Αναδημοσίευση από το Franchise Success τ.54/Αυγουστος 2014
Franchise Success: Αρκετές φορές έχουμε γίνει θεατές συγκρούσεων μεταξύ διεθνών αλυσίδων και των αντίστοιχων master franchisee εδώ στην Ελλάδα. Ποιες είναι κατά τη γνώμη σας οι παθογένειες του συστήματος που οδήγησαν σε αυτή την εξέλιξη; Ποια τα σημεία προσοχής και για τις δύο πλευρές;
Οι κυριότερες παθογένειες είναι οι ακόλουθες:
- Η εξαγωγή ενός συστήματος franchising το οποίο δεν έχει ακόμη εδραιωθεί στην αγορά του αλλοδαπού δότη, είτε γιατί δεν έχει λειτουργήσει για αρκετό χρονικό διάστημα, είτε γιατί αντιμετωπίζει τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά προβλήματα, τα οποία δεν έχουν ακόμη επιλυθεί.
- Η ανυπαρξία συγκεκριμένης οικονομικής μελέτης, όπως επίσης και στρατηγικής για την υλοποίηση του επιχειρηματικού εγχειρήματος.
- Η οικονομική αδυναμία υποστήριξης του Έλληνα master franchisee, είτε λόγω της υποτίμησης των απαιτουμένων δαπανών, είτε λόγω της υπερεκτίμησης των οικονομικών δυνατοτήτων του αλλοδαπού δότη.
- Η μη εκπόνηση εμπεριστατωμένης μελέτης της ελληνικής αγοράς.
- Η μη προσαρμογή του συστήματος franchising και των προϊόντων ή/και υπηρεσιών του στις τοπικές αγοραστικές και καταναλωτικές συνθήκες.
- Η μη διενέργεια συστηματικής έρευνας αναφορικά με τις ιδιαίτερες οικονομικές, κοινωνικές, πολιτικές και νομικές συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα.
- Η μη λειτουργία ορισμένων πιλοτικών καταστημάτων στην ελληνική αγορά.
- Η ανεπάρκεια της οργανωτικής υποδομής του αλλοδαπού δότη για την υποστήριξη της λειτουργίας του εγκατασταθέντος στην Ελλάδα δικτύου franchising
- Η λανθασμένη επιλογή του προσώπου του κύριου λήπτη (master franchisee), ή γενικότερα των προσώπων τα οποία ανέλαβαν να υλοποιήσουν την εγκατάσταση του δικτύου franchising στην ελληνική αγορά.
Περαιτέρω, προς αποφυγή μελλοντικών προβλημάτων και παρεξηγήσεων, θα πρέπει ο Έλληνας υποψήφιος master franchisee να ενημερώσει τον αλλοδαπό δότη για θέματα που άπτονται της ελληνικής φορολογικής και τελωνειακής νομοθεσίας, όπως και της περί ανταγωνισμού νομοθεσίας αλλά και της νομοθεσίας περί προστασίας της βιομηχανικής και πνευματικής ιδιοκτησίας. Ακόμη, για τις προβλέψεις της νομοθεσίας περί προστασίας των καταναλωτών.
Τέλος, θα πρέπει και τα δύο μέρη να περιλαμβάνουν ρήτρα στη Σύμβαση Master Franchise με την οποία να καθορίζουν σαφώς τόσο το εφαρμοστέο δίκαιο όσο και το αρμόδιο Δικαστήριο για την εκδίκαση των τυχόν μεταξύ τους διαφορών.
Photo Via Flickr: Vilhelm Sjostrom