύπνημα.

Τοποθεσία

Οι επιχειρήσεις μπορούν γενικά να λειτουργήσουν σε τρεις τύπους τοποθεσίας: κινητές μονάδες, σπίτι, ή σε εμπορικό χώρο. Δύο πλεονεκτήματα των κινητών μονάδων franchise – που πλέον έχουν αρχίσει να εμφανίζονται και στην Ελλάδα – είναι ότι μπορείτε να επισκεφτείτε τους πελάτες, αντί να περιμένετε να έρθουν αυτοί σε εσάς  και στο τέλος  της ημέρας μπορείτε ως ένα σημείο να «κλείσετε» την επιχείρηση  και να τη βγάλετε από το μυαλό σας. Ωστόσο, οι περισσότερες κινητές επιχειρήσεις χρειάζονται και χώρο στο σπίτι για να καλύψετε την γραφειοκρατική διάσταση. Οι επιχειρήσεις με έδρα την κατοικία του ιδιοκτήτη προσφέρουν σημαντικά οικονομικά πλεονεκτήματα που μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τις αποδοχές σας, αλλά θα χρειαστείτε επαρκή χώρο στο σπίτι για να λειτουργήσετε αποτελεσματικά- πάει λοιπόν το δωμάτιο που περίσσευε! Αν χρειάζεστε αποθέματα ή εξοπλισμό για την επιχείρησή σας, πάει και η αποθήκη!

Οι επαγγελματικοί χώροι δε δημιουργούν τέτοια προβλήματα, αλλά έχουν σημαντικά υψηλότερο κόστος και εμπεριέχουν σημαντικό επιχειρηματικό κίνδυνο. Ιδιαίτερα για έναν αυτοαπασχολούμενο ο τύπος της τοποθεσίας είναι καθοριστική παράμετρος επιτυχίας, μια και καθορίζει την δομή του κόστους λειτουργίας, τον χρόνο επίτευξης του σημείου κάλυψης λειτουργικών δαπανών και τελικά το πραγματικό εισόδημά σας. Ειδικά για κάποιον που επιλέγει το franchise ως άμεση βιοποριστική εργασία και όχι μόνο σαν επένδυση  η παράμετρος τοποθεσία θα πρέπει να είναι η κυρίαρχη. Επίσης αν επιλέξετε κατάστημα σε εμπορικό κέντρο, μην ξεχνάτε ότι η επιτυχία σας θα εξαρτάται από την απόδοση των διαχειριστών του. Η τοποθεσία λοιπόν  είναι ένας τομέας όπου η καθοδήγηση του franchisor στην επιλογή της αλλά και στην επίτευξη της οικονομικής συμφωνίας είναι καθοριστική.

Ενασχόληση

 

Πολλά franchise ακολουθούν την κλασσική δομή της μικρής οικογενειακής επιχείρησης και είναι σχεδιασμένα ώστε να εργάζεται το ζευγάρι μαζί. Ωστόσο, τα σχήματα πατέρας/γιος, μητέρα/κόρη και συνεργασίες μεταξύ αδελφών είναι εξίσου αποτελεσματικά σε πολλά συστήματα franchise. Ακόμη και αν το franchise είναι ατομική επιχείρηση, οι πιθανοί franchisees πρέπει να γνωρίζουν την επίδραση που η επιχείρηση τους θα έχει στην υπόλοιπη οικογένεια.

Αν πρόκειται να ασχοληθούν περισσότερα από ένα άτομα, είναι  καλή ιδέα να σκεφτείτε εκ των προτέρων πόσο χρόνο ο καθένας είναι διατεθειμένος να αφιερώσει  στην επιχείρηση και πότε. Θεωρήστε δεδομένο το γεγονός ότι στην αρχή θα χρειαστείτε περισσότερο χρόνο και όσο γίνεστε πιο έμπειρος, θα βελτιώνονται οι συνθήκες εργασίας. Όταν επιλέγετε το franchise που θέλετε, είναι επίσης καλή ιδέα να προκαθορίζετε τους ρόλους που ο καθένας από εσάς θα αναλάβει. Είναι σίγουρο ότι τα περισσότερα ζευγάρια θεωρούν πιο εύκολο το να εργαστούν μαζί, εφόσον έχει προσδιορίσει – εκ των προτέρων – ο καθένας τους τομείς ευθυνών του.

Κάποιες επιχειρήσεις αρκούνται σε ένα άτομο με πλήρες ωράριο, ενώ οι υπόλοιποι υπάλληλοι εργάζονται μειωμένες ώρες. Και πάλι, αυτό προσφέρει ελαστικότητα για την οικογένεια ή τις σπουδές. Σε κάποιες περιπτώσεις επίσης, επιτρέπει στον ένα συνέταιρο να συνεχίσει να εργάζεται ταυτόχρονα σε άλλη επιχείρηση με σκοπό την εξοικονόμηση μισθών, ενώ στήνεται η επιχείρηση, μέχρι το σημείο όπου και οι δύο συνέταιροι νιώσουν την σιγουριά ότι η επιχείρηση πλέον μπορεί να τους στηρίξει. Εδώ βέβαια ελλοχεύει ο μεγάλος κίνδυνος ανισορροπίας προσωπικής συνεισφοράς, αμοιβών και οικογενειακού εισοδήματος.

Τύπος επιχείρησης

 

Τα συστήματα franchise μπορούμε να τις κατανείμουμε σε τρεις κατηγορίες: ως τρόπο ζωής, ως  επιχείρηση και ως μελλοντική απόδοση. Η ανταμοιβή που προσφέρει ως  τρόπος ζωής συνήθως είναι πολύ προσωπική, όπως η σιγουριά αυτοαπασχόλησης, ο ελεύθερος χρόνος, η ποιότητα ζωής ή  η ελευθερία της ιδιόκτητης επιχείρησης. Τα συστήματα ως επιχειρηματική πρόταση εξετάζονται ως προς την απόδοση της επένδυσης, ενώ ως μελλοντική απόδοση εννοούμε ότι δημιουργείτε κάτι που θα ενέχει σημαντική αξία  μεταπώλησης όταν εσείς το αποφασίσετε. Φυσικά τα περισσότερα από αυτά τα συστήματα θα συνδυάζουν δύο ή περισσότερα από αυτά τα χαρακτηριστικά, ωστόσο είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε ποιοι είναι οι βασικοί λόγοι που σας κάνουν να θέλετε τη δική σας  επιχείρηση, καθώς αυτό θα σας βοηθήσει να συγκρίνετε διαφορετικά franchise και να επιλέξετε το καταλληλότερο για εσάς.

Άλλοι  βασικοί προς θεώρηση τομείς είναι αν θέλετε να εργαστείτε μόνος ή αν προτιμάτε να έχετε προσωπικό. Το προσωπικό σας δίνει μεγαλύτερη ελαστικότητα στον ελεύθερο χρόνο σας, αλλά απαιτεί περισσότερη δουλειά και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Αν σας αρέσει να διαμορφώνετε ανθρώπους και να είστε ηγέτης μίας ομάδας, μία επιχείρηση με υπαλλήλους μπορεί να σας ανταμείψει σημαντικά.

Επίσης  κάποιες επιχειρήσεις λειτουργούν μόνο με μετρητά, ενώ άλλες παρέχουν πίστωση,  κάποιες απαιτούν χρόνο για να επιτύχουν το νεκρό σημείο, πράγμα που σημαίνει ότι η προσεκτική επιλογή του τύπου της επιχείρησης και η αποτελεσματική οικονομική διαχείριση είναι ζωτικοί παράγοντες.

Στυλ της Επιχείρησης

 

Οι επόμενες ερωτήσεις αφορούν το στυλ της επιχείρησης που θέλετε να λειτουργήσετε. Έχετε άνεση με την τεχνολογία, ή έστω κάποια ιδέα; Θέλετε κάποια στατική επιχείρηση ή μια στη οποία θα χρειάζονται συνεχώς αλλαγές; Θέλετε να δουλεύετε μέσα ή έξω; Αναζητάτε μία επιχείρηση που θα διαχειρίζεστε για μεγάλη περίοδο- ας πούμε επτά χρόνια- ή θέλετε να στήσετε κάτι και μετά από τρία χρόνια να προχωρήσετε σε κάτι άλλο;

Άλλο θέμα που πρέπει να σκεφτείτε είναι αν είστε καλοί στη διαχείριση του χρόνου σας. Η διαχείριση μίας  επιχείρησης δεν αφορά απλά το να ανταποκρίνεστε στις ανάγκες των πελατών. Πρέπει επίσης να οργανώνετε τον εαυτό σας, ώστε να χειρίζεστε και όλα τα άλλα θέματα, όπως οι παραγγελίες, η εξόφληση των λογαριασμών και ο προγραμματισμός του χρόνου σας. Κάποια franchise (ειδικά στον τομέα οικιακών ή μεσιτικών υπηρεσιών ) έχουν συστήματα που θα σας βοηθήσουν με- για παράδειγμα- την οργάνωση των συναντήσεων. Άλλα θεωρούν ότι είναι δική σας η επιχείρηση και επομένως δικό σας θέμα η αποτελεσματική διαχείριση του χρόνου σας..

Νέα ή εν λειτουργία επιχείρηση

 

Καθώς το franchising καθιερώνεται όλο και περισσότερο στην Ελλάδα, τόσο περισσότερα ήδη υπάρχοντα franchise προσφέρονται προς μεταπώληση κάθε χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι οι πιθανοί franchisees έχουν μία επιλογή: χαμηλότερη επένδυση για ένα νέο franchise ή υψηλότερη επένδυση για μία ήδη υπάρχουσα επιχείρηση με καθιερωμένο πελατολόγιο. Σε αυτό το θέμα, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Ο παράγοντας κινδύνου είναι σίγουρα μικρότερος με μία καθιερωμένη επιχείρηση, αλλά σίγουρα είναι μικρότερο και το πιθανό κέρδος. Ο επιχειρηματίας  που αρχικά αναπτύσσει ένα franchise σε μία περιοχή πετυχαίνει το μεγαλύτερο κέρδος δημιουργώντας σημαντικές υπεραξίες, αναλαμβάνοντας βέβαια και ανάλογο επιχειρηματικό κίνδυνο. Από την άλλη, στα περισσότερα franchise, οι καλύτερες περιοχές κατοχυρώνονται πρώτες, οπότε αν θέλετε να λειτουργήσετε το κατάστημά σας σε μια πολυσυλλεκτική περιοχή ή σε ένα πολύ καλό εμπορικό σημείο, τότε ο μόνος τρόπος ίσως είναι να αγοράσετε μία ήδη υπάρχουσα επιχείρηση.

Στα πιο καθιερωμένα franchise η συνεχής ανάπτυξη ίσως σημαίνει ότι οι περιοχές  θα μοιραστούν, προσφέροντας έτσι στους νέους franchisees την δυνατότητα να προσεγγίσουν τους υπάρχοντες πελάτες αλλά και νέες ευκαιρίες. Αυτό- με την προϋπόθεση ότι πρόκειται για μεγάλη αγορά- είναι πολύ δελεαστική ευκαιρία.

Υποστήριξη

 

Όλα τα franchise υποστηρίζουν ότι προσφέρουν αρχική εκπαίδευση και μία στοιχειώδη συνεχή υποστήριξη. Το σημαντικό είναι ότι θα πρέπει να προσφέρεται το κατάλληλο επίπεδο υποστήριξης για τον τύπο της επιχείρησης που λειτουργείτε και ότι τα royalties που πληρώνετε θα πρέπει να είναι ανάλογα με την υποστήριξη που σας παρέχουν. Αν είστε ο ανεξάρτητος τύπος που ποτέ δε ζητά βοήθεια, δεν πρέπει έτσι κι αλλιώς να γίνετε franchisee, καθώς θα δυσανασχετείτε με το σύστημα και τους κανόνες που θα πρέπει να ακολουθείτε.  Από την άλλη, αν δε θέλετε να παίρνετε μόνοι σας αποφάσεις, μάλλον δε θα πετύχετε ως επιχειρηματίας ή αυτοαπασχολούμενος. Οι επιτυχημένοι franchisees το παραδέχονται όταν χρειάζονται βοήθεια, την ζητούν (και σε κάποιες περιπτώσεις την διεκδικούν) – και ξέρουν ότι θα την έχουν.

Χρηματοδότηση

 

Είναι σημαντικό να είστε ρεαλιστές και συνειδητά αποφασισμένος για το πόσα χρήματα μπορείτε και θέλετε να επενδύσετε σε μία δική σας επιχείρηση. Ένας εξειδικευμένος σύμβουλος  με ειδίκευση στο franchise θα μπορεί να σας συμβουλεύσει πάνω σε αυτό το θέμα. Ωστόσο, δεν είναι απλά θέμα πόσα μπορείτε να επενδύσετε, αλλά και πόσα είστε πρόθυμος να επενδύσετε. Κάποιοι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να διαθέσουν  όλες τις οικονομίες τους (και μάλιστα το θεωρούν κινητήρια δύναμη), ενώ άλλοι προτιμούν χαμηλότερα επίπεδα οικονομικού κινδύνου. Και αν υπάρχουν συνέταιροι αυτό είναι κάτι που πάλι πρέπει να το αποφασίσουν από κοινού.

Επίσης είναι βασικό να είστε ξεκάθαροι για το ύψος εισοδήματος που χρειάζεστε άμεσα καθώς και για το ύψος εισοδήματος που επιδιώκετε. Αν υποτιμάτε τις τρέχουσες ανάγκες σας, είναι πολύ πιθανό να ανησυχείτε συνεχώς και να είστε λιγότερο αποτελεσματικός στην επιχείρησή σας. Οι ξεκάθαροι στόχοι είναι βασικό κίνητρο για την επιτυχία σας στο μέλλον. Ο franchisor θα μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε τι είναι εφικτό και τι όχι και να θέσετε  στόχους με βάση τους οποίους μπορείτε να μετράτε την πρόοδό σας.

Να είστε ξεκάθαροι και ικανοποιημένοι

 

Όσο πιο ξεκάθαροι είστε για το τι ζητάτε από μία επιχείρηση, τόσο πιο πιθανό είναι να βρείτε μία επιχείρηση που ταιριάζει στις ανάγκες σας και σας κάνει ευτυχισμένους. Η ικανοποίηση δημιουργίας, το μεράκι, η αυτοεκτίμηση, η αναγνώριση είναι το πρώτο βήμα προς την οικονομική επιτυχία.

Photos Via Flickr

Photos Via Flickr

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Αφήστε ένα σχόλιο