Home » ΕΠΙΛΕΓΟΝΤΑΣ FRANCHISE: Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ FRANCHISE

ΕΠΙΛΕΓΟΝΤΑΣ FRANCHISE: Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ FRANCHISE

Συντάκτης: Παναγιώτης Γ. Ρουσόπουλος

Σε κάθε σημαντική απόφαση, σε κάθε κρίσιμη φάση απαιτείται να έχει προηγηθεί συστηματική ανάλυση και έρευνα. Σε ένα οικονομικό περιβάλλον έντονου ανταγωνισμού, υψηλής πολυπλοκότητας, αλληλεξαρτήσεων  και συνεχών αλλαγών η επιλογή της κατάλληλης επενδυτικής πρότασης αναδεικνύεται ιδιαίτερα επίπονη  διαδικασία. Ιδιαίτερα όταν επιλέγεις  ή ξεκινάς ένα franchise, είναι καθοριστική η λήψη  μίας σωστής, έγκυρης και αποτελεσματικής συμβουλής.

Το franchising είναι o πλέον κατάλληλος τρόπος για να δημιουργήσεις μια δική σου επιχείρηση, και πράγματι ταιριάζει στον Έλληνα επιχειρηματία. Παρόλα αυτά απαιτείται μεγάλη προσοχή και συστηματική αξιολόγηση όλων των παραμέτρων για να αποφευχθούν πιθανοί απρόσμενοι κίνδυνοι, οι οποίοι μπορεί να καταλήξουν ιδιαίτερα δαπανηροί αλλά και ιδιαίτερα επώδυνοι, γιατί  μία σχέση franchise είναι σαν το γάμο- είναι εύκολο να  ξεκινήσεις και ακριβό αν θέλεις να διακόψεις.

Η τελική απόφαση, η ανάληψη του επιχειρηματικού κινδύνου ανήκει πάντα στον επιχειρηματία, σε εσάς. Όμως η ορθότητα της επιλογής, η μείωση του ρίσκου είναι συνάρτηση εξειδικευμένων γνώσεων, στοιχείων και ποιοτικής ανάλυσης τους. Απαιτεί πολυετή εμπειρία και κατάλληλα εργαλεία. Έτσι είναι απαραίτητο να επενδύσετε – για να διασφαλίσετε την επένδυσή σας – σε εξειδικευμένες συμβουλές συνδυαστικά στον επιχειρηματικό, οικονομικό και νομικό τομέα. Στον χώρο των εξειδικευμένων συμβούλων, όπως και σε πολλούς άλλους,  συνηθίζεται να παίρνεις αυτό που πληρώνεις και η πιο φτηνή συμβουλή δεν είναι πάντα η καλύτερη. Χρειάζεστε ποιοτική συμβουλή από φορείς που πραγματικά καταλαβαίνουν τη φύση του franchising, έχουν γνώση της αγοράς και την επιστημονική-επαγγελματική επάρκεια και υποδομή ώστε να σας παρέχουν ολοκληρωμένες υπεύθυνες συμβουλές.

Οι εξειδικευμένες εταιρείες συμβούλων franchise παρέχουν υπηρεσίες και σε υποψηφίους franchisees  ( καθώς και σε franchisors)  και  στελεχώνονται από επιχειρηματικούς  συμβούλους με  σημαντικές εμπειρίες,  είτε ως επιτυχημένοι  franchisees, είτε ως  managers που έχουν συμμετάσχει αποτελεσματικά στο σχεδιασμό, οργάνωση, υποστήριξη και στην ανάπτυξη δικτύων franchise στην ελληνική και διεθνή αγορά.

Η αξιοποίηση της εμπειρίας και της γνώσης διασφαλίζει όχι απλά την ορθότητα της επιλογής αλλά και ταυτόχρονα εξοικονομεί χρόνο και χρήμα πολύτιμο για την τελική αποδοτικότητα της επένδυσης.

Πως κάνετε την  επιλογή;

Στην επιλογή ενός συμβούλου είναι πράγματι ιδιαίτερα σημαντικό το να «οικοδομήσετε» μια ουσιαστική και αρμονική σχέση, να αναπτυχθεί η κατάλληλη ¨χημεία¨ και εμπιστοσύνη. Θα πληρώσετε για την συμβουλή τους και πρέπει να έχετε εμπιστοσύνη στο πρόσωπο και στο φορέα που σας παρέχει την συμβουλή.

Λέγοντας αυτό, δεν υπάρχει κανένα νόημα να χρησιμοποιήσετε ας πούμε το οικογενειακό σας δικηγόρο για να εξετάσει μία σύμβαση franchise επειδή απλά τον εμπιστεύεστε. Το franchising είναι ένας εξειδικευμένος χώρος για αυτό θα πρέπει να ερευνήσετε προσεκτικά την αγορά για να διαλέξετε επαγγελματίες συμβούλους ειδικευμένους σε αυτό. Πολλοί σπουδαίοι δικηγόροι δεν έχουν δει ποτέ πριν μια σύμβαση franchise και έτσι η γνώμη τους θα είναι  επιφανειακή. Πολλοί καλοί λογιστές δεν καταλαβαίνουν την πραγματική αξία του brand name,  μίας μάρκας franchise και ενός κυρίως ενός συστήματος franchise. Παράλληλα εάν διαλέγετε άπειρους επαγγελματίες στο χώρο, με μοναδική εμπειρία τη παροχή συμβουλών σε άλλους, δε θα πληρώνετε μόνο για μια αβέβαιη συμβουλή – αλλά θα τους πληρώνετε για να αποκτάνε αυτοί εμπειρία.

Για αυτό αναζητήστε εξειδικευμένες  εταιρείες συμβούλων με εμπειρία στο franchising. Εταιρείες που έχουν την υποδομή, την τεχνογνωσία και το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό. Η επιλογή ενός franchise είναι πλέον ιδιαίτερα πολύπλοκη και σύνθετη και απαιτεί συσσωρεμένη εμπειρία, γνώση από διαφορετικές ειδικότητες που συνεργάζονται και έχουν κοινή οπτική γωνία.

Η διασφάλιση της επένδυσης σας σε βάθος χρόνου,  σε επιχειρηματικό, οικονομικό, νομικό επίπεδο δεν εξασφαλίζεται με την αποσπασματική προσέγγιση ενός νομικού ή ενός λογιστή, έστω και αν είναι εξειδικευμένοι. Το επιχειρηματικό περιβάλλον είναι πολύ πιο σύνθετο και απαιτεί συνδυασμένη ανάλυση και. συνολικό σχεδιασμό. Προχωρήστε σε μια προσεκτική και συστηματική έρευνα αγοράς, ελέγξτε ποιοι σύμβουλοι έχουν εμπειρία, εξετάστε την υποδομή και το πελατολόγιό τους. Ρωτήστε, ειδικότερα άλλους franchisees ή franchisors. Κάντε ανεξάρτητες ερωτήσεις για να συλλέξτε τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να βεβαιωθείτε ότι η ποιότητα υπηρεσιών  σε άλλους επενδυτές ήταν υψηλού επιπέδου και άξιζε τα χρήματα που επενδύθηκαν.

Ζητήστε ένα αρχικό meeting με ορισμένους συμβούλους. Ακούστε τους, μάθετε τις απόψεις τους και κάντε ερωτήσεις. Διερευνήστε την στελεχιακή υποδομή και τις εμπειρίες τους,   Νιώστε ελεύθεροι να εξετάσετε αρκετούς. Η σωστή επιλογή αποδεικνύεται πολλές φορές καθοριστική γιο την τελική επιτυχία του εγχειρήματός σας.

Η Αξία του Χρήματος

Υπάρχει ένα ρητό που λέει ότι παίρνεις αυτό που πληρώνεις και πραγματικά τούτο ισχύει απόλυτα και στο  χώρο των συμβούλων. Η εμπειρία και η εξειδίκευση κοστίζει, έτσι να είστε προετοιμασμένοι να δώσετε μία λογική αμοιβή στους επαγγελματίες συμβούλους σας. Το επιπρόσθετο αυτό κόστος, το να χρησιμοποιήσεις δηλαδή μια εξειδικευμένη εταιρεία,  έναν επαγγελματία σύμβουλο, θα υπερκαλυφθεί με το ποιοτικό αποτέλεσμα  των συμβουλών που θα δοθούν. Το τελικό κόστος ενός λάθους, μιας αποτυχημένης επιλογής, συγκρινόμενο με το κόστος των υπηρεσιών ενός συμβούλου, είναι δυσανάλογα υψηλό, υπογραμμίζοντας για ακόμη μια φορά ότι το κόστος της αξιοποίησης της γνώσης και της εμπειρίας είναι ιδιαίτερα φθηνό.

Πολλοί σύμβουλοι δεν συνηθίζουν να εργάζονται με μία προκαθορισμένη βάση τιμών, γιατί πολλά απρόοπτα μπορούν να εμφανιστούν αλλάζοντας το εύρος και το πλαίσιο συνεργασίας. Για αυτό συνήθως χρεώνουν με την ώρα, κάτι το οποίο θα ανακαλύψετε. Αν δεν μπορείτε να εξασφαλίσετε μία συγκεκριμένη τιμή, αποκτήστε μία γραπτή εκτίμηση κατά προσέγγιση των ωρών που θα απαιτηθούν, με αυστηρά καθορισμένες παραμέτρους, για να αποφύγετε παρεξηγήσεις.

Θυμηθείτε ότι ο σύμβουλος σας είναι στο πλευρό σας, αλλά επίσης ότι θέλει να πληρωθεί για μία δουλειά που θα γίνει με επαγγελματισμό και ποιότητα. Πολλοί σύμβουλοι ζητάνε ορισμένο ποσοστό  προκαταβολικά, το οποίο είναι αρκετά δίκαιο για αυτό να μην αισθάνεστε άσχημα. Το κλειδί εδώ είναι να κατανοήσετε τα κριτήρια της χρέωσης, τα πιθανά κόστη και να συνυπολογίσετε το κόστος στην συνολική επένδυση που προτίθεστε να υλοποιήσετε. Και μην ξεχνάτε: τα χρήματα σε ένα έμπειρο σύμβουλο καταβάλλονται μια φορά, ενώ οι συνέπειες μιας λαθεμένης επιλογής είναι πολλαπλάσιες και πιθανά να τις πληρώνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μία Λογική Αμοιβή

Υπάρχει μία τάση οι άνθρωποι να νιώθουν ότι οι επαγγελματικές αμοιβές, οι άϋλες υπηρεσίες είναι υπερβολικές. Όπου συμβαίνει αυτό, είναι επειδή συνήθως ο σύμβουλος δεν έχει ενημερώσει για τα κριτήρια της χρέωσης, δεν έχει δώσει σωστές εκτιμήσεις και δεν  έχει κρατήσει τον πελάτη ενήμερο κατά τη διάρκεια της συνεργασίας. Το αποτέλεσμα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι αρνητικό για όλους.

Εάν δεν είσαστε ευχαριστημένοι με τον τελικό λογαριασμό που λάβατε, πρέπει να επικοινωνήσετε με τον αποστολέα αμέσως. Όπως και στο franchising, η επικοινωνία είναι το πιο σημαντικό στοιχείο μιας αμοιβαία αποδοτικής και αποτελεσματικής σχέσης.

 

Θα πρέπει να ακολουθήσετε τη συμβουλή;

 

Η άποψη που λαμβάνετε από τον σύμβουλο σας θα βασιστεί στην δική τους εξειδικευμένη επαγγελματική άποψη, τη γνώση τους στο χώρο, την συνεκτίμηση  στοιχείων που αφορούν εσάς (οικονομικά, στόχοι, γνώσεις, εμπειρία κλπ)  και την έρευνα και αξιολόγηση που θα υλοποιήσουν για λογαριασμό σας.

Παρόλα αυτά το αν θα αποδεχτείτε την άποψη τους ή όχι, εξαρτάται από εσάς. Εάν διαφωνείτε ή δεν αποδέχεστε την συμβουλή, τότε συζητήστε το. Σιγουρευτείτε ότι δεν υπάρχουν παρεξηγήσεις ή παρανοήσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε λάθος συμβουλή.

Μερικές φορές ένα ενστικτώδες συναίσθημα μπορεί να σας προκαλέσει να απορρίψετε την συμβουλή που σας δόθηκε. Εάν κάνετε αυτό να είστε προετοιμασμένοι να δεχτείτε τις συνέπειες των πράξεων σας.

Μην περιμένετε από έναν σύμβουλο  να σας πει τι να κάνετε. Ο ρόλος τους είναι να σχολιάσουν μία κατάσταση αντικειμενικά και χωρίς συναίσθημα, χρησιμοποιώντας όλες τις σχετικές ικανότητες τους, κρίση και γνώση των παραγόντων που εμπλέκονται. Βάλτε το αυτό βαθειά στο μυαλό σας όταν αποφασίζετε να δεχτείτε την συμβουλή, αλλά θυμηθείτε ότι η τελική απόφαση είναι πάντα δική σας.

 

«Χτίστε» βασιζόμενοι στην εμπιστοσύνη

Ο πελάτης και ο επαγγελματίας σύμβουλος πρέπει πάντα να εμπιστεύονται ο ένας τον άλλο, να λένε μεταξύ τους όλη την αλήθεια. Εάν θέλετε καλή και έγκυρη γνώμη, πρέπει να τους δίνετε όλες τις πληροφορίες που μπορείτε και πάντα να είστε απόλυτα ειλικρινείς σχετικά με τις συνθήκες, γιατί η συμβουλή τους θα βασιστεί εν μέρει σε αυτό που θα τους πείτε.

Όταν συναντάτε μια εταιρεία συμβούλων, θα πρέπει να έχετε το στόχο μίας μακροχρόνιας  σχέσης μαζί τους. Όσο περισσότερο ενεργούν για σας τόσο το καλύτερο θα  γνωρίσουν εσάς και την επιχείρηση σας και η συμβουλή που θα σας δώσουν θα είναι αποδοτικότερη. Άνθρωποι που αλλάζουν συμβούλους τακτικά   χάνουν σε αυτή την πολύτιμη συνεργασία και σε ποιότητα και σε χρήμα.

Ένα αναγκαίο καλό

Όποιο αντικείμενο και να έχει η εταιρεία σας, όποια και αν είναι η εμπειρία σας- σε αυτή την εποχή δεν μπορείτε να τα κάνετε όλα μόνος σας- όσο καλοί και να είστε πάντα θα υπάρχουν ανησυχίες και προβληματισμοί για θέματα έξω από το δικό σας χώρο ειδίκευσης. Το ιδανικό είναι να έχετε έμπειρους και έμπιστους συμβούλους οι οποίοι θα βοηθήσουν να γίνεται περισσότερο επιτυχημένοι.

Οι επαγγελματίες σύμβουλοι, οι εξειδικευμένες εταιρείες δεν είναι αναγκαίο κακό, αλλά αναγκαίο καλό. Μπορούν να συνεισφέρουν σε περαιτέρω ανάπτυξη, να σας προστατεύσουν, να σας υποδείξουν εναλλακτικές στρατηγικές καθώς και να διασφαλίσουν με την εμπειρία και την γνώση τους τη αποδοτική λειτουργία της δικής σας επιχείρησης. Επιλέξτε τους σωστά, χρησιμοποιείστε τους με σύνεση και συμπεριφερθείτε τους σαν φίλοι, γιατί είναι κοντά σας για να σας βοηθήσουν.

 

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Αφήστε ένα σχόλιο