Home » Αντιμετωπίζοντας δυσκολίες και πίεση σε περιόδους κρίσης

Αντιμετωπίζοντας δυσκολίες και πίεση σε περιόδους κρίσης

Συντάκτης: Παναγιώτης Γ. Ρουσόπουλος

Στην ιστορία της ανθρωπότητας, δεν υπάρχει πρόβλημα το οποίο να μην μπορεί να επιλυθεί, υπό την προϋπόθεση ότι οι εμπλεκόμενοι είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν σε θετικό πνεύμα. Αν πραγματικά επιθυμείτε να πετύχετε σε ένα σύστημα franchise πρέπει να είστε σε θέση να διαχειριστείτε δύσκολες καταστάσεις και κυρίως να διατηρείτε ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας σας.

Δεν είναι λίγες οι φορές που επιχειρηματίες απευθύνονται σε εμάς αναφέροντάς μας προβλήματα και δυσκολίες σε σχέση με τη διαχείριση της επιχείρησής τους, τη σχέση τους με τον franchisor κ.λπ. Μάλιστα αρκετοί από αυτούς που εμφανίζονται πολλοί απογοητευμένοι και αγχωμένοι από τις πιέσεις που αισθάνονται με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να λειτουργήσουν την επιχείρησή τους.

Εμείς από την πλευρά μας έχουμε πει ξανά και ξανά πως πάντα υπάρχει το ρίσκο της αποτυχίας όταν κάποιος ξεκινά μία επιχειρηματική δραστηριότητα – ακόμη και στην περίπτωση επιχειρήσεων franchise, αν και το ρίσκο είναι αρκετά χαμηλότερο – και είναι αναμενόμενο πως μια αποτυχία ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τη ζωή των εμπλεκόμενων.

Τόσο οι franchisees όσο και οι franchisors οφείλουν να γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι θα αντιμετωπίσουν πιέσεις (μικρές ή μεγάλες) κατά τη διάρκεια της συνεργασίας τους, και να είναι σε θέση να προτείνουν κάποιες στρατηγικές οι οποίες θα λειτουργήσουν καταλυτικά σε τέτοιες περιπτώσεις.

-Πως αντεπεξέρχεστε στις πιέσεις;

Τα στελέχη των franchisees και των franchisors είναι επιρρεπή στις πιέσεις κατά περιόδους. Οι πιέσεις αυτές μπορεί να αφορούν σε χρήματα, υγεία, σχέσεις και προσωπική αξιοπρέπεια και όταν υπάρχουν σε μικρές «δόσεις» είναι διαχειρίσιμες. Παρόλα αυτά, όταν περισσότερα πράγματα αρχίζουν να μην πηγαίνουν καλά ταυτόχρονα, τότε είναι φυσική αντίδραση να αισθανθεί κάποιος καταβεβλημένος και αυτό μπορεί να επηρεάσει την κρίση του και να τον οδηγήσει σε μία καθοδική πορεία. Υπάρχουν πολλές ενέργειες στις οποίες μπορεί να προβεί κάποιος για να αποδεσμευτεί από αυτή την αρνητική πορεία.

Η καλύτερη λύση είναι συνήθως να αντιμετωπίζετε μία η δύο προβληματικές περιοχές κάθε φορά. Για παράδειγμα μπορείτε να ζητήσετε τη συνδρομή κάποιου επαγγελματία στο κομμάτι της οικονομικής διαχείρισης, ώστε να διαμορφώσετε μία σαφή εικόνα της οικονομικής σας κατάστασης και των διαθέσιμων επιλογών. Ή όταν έχετε να αντιμετωπίσετε σοβαρά ζητήματα υγείας, καθώς η υγεία μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στην ενεργητικότητά και την ικανότητά σας να αντεπεξέλθετε στα ζητήματα που έχετε να αντιμετωπίσετε. Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει απάντηση που να επιλύει όλα σας τα προβλήματα, καθώς κάθε περίπτωση είναι μοναδική.

Όταν έχετε φίλους και συγγενείς που νοιάζονται για εσάς και στους οποίους μπορείτε να απευθυνθείτε όταν αισθάνεστε να σας βαραίνουν διάφορα θέματα, είναι κάτι που αποτελεί σημαντικό βοήθημα για εσάς. Πρόσφατες δε έρευνες επιβεβαιώνουν ότι η υποστήριξη από την οικογένεια και το κοινωνικό περιβάλλον είναι ο μοναδικός σημαντικός παράγοντας που προδιαγράφει την επιτυχία και ικανοποίηση μέσα σε μία επιχείρηση franchise.

Κάποιες φορές, ωστόσο, αν και περιβάλλεστε από άτομα που σας νοιάζονται πραγματικά, μπορεί να έρθουν στιγμές που θα σας κατακλύσουν συναισθήματα απελπισίας. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε ότι αυτά τα αρνητικά αισθήματα μπορούν να διαχειριστούν με επιτυχία. Το να συζητήσετε με τους συγγενείς και τους φίλους σας δεν είναι αρκετό. Υπάρχουν αρμόδιοι επαγγελματίες στο τομέα της υγείας που μπορούν να σας προτείνουν προσεγγίσεις που θα έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Όπως για παράδειγμα, αν έχει κάποιο πρόβλημα το αυτοκίνητό σας, θα απευθυνθείτε σε ένα επαγγελματία μηχανικό.

Παρομοίως, αν τα συναισθήματά σας, σας διχάζουν, καλό είναι να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια. Αυτό είναι κάτι που το κάνουν εκατομμύρια άνθρωποι για να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Η εμπειρία δείχνει αναπόφευκτα ότι όταν νοιώθετε συναισθηματικά ισχυροί, οι πιέσεις που κάποτε έμοιαζαν ανυπέρβλητες, παρουσιάζονται ως προκλήσεις που απλά απαιτούν προσοχή. Όταν αισθάνεστε ότι έχετε έλεγχο της κατάστασης, η προοπτική σας θα περάσει από την ερώτηση «Γιατί σε εμένα;» στη δήλωση «Μπορώ να τα καταφέρω!».

-Επιτυγχάνοντας ισορροπία στη ζωή σας

Ενώ, από τα παραπάνω αναφερόμενα, μπορείτε να επισημάνετε κάποιες μεθόδους για την αντιμετώπιση περιόδων μεγάλων πιέσεων αλλά και των αντιδράσεών σας σε αυτές, είναι εξίσου σημαντικό να τηρείτε στρατηγικές για την μείωση του άγχους στην καθημερινότητά σας. Οι περισσότεροι franchisees σπαταλούν πολύ χρόνο στη δουλειά, είτε σκεφτόμενοι τη δουλειά, ιδιαίτερα στις ημέρες μας, αλλά προφανώς αυτή δεν ήταν η αρχική τους πρόθεση όταν αποφάσισαν να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση. Θα ήταν πιο ευτυχείς και υγιείς και θα μπορούσαν να αντεπεξέλθουν σε περιόδους πίεσης, εφόσον διάθεταν μεγαλύτερη ισορροπία στη ζωή τους.

Πώς επιτυγχάνεται η ισορροπία αυτή; Σίγουρα όχι απλώς με την αναδιοργάνωση και αναπροσαρμογή του ημερολόγιου προγράμματός τους. Όταν κάποιος αποφασίζει να σχολάει από τη δουλειά του στις 5:30, ή να περνάει το Σαββάτο του παρακολουθώντας τον γιο του να παίζει ποδόσφαιρο, αυτό δεν σημαίνει αυτόματα ότι έχει μία ισορροπημένη ζωή. Το να περνάς απλά περισσότερες ώρες με την οικογένεια, δεν είναι αναγκαία το κλειδί για την επίτευξη ισορροπίας στη ζωή σας. Η ισορροπία στη ζωή δεν είναι θέμα διαχείρισης χρόνου. Είναι θέμα διαχείρισης του μυαλού και των σκέψεών μας.

Είναι πιθανόν κάποιος να έχει επιτύχει ισορροπία στη ζωή του, άσχετα από το πόσες ώρες εργάζεται. Το αν είναι ισορροπημένο άτομο, σχετίζεται περισσότερο με τον τρόπο σκέψης του, με τα κίνητρά του, καθώς και με τις πραγματικές αξίες που διέπουν τη ζωή του, παρά με το πως «ξοδεύει» το χρόνο του. Με άλλα λόγια, σχετίζεται με τους λόγους για τους οποίους κάνουμε αυτά που κάνουμε. Και αν αυτό ακούγεται απλό, δεν είναι στην πραγματικότητα, καθώς τα ανθρώπινα κίνητρα είναι πραγματικά περίπλοκα.

-Τι σας καθοδηγεί;

Πίσω από κάθε πράξη υπάρχει κάποιο κίνητρο ή κάποια πρόθεση. Τα κίνητρα τείνουν να είναι δυσδιάκριτα και δύσκολο να εντοπισθούν στους άλλους. Τυχαίνει επίσης να μην (ανα)γνωρίζουμε ούτε εμείς οι ίδιοι τα κίνητρά μας. Ο βαθμός στον οποίο γνωρίζουμε και κατανοούμε τα κίνητρά μας, είναι στην πραγματικότητα ένας ικανοποιητικός δείκτης μέτρησης της ωριμότητα και ψυχικής υγείας που μας διακρίνουν.

Πολλοί άνθρωποι ζουν σε μία ψευδαίσθηση, καθώς δεν κατανοούν ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που πραγματικά τους υποκινούν και τους οδηγούν στη ζωή τους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να “χάνουν τις ισορροπίες τους”. Στη συνέχεια παρατίθεται μία λίστα κάποιων βασικών ανθρώπινων κινήτρων. Από τον πίνακα αυτό γίνεται σαφές ότι σε κάθε κίνητρο υπάρχει πάντα και η αρνητική πλευρά ή ένας μη υγιείς παράγοντας που πρέπει να διαχειριστεί κατάλληλα.

Αυτή η αρνητική πλευρά των κινήτρων είναι πιο πιθανό να δημιουργήσει πρόβλημα όταν κάποιος διακρίνεται από έλλειψη ωριμότητας, διορατικότητας, αυτοπειθαρχίας ή όταν δεν έχει ξεκάθαρες προσωπικές αξίες. Το αποτέλεσμα αυτού είναι να παρασύρεται από δυνάμεις και παρορμήσεις που δεν κατανοεί, κάτι το οποίο αποτελεί πραγματικά την ουσία του να είναι κάποιος εκτός ισορροπίας.

Όταν οι δυνατότητες μετατρέπονται σε αδυναμίες

Αν θέλετε να δημιουργήσετε μία αίσθηση ισορροπίας στην εργασία και την προσωπική σας ζωή, πρέπει να κατανοήσετε και να διαχειριστείτε τα στοιχεία εκείνα που σας καθορίζουν. Κάποιοι αυτό το αποκαλούν «προσωπική γνώση» και είναι κρίσιμο για αυτούς που θεωρούν σημαντική την ισορροπία στη ζωή τους. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, αυτό προϋποθέτει ένα συνδυασμό διορατικότητας και πειθαρχίας, ώστε να κατανοήσετε και να διαχειριστείτε τα θετικά και αρνητικά σημεία του χαρακτήρα σας.

Οι αδυναμίες μας μπορεί να μετατραπούν σε δυνατότητες όταν φτάσουν σε ένα σημείο όπου δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε το πότε πρέπει να σταματήσουμε. Για παράδειγμα, όλοι μπορούμε πιθανά να συσχετιστούμε, στα ακόλουθα καθημερινά παραδείγματα:

Ένα άτομο με υψηλό βαθμό αυτοπεποίθησης μπορεί, χωρίς να έχει τέτοια πρόθεση, να πειθαναγκάσει τους άλλους, όταν τα πράγματα δεν γίνονται όπως τα επιθυμεί.

Ένα ευγενικό και ευαίσθητο άτομο μπορεί να γίνει αποφασιστικό όταν πρέπει να παρθούν σημαντικές αποφάσεις.

Ένα δημιουργικό άτομο μπορεί να δημιουργήσει «χάος» αν προσπαθεί διαρκώς να «ανακαλύψει τον τροχό».

Ένα πολύ οργανωτικό άτομο μπορεί να γίνει «δυσκίνητο» και αντιπαραγωγικό αν δεν είναι προετοιμασμένο να προσαρμόσει τα σχέδιά του όταν απαιτείται.

Όταν οι δυνατότητες μετατρέπονται σε αδυναμίες
ΚΙΝΗΤΡΟ ΘΕΤΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ
Επίτευξη Να κερδίζεις και να είσαι ο καλύτερος Τελειομανία, “τίποτα δεν είναι αρκετά καλό”, καθοδηγούμενος από το φόβο της αποτυχίας
Ένταξη Συνεργασία με ανθρώπους Επιθυμία να είσαι αρεστός σε όλους, καθοδηγούμενος από το φόβο της απόρριψης και τάση αποφυγής αντιπαραθέσεων
Αυτονομία Να είσαι ανεξάρτητος και να μην εξαρτάσαι από τους άλλους Εγωκεντρικός, ανίκανος να συνεργαστεί με άλλους, καθοδηγούμενος από τον φόβο της απώλειας ελέγχου
Δύναμη Να είσαι σε θέσεις ελέγχου Αυταρχικός, επιθετικός, πάντα προστατεύει τη θέση του, καθοδηγούμενος από τον φόβο να βρεθεί απροστάτευτος
Ασφάλεια Να είσαι συνετός και προσεκτικός Υπερ-προστατευτικός, δεν λαμβάνει οποιασδήποτε μορφής ρίσκο, καθοδηγούμενος από το φόβο της αβεβαιότητας
Εξυπηρέτηση Να κάνεις τη διαφορά στη ζωή των άλλων Συναισθηματικά εξαντλημένος λόγω δεσμεύσεων, καθοδηγούμενος από τον φόβο του να μην σε χρειάζονται οι γύρω σου
Υπόσταση Να δημιουργείς καλή φήμη και να κερδίζεις την προσοχή του κοινού Ψευδαισθήσεις δύναμης (μεγαλείου), πιστεύει στην προσωπική του δημοσιότητα, καθοδηγούμενος από το φόβο της κατωτερότητας
Γνώση Να είσαι σοφός και να έχεις απαντήσεις Απασχολημένος με τη συγκέντρωση πληροφοριών και γνώσεων, δεν ζητάς βοήθεια όταν κάτι είναι εκτός δυνατοτήτων σου

Εδραιωμένες θετικές αξίες

Επιπρόσθετα στα εσωτερικά κίνητρα που μας καθοδηγούν, οι αξίες έχουν σημαντική επίδραση στις ζωές μας και στην αίσθηση της ισορροπίας.

Οι αξίες και τα πιστεύω μας διαμορφώνουν τις σχέσεις μας με τον κόσμο, το πώς διαχειριζόμαστε το χρόνο μας, πως αξιολογούμε τις εμπειρίες μας και, εν κατακλείδι, έχουν αντίκτυπο στην ικανότητά μας να λειτουργούμε αποτελεσματικά. Οι καλές αξίες μας βοηθούν στο να καθορίζουμε την συμπεριφορά μας σε πιο θετική κατεύθυνση, ιδιαίτερα όταν αισθανόμαστε την ανάγκη να υποκύψουμε στις παρορμήσεις μας.

Οι αξίες μας, επηρεάζουν επίσης τον αυτοσεβασμό μας, καθώς μας βοηθούν να προσδιορίσουμε το ποιοι είμαστε. Από κάθε άποψη, αυτό είναι το νόημα της ισορροπίας – ποιοι είμαστε – και όχι τι έχουμε πράξει.

Κάποιες αξίες που μας βοηθούν να χτίσουμε εσωτερική αυτοπεποίθηση και ισορροπία περιλαμβάνουν:

Το να κάνουμε κάποια πράγματα επειδή πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνουν και όχι επειδή απλά αισθανόμαστε υποχρεωμένοι να τα κάνουμε. Κάτι τέτοιο πολλές φορές σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε σκληροί και ανυποχώρητοι σε θέματα σημασίας, ανεξάρτητα από τις αντιδράσεις τρίτων.

Το να είμαστε ανεκτικοί και ανοιχτόμυαλοι στις συναναστροφές μας με άλλους ανθρώπους και ειδικά όταν εκείνοι βλέπουν τα πράγματα από άλλη οπτική γωνία. Είναι σχετικά εύκολο να κατακρίνουμε, αλλά χρειάζεται θάρρος ώστε να δούμε τα πράγματα από την οπτική γωνία των άλλων.

Το να προσπαθούμε να βοηθάμε και να εξυπηρετούμε, ακόμη και όταν δεν έχουμε ανταπόκριση και αναγνώριση. Δεν χρειάζεται να είμαστε φιλάνθρωποι. Ενώ είναι σωστό να ενεργούμε για το καλό του κοινωνικού περίγυρου που μας έχει δώσει τη δυνατότητα να είμαστε επιτυχημένοι, συχνά είναι πιο σημαντικές οι μικρές πράξεις εξυπηρέτησης και καλοσύνης που πραγματοποιούνται σε συνεχή βάση προς τους ανθρώπους με τους οποίους συναναστρεφόμαστε στην καθημερινότητά μας.

Το να είμαστε ευγνώμονες για το δώρο της ζωής, να μαθαίνουμε και να βιώνουμε διάφορες ενδιαφέρουσες εμπειρίες. Είναι μία ισχυρή αξία, καθώς μας αποτρέπει από το να αισθανόμαστε «θύματα» όταν δεν πετυχαίνουμε άμεσα να κάνουμε τα πράγματα όπως επιθυμούμε.

Γελώντας και κλαίγοντας

Ένας σοφός άντρας περιπλανιόταν σε ένα χωριό όταν άκουσε φασαρία και χαρούμενη μουσική από ένα από τα σπίτια. Ενώ έμπαινε στο σπίτι ρώτησε για ποιο λόγο υπήρχε αυτή η αναστάτωση.

Είμαστε όλοι τόσο χαρούμενοι, απάντησε κάποιος. Μόλις γεννήθηκε ένα μωρό στο χωριό.

Ο σοφός τότε ρώτησε αν θα μπορούσαν να κάνουν λίγη ησυχία. Όλοι σιώπησαν εκτός φυσικά από το μωρό, το οποίο συνέχισε να κλαίει δυνατά.

Βλέπετε τι συμβαίνει εδώ, ρώτησε τότε ο σοφός. Έχετε ένα μωρό που κλαίει, ενώ όλοι εσείς γελάτε. Σας συνιστώ να ζείτε τη ζωή σας με τέτοιο τρόπο ώστε όταν θα φύγετε από αυτή, ενώ όλοι θα κλαίνε, εσείς θα γελάτε.

Τα ισορροπημένα άτομα

Στο σημείο αυτό θα κάνουμε μία τελευταία παρατήρηση στο θέμα της ισορροπίας. Όπως όλα τα αξιοσημείωτα πράγματα στη ζωή – θετικές σχέσεις, υγεία, ηρεμία μυαλού – η ισορροπία είναι μία διαδικασία, όχι ένας προορισμός. Πάντα κινούμαστε προς την ισορροπία και συχνά, ενώ νομίζουμε ότι την έχουμε βρει, οι συνθήκες αλλάζουν και απαιτείται περισσότερη δουλειά.

Άνθρωποι οι οποίοι θεωρούνται ιδιαίτερα ισορροπημένοι έχουν την τάση να ανταποκρίνονται με ένα ήρεμο και φυσικό τρόπο στις εκάστοτε συνθήκες και καταστάσεις στις οποίες βρίσκονται. Δεν επιτυγχάνουν την ισορροπία χωρίζοντας τις ημέρες τους ξεκάθαρα σε τμήματα για τη δουλειά, την προσωπική ζωή, την οικογένεια, τις κοινωνικές δραστηριότητες, τον αθλητισμό κλπ. Μάλλον, αντιμετωπίζουν όλες τις δραστηριότητές τους ως μία ευκαιρία να συνεισφέρουν, να αναπτυχθούν και να πετύχουν τους στόχους τους και να είναι πιστοί στις αξίες τους.

Έτσι την επόμενη φορά που θα αναρωτηθείτε εάν η ζωή σας είναι σε ισορροπία, αντί να σκεφτείτε τις πράξεις σας, θα βρείτε πιο χρήσιμο να αναλογιστείτε τους λόγους για τους οποίους πράττετε με τον συγκεκριμένο τρόπο. Καθώς, σε τελική ανάλυση, αυτό που μετράει είναι η ισορροπία στη σκέψη, παρά εκείνη στο ημερολόγιο.

Πώς αντιμετωπίζουμε τους ανθρώπους σε ένα σύστημα franchise

Κλείνοντας, ίσως πρέπει να κάνουμε κάποια σύντομα σχόλια αναφορικά με τις σχέσεις franchisors και franchisees. Κάθε franchisee επιθυμεί να αντιμετωπίζεται δίκαια από την ομάδα διοίκησης του franchisor, να τον σέβονται στις συναλλαγές τους και να λαμβάνει την υποστήριξη που του έχουν υποσχεθεί. Ο franchisor από την πλευρά του επιθυμεί από τον franchisee να είναι τυπικός στις πληρωμές του, να λειτουργεί το κατάστημά του σύμφωνα με όσα προβλέπει η σύμβαση franchise κ.λπ.

Ωστόσο, είμαστε άνθρωποι και σίγουρα οι καθημερινές πιέσεις της δουλειάς ίσως προκαλέσουν προβλήματα στις σχέσεις ανάμεσα στον franchisee και τον franchisor. Το ζητούμενο είναι να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τις πιέσεις που δεχόμαστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, κατά περίπτωση. Όσο μεγαλύτερη ισορροπία υπάρχει στη ζωή μας τόσο ευκολότερα θα ανταπεξέλθουμε στις δύσκολες καταστάσεις.

Συναισθήματα όπως απογοήτευση και θυμός είναι πιθανό να προκληθούν σε μια σχέση franchise, ωστόσο και τα δύο μέρη οφείλουν να αναπτύξουν υψηλό επίπεδο δέσμευσης, ώστε να ξεπεράσουν τις αντιθέσεις και τις προκλήσεις τους προς όφελος της επένδυσής τους. Οι δικαστικές διαμάχες και η απόδοση ευθυνών, πέραν του ότι κοστίζουν σε χρόνο και σε χρήμα δεν είναι σίγουρο ότι θα φέρουν τα πιο συμφέροντα αποτελέσματα.

Εξάλλου, στην ιστορία της ανθρωπότητας, δεν υπάρχει πρόβλημα το οποίο να μην μπορεί να επιλυθεί, όταν οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν σε σωστό πνεύμα. Αν επιθυμούμε πραγματικά να πετύχουμε σε ένα σύστημα franchise πρέπει να είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε δύσκολες καταστάσεις και κυρίως να διατηρούμε ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας μας.

Photos via Flickr

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Αφήστε ένα σχόλιο