Home » The post-crisis consumer

The post-crisis consumer

Συντάκτης: Παναγιώτης Γ. Ρουσόπουλος

Σε παλαιότερα άρθρα και ομιλίες είχαμε αναφερθεί σε στρατηγικές εξόδου από την κρίση. Ιδιαίτερα για τα δίκτυα franchise τονίζαμε ότι πρέπει να αποφύγουν αποσπασματικές επιλογές πρόσκαιρης αποδοτικότητας. Θα πρέπει προετοιμαζόμενοι για το χειρότερο να εστιαστούν στις κύριες δραστηριότητές τους, εκεί που έχουν ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και να προσαρμοστούν άμεσα στις αλλαγές.

Ανέφερα ότι οι αλυσίδες που θα προσαρμοστούν ταχύτερα θα είναι οι πρωταγωνιστές του αύριο. Αυτό το αύριο, όπως και το σήμερα άλλωστε,  δεν καθορίζεται αποκλειστικά από τις επώδυνες επιπτώσεις μιας ραγδαίας μείωσης της ζήτησης. Κινείται, μετατοπίζεται στο πολυδιάστατο χώρο της αγοράς και μεταβάλλεται με σημαντική ταχύτητα στο ανταγωνιστικό πεδίο.

Βασική παράμετρος αυτού του νέου ανταγωνιστικού πεδίου είναι ο καταναλωτής. Τα αμυντικά αντανακλαστικά περιορισμού των αγορών, της αύξησης της επιφυλακτικότητας, της αναβλητικότητας, του θυμού , μετατρέπονται σταδιακά διαμορφώνοντας ένα νέο πρότυπο που αναζητά αξία και αξίες, απομυθοποιεί την κατανάλωση, επιζητεί μέρισμα από την κερδοφορία των επιχειρήσεων, επιδιώκει νέα μοντέλα οργάνωσης, δικτυώνεται και συνδέεται πέρα από τις επιχειρήσεις, αναζητεί διάρκεια και ευελιξία.

Η εξαιρετική ομιλία του John Gerzema καθώς και το βιβλίο των John Gerzema και Michael D’ Antonio “Spend Shift: How the Post- Crisis Values Revolution is changing the way we buy, sell and live” αποτελεί  μια πηγή προβληματισμού για όλους μας  στη χάραξη των στρατηγικών μας.

Ο καταναλωτής, ακόμα και αν “επιστρέψει” ποτέ πια δεν θα είναι ο ίδιος. Ο καταναλωτής του σήμερα είναι σίγουρο ότι δεν θα έχει πολλά κοινά σημεία με τον καταναλωτή του αύριο. Στη χάραξη των πολιτικών μας ας συνεκτιμήσουμε το πώς μεταβάλλονται τα καταναλωτικά πρότυπα, πώς μεταβάλλεται ο καταναλωτής για να παραμείνει πελάτης μας.

Επίσης, είναι προφανές ότι τα επιχειρηματικά μοντέλα, οι επιχειρησιακές δεξιότητες που πρέπει να αναπτύξουμε δεν έχουν πολλά κοινά σημεία με τα σημερινά. Αν θέλουμε να βγούμε από την κρίση θα πρέπει να γνωρίζουμε και κυρίως να προσαρμοζόμαστε στο ανταγωνιστικό πεδίο του αύριο.

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Αφήστε ένα σχόλιο