Home » Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΑΞΙΑ ΕΝΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ

Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΑΞΙΑ ΕΝΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ

Συντάκτης: Παναγιώτης Γ. Ρουσόπουλος

Έχουμε επανειλημμένα αναφερθεί στην αναγκαιότητα κατάρτισης ενός επιχειρηματικού σχεδίου, πριν, κατά την διάρκεια και μετά την λήψη της όποιας απόφασης για μια νέα επένδυση.

Η διαδικασία σύνταξης ενός επιχειρηματικού σχεδίου – ακόμα και του πιο απλού στην δομή του – έχει αποδειχθεί καθοριστικό εργαλείο λήψης αποφάσεων που σε βάθος χρόνου αποδεικνύουν την ορθότητά τους, μειώνοντας τις πιθανότητες  κάθε επενδυτή να εκτεθεί σε κινδύνους που πάντα ελλοχεύουν στην επιχειρηματική δράση.

Η συμμετοχή σας σε ένα σύστημα franchise σχετίζεται άμεσα με τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, ενώ η λήψη μιας ισορροπημένης απόφασης στηρίζεται, με τη σειρά της, σε ένα πλήθος αξιόπιστων, αντικειμενικών και τεκμηριωμένων πληροφοριών.

Η συλλογή των πληροφοριών αυτών ξεκινά από την πλήρη ενημέρωσή σας σχετικά με το ποια συστήματα franchise είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή στην αγορά, ποιο είναι το κόστος της κάθε επιχειρηματικής πρότασης, καθώς και τι ικανότητες και δεξιότητες πρέπει να διαθέτετε και τι θα πρέπει να κάνετε στην πράξη για να λειτουργήσετε αποδοτικά ένα κατάστημα franchise.

Το “φιλτράρισμα”, η αναλυτική επεξεργασία και αξιολόγηση των πληροφοριών που συλλέγετε πρέπει να έχει βασική αφετηρία την αξιολόγηση του ίδιου σας του εαυτού, έτσι ώστε να επιλέξετε εκείνο το σύστημα franchise που σας ταιριάζει περισσότερο.

Στα πλαίσια αυτής της αξιολόγησης, πρέπει να λάβετε υπόψη σας ποικίλα θέματα, όπως είναι το ύψος του κεφαλαίου που είστε διατεθειμένος να επενδύσετε, τον επιχειρηματικό κλάδο στον οποίο επιθυμείτε να δραστηριοποιηθείτε, την προτίμησή σας να εργάζεστε μόνος σας ή να έχετε μία επιχείρηση που απασχολεί και άλλους ή κάποιο συνδυασμό όλων των παραπάνω.

Παράλληλα εξετάστε με προσοχή την μέχρι τώρα πορεία σας. Καταγράψτε τις εμπειρίες σας, τις γνώσεις σας, τις δεξιότητές σας, τους τομείς που έχετε επιτυχώς δραστηριοποιηθεί καθώς και αυτούς που δεν μπορέσατε να ανταποκριθείτε.

Προσδιορίστε εκείνα τα στοιχεία σας που θα ενδυναμώσουν το κεφάλαιο που προτίθεστε να επενδύσετε και ταιριάζουν με το concept που θα επιλέξετε.  Το αποτέλεσμα του αρχικού αυτού “φιλτραρίσματος” πρέπει να είναι μια τελική λίστα με 3 ή 4 επιχειρηματικές προτάσεις, για τις οποίες θα προχωρήσετε σε μια πιο λεπτομερή και ενδελεχή εξέταση.

Λάβετε υπόψη σας, εντούτοις, ότι η διαδικασία αυτή δεν αποτελεί μονόδρομο. Καθώς θα προχωρείτε σε επαφές με υποψήφιους franchisors και θα διαμορφώνετε απόψεις για αυτούς – ως εταιρική κουλτούρα, υποδομή, οργάνωση, επαγγελματισμό –  και για τις επιχειρηματικές τους προτάσεις, το ίδιο θα κάνουν και αυτοί για εσάς. Ο σωστός franchisor δεν ¨πουλάει¨ απλά το σύστημα franchise που έχει αναπτύξει στο πρώτο τυχαίο υποψήφιο που θα βρεθεί στο δρόμο του και θα εκδηλώσει ενδιαφέρον για την επιχείρησή του. Θα σας εντάξει στο δίκτυό του εξαιτίας της αξίας που μπορείτε να προσθέσετε στην επιχείρησή του και της ικανότητάς σας να ενταχθείτε απρόσκοπτα και λειτουργήσετε αποδοτικά το σύστημα franchise του.

Στην πραγματικότητα, αν ένας franchisor είναι υπερβολικά πρόθυμος να δεχτεί τα χρήματά σας, προκειμένου να σας εντάξει στο δίκτυο του, χωρίς πρώτα να σας αξιολογήσει, τότε σκεφτείτε το γιατί!

Ο υπεύθυνος franchisor θα θέλει να μάθει πώς σκοπεύετε να χρηματοδοτήσετε την επένδυσή σας και το παρόν άρθρο φιλοδοξεί να σας προσφέρει μια  ποικιλία βοηθητικών συμβουλών και οδηγιών για το θέμα αυτό.

Πρώτα από όλα, σκόπιμο κρίνεται να αναφερθεί το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Franchise Success, τρεις στους πέντε franchisees καταφεύγουν στο δανεισμό προκειμένου να ξεκινήσουν μια επιχείρηση franchise και ότι το 50% από αυτούς αντλούν τα απαραίτητα κεφάλαια από τις τράπεζες (μεσοπρόθεσμα δάνεια για εξοπλισμό, κεφάλαια κίνησης κλπ), ενώ παράλληλα ένα συνεχώς διευρυνόμενο ποσοστό χρησιμοποιεί άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το leasing.. Συνεπώς, τι ακριβώς εξετάζουν οι τράπεζες σε μια αίτηση χρηματοδότησης για το άνοιγμα μιας επιχείρησης franchise;

Κατάρτιση του Επιχειρηματικού Σχεδίου

Για την υποστήριξη και τεκμηρίωση οποιασδήποτε αίτησή σας για χρηματοδότηση, το επιχειρηματικό σχέδιο αποτελεί το πλέον σημαντικό και απαραίτητο έγγραφο που πρέπει να διαθέτετε. Είναι πλέον γεγονός ότι. όλο και περισσότερες τράπεζες δεν αρκούνται μόνο στην ύπαρξη εγγυήσεων  (προσημείωση ακινήτου, εγγύηση τρίτων με οικονομική επιφάνεια κοκ) για να ανταποκριθούν στο αίτημά σας.

Λάβετε υπόψη σας, επίσης, ότι όσο σημαντικό είναι το επιχειρηματικό σχέδιο για τον χρηματοδοτικό οργανισμό, άλλο τόσο και ίσως περισσότερο σημαντικό είναι για εσάς τους ίδιους.

Και τούτο διότι το επιχειρηματικό σχέδιο αποτελεί αντικειμενικά ένα λεπτομερές καταγεγραμμένο πλάνο ενεργειών για τον προγραμματισμό, την οργάνωση και ανάπτυξη της επιχείρησής σας, το οποίο αντανακλά εκείνους τους προσωπικούς στόχους που επιδιώκετε να επιτύχετε μέσα από τη δημιουργία της δικής σας επιχείρησης.

Ο σωστός franchisor θα σας προσφέρει βοήθεια και υποστήριξη κατά τη διαδικασία κατάρτισης του επιχειρηματικού σας σχεδίου. Αυτή η υποστήριξη μπορεί να κυμαίνεται από την απλή παροχή κάποιων βασικών χρηματοοικονομικών προβλέψεων μέχρι τον εφοδιασμό όλων των απαραίτητων χρηματοοικονομικών και μη πληροφοριών και την παρουσία του ίδιου του franchisor στην τράπεζα κατά την παρουσίαση του επιχειρηματικού σας σχεδίου.

Αυτή η τελευταία μορφή βοήθειας από τον franchisor είναι πράγματι πολύ χρήσιμη, αλλά θυμηθείτε ότι η επιχείρηση είναι δικιά σας. Εσείς είστε αυτός που δανείζεται τα χρήματα και εσείς είστε ο υπεύθυνος για την αποπληρωμή του δανείου. Για αυτό το λόγο και υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες είναι σημαντικό να μην επιτρέψετε στον franchisor να αναλάβει την σύνταξη του επιχειρηματικού σχεδίου ή να μονοπωλήσει στη συνάντηση την υποστήριξή του.

Θα πρέπει εσείς να κατανοήσετε πλήρως όλες τις πτυχές του επιχειρηματικού σχεδίου, προκειμένου να αντιληφθείτε τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος σας.

Οι όποιες δυσκολίες στην κατάρτιση του επιχειρηματικού σχεδίου δεν θα πρέπει να σας αποθαρρύνουν, καθώς η όλη διαδικασία σχεδιασμού του θα σας δώσει τη δυνατότητα να κατανοήσετε πλήρως τι πρέπει να κάνετε και τι πρέπει να αποφύγετε προκειμένου να λειτουργήσει αποτελεσματικά η επιχείρησή σας. Συνήθως, είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να χωρίζετε το επιχειρηματικό σχέδιο σε δύο βασικές ενότητες, στον χρηματοοικονομικό τομέα και στον μη χρηματοοικονομικό τομέα.

Μη Χρηματοοικονομικά Στοιχεία

Καταρτίζοντας αρχικά την ενότητα του επιχειρηματικού σχεδίου που περιλαμβάνει τα μη χρηματοοικονομικά στοιχεία, θα πρέπει να προσδιορίσετε τα εξής:

  • Ποιος είστε και τι εμπειρία διαθέτετε.
  • Τι επιδιώκετε να επιτύχετε μέσα από το άνοιγμα μιας επιχείρησης franchise τόσο σε βραχυπρόθεσμη όσο και σε μακροπρόθεσμη βάση. Πώς ορίζετε την έννοια της επιτυχίας τόσο για εσάς όσο και για την οικογένειά σας.
  • Ποια είναι τα προσόντα και οι ικανότητες που διαθέτετε και αντίστοιχα ποια είναι αυτά που δεν έχετε. Συμπεριλάβετε σε αυτό το σημείο τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσετε τυχόν έλλειψη απαραίτητων προσόντων, π.χ. μέσω της υποστήριξης του franchisor, προσλαμβάνοντας εργαζομένους που θα διαθέτουν αυτά τα προσόντα, κλπ.
  • Ποιο είναι το ακριβές αντικείμενο δραστηριότητας της επιχείρησης.
  • Ποια θα είναι η τοποθεσία της επιχείρησης και η δυναμική της τοπικής αγοράς.
  • Ποιος θα είναι ο καθημερινός τρόπος λειτουργίας της επιχείρησης.
  • Ποιοι θα είναι οι ανταγωνιστές σας. Για παράδειγμα, θα είναι τοπικές εταιρείες, ισχυρά δίκτυα franchise, πολυεθνικές επιχειρήσεις ή εταιρείες που λειτουργούν μέσω Διαδικτύου (e-shops). Προσδιορίστε, επίσης, πως θα διαφοροποιηθεί η επιχείρησή σας από τον ανταγωνισμό έτσι ώστε να αποκτήσει διατηρήσιμο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα κοκ

Χρηματοοικονομικά Στοιχεία

Συνεχίζοντας με την ενότητα του επιχειρηματικού σχεδίου που αναφέρεται σε χρηματοοικονομικά στοιχεία, θα πρέπει να αναφερθείτε στα ακόλουθα:

  • Αρχική επένδυση: Στις περισσότερες περιπτώσεις θα χρειαστεί να έχετε στην άμεση διάθεση σας ως μετρητά τουλάχιστον το 50% της αρχικής επένδυσης, το οποίο μπορεί να προέρχεται είτε από τις αποταμιεύσεις σας, είτε από ρευστοποίηση κάποιων περιουσιακών στοιχείων είτε από τη αποζημίωση απόλυσής σας, είτε από δανεισμό με υποθήκη το σπίτι σας, κ.ο.κ. Προσέξτε ιδιαίτερα τα κρυφά κόστη της αρχικής επένδυσης.
  • Κεφαλαιακή διάρθρωση: Η κεφαλαιακή διάρθρωση της επιχείρησής σας ορίζεται από τον λόγο (κλάσμα) των ξένων κεφαλαίων προς τα ίδια κεφάλαια που έχετε δεσμεύσει στην επιχείρησή σας. Οι τράπεζες, συνήθως, “συνεισφέρουν” μέχρι και το 50% του κεφαλαίου που απαιτείται για συγκεκριμένες λειτουργίες ενός συστήματος franchise, ενώ η απόφασή τους για έγκριση δανειοδότησης στηρίζεται κυρίως στην ικανότητα της επιχείρησης να παράγει σε μακροχρόνια βάση επαρκή έσοδα προκειμένου να είναι σε θέση να αποπληρώνει τα δάνειο. Προσοχή να μην εξαντλείτε την πιστοληπτική σας ικανότητα, έτσι ώστε να υπάρχει δυνατότητα αντιμετώπισης απρόβλεπτων καταστάσεων.
  • Ταμειακές Ροές: Όπως υποδηλώνει και το όνομα, οι ταμειακές ροές αποτελούν ένα από τα πιο κρίσιμα και σημαντικά μεγέθη, καθώς αντανακλούν την ικανότητα της επιχείρησης να παράγει μετρητά. Η κατάσταση των προβλεπόμενων κερδών θα σας δείξει τις αποδόσεις που μπορείτε να αναμένετε από τη λειτουργία της επιχείρησής σας, ενώ η κατάσταση των προβλεπόμενων μελλοντικών ταμειακών ροών θα σας παρουσιάσει πότε θα πρέπει να κάνετε τις πληρωμές σας και πότε τις εισπράξεις σας. Εάν η επιχείρηση δεν δύναται να παράγει αρκετά μετρητά τη στιγμή που πρέπει να πραγματοποιηθούν οι όποιες πληρωμές, τότε δεν θα είναι σε θέση να ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις της από τον δανεισμό και δεν θα μπορεί να παράσχει το επιθυμητό εισόδημα σε εσάς και την οικογένειά σας. Ιδιαίτερα για τους franchisees που στοχεύουν στην διασφάλιση μιας θέσης εργασίας και ενός ικανοποιητικού εισοδήματος είναι ιδιαίτερα σημαντική η ανάλυση των ταμειακών ροών που θα καθορίσουν όχι μόνο την τελική απόφαση για ποιο franchise θα επιλέξετε, αλλά και τα χαρακτηριστικά του σημείου ή του τύπου του καταστήματος.
  • Κερδοφορία: Η πρόβλεψη των μελλοντικών κερδών και ζημιών θα σας δείξει την ικανότητα της επιχείρησή σας να λειτουργεί με επιτυχία. Θα καθορίζει με μεγάλη λεπτομέρεια τις μελλοντικές σας πωλήσεις και θα προσδιορίσει όλα τα έξοδα που πραγματοποιεί η επιχείρηση σε μηνιαία και ετήσια βάση.

Θυμηθείτε να ελέγξετε κατά πόσο οι προαναφερθείσες χρηματοοικονομικές προβλέψεις είναι εφικτές και ρεαλιστικές. Συνεκτιμήστε και τις πρόσθετες ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης λόγω εποχικότητας ή λόγω μεταβολής των αποθεμάτων ή των εισπράξεων κλπ. Δημιουργήστε και ένα σενάριο με μειωμένες πωλήσεις κατά 20%. Μην στηριχτείτε σε υποσχέσεις ή εκτιμήσεις για μελλοντικές επιδοτήσεις. Συζητήστε με υφιστάμενους franchisees για το αν τα στοιχεία ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και διενεργήστε ενέργειες mystery shopping στους ανταγωνιστές σας.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησής σας με τους άλλους υφιστάμενους franchisees, προσπαθήστε να διερευνήσετε το αν βρίσκονται σε μια προσωπική κατάσταση παρόμοια με τη δικιά σας. Για παράδειγμα, είναι παντρεμένοι με δύο παιδιά ή είναι εργένηδες χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις; Η ανάλυση των προσωπικών αναγκών σας  θα σας βοηθήσει στο να καθορίσετε το “μισθό”  ή το εισόδημα που πρέπει να αντλείτε από την επιχείρησή σας.

Συμπερασματικά, το ύψος των δανειακών κεφαλαίων της επιχείρησή σας καθορίζει σε σημαντικό βαθμό το επίπεδο της επιτυχίας της. Εάν ξεπεράσετε κάποια συγκεκριμένα όρια δανεισμού, τότε μειώνονται αισθητά οι πιθανότητες να ανταποκριθείτε με επιτυχία στο απροσδόκητο, που σχεδόν πάντα εμφανίζετε στην πορεία κάθε επιχείρησης.

Το Μέλλον

Συχνά, τα επιχειρηματικά σχέδια αποκτούν ιδιαίτερη σημασία και αξία όταν οι επιχειρήσεις αναζητούν χρηματοδότηση και μετά την εξασφάλιση της λησμονείται ακόμα και η ύπαρξή τους.

Παρόλα αυτά, το επιχειρηματικό σχέδιο είναι ένα δυναμικό εργαλείο, στο οποίο πρέπει να ανατρέχετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα, προκειμένου να συγκρίνετε την απόδοση της επιχείρησής σας με την προβλεπόμενη πορεία της και να ελέγχετε την εξέλιξή της.

Προτείνεται, μάλιστα, να καθορίσετε 3 με 4 βασικούς δείκτες μέτρησης της απόδοσης της επιχείρησης σας, τους οποίους θα ελέγχετε σε τακτική βάση. Και αυτό διότι είναι ευκολότερο να προχωρείτε σε άμεσες διορθωτικές ενέργειες για ένα πρόβλημα που έχει μόλις ένα μήνα ζωής από το να περιμένετε μέχρι το τέλος του έτους όπου το πρόβλημα αυτό μπορεί να έχει γίνει 12 φορές μεγαλύτερο.

Επιπλέον, ο απολογισμός σε τακτά χρονικά διαστήματα διευκολύνει τον αποτελεσματικό προγραμματισμό.

Όπως προαναφέρθηκε, το επιχειρηματικό σχέδιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη λειτουργία της επιχείρησής σας και μπορεί να αλλάζει συχνά, προσαρμοζόμενο στις διάφορες συνθήκες της αγοράς και του πραγματικού ανταγωνιστικού περιβάλλοντος. Εάν επιθυμείτε να προσεγγίσετε μία τράπεζα για επιπλέον χρηματοδότηση, η ύπαρξη ενός επιχειρηματικού σχεδίου, το οποίο βρίσκεται σε συνεχή χρήση μέσω της παρακολούθησης συγκεκριμένων δεικτών μέτρησης της αποδοτικότητας της εταιρείας σας, θα αυξήσουν σημαντικά τις πιθανότητες έγκρισης της αίτησή σας.

Το γεγονός αυτό αποτελεί ένα ακόμα πλεονέκτημα της ένταξής σας σε ένα οργανωμένο σύστημα franchise. Σε πολλές περιπτώσεις ο franchisor θα ελέγχει μαζί σας σε τακτά χρονικά διαστήματα την απόδοση της επιχείρησής σας, αφού η επιτυχία του στηρίζεται ουσιαστικά στην επιτυχία σας.

Photos Via Flickr

Photos Via Flickr

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Αφήστε ένα σχόλιο