Photos Via Flickr: “Unemployment” Brian Allen, Voice of America, Washington, D.C.
Εκτός Εργασίας; Πρόωρη Συνταξιοδότηση; Απόλυση λόγω πλεονάζοντος στελεχικού δυναμικού; Απόλυση μετά από συγχωνεύσεις εταιρειών, αναδιοργάνωση ή κατάργηση διευθύνσεων;
Αντιμετωπίζετε ενδεχόμενη απόλυση λόγω πλεονάζοντος ανθρώπινου δυναμικού; Η εταιρεία σας προχωρεί σε αναδιοργάνωση, αναστέλλοντας λειτουργίες και δραστηριότητες, θέτοντας σας εκτός αγοράς εργασίας; Αντιμετωπίζετε πρόωρη συνταξιοδότηση; Η εταιρεία στην οποία εργαζόσαστε τα τελευταία 15 έτη αποφάσισε να κλείσει το εργοστάσιό της στην Ελλάδα; Ο Διευθυντής σας αποφάσισε ότι πρέπει να συνεχίσετε την καριέρα σας σε κάποιο άλλο υποκατάστημα της εταιρείας, σε κάποια άλλη χώρα; Σίγουρα λοιπόν, ίσως και για πρώτη φορά στην ζωή σας, σκέφτεστε σοβαρά την προσωπική σας δραστηριοποίηση ως επιχειρηματίας.
Αρκετοί φίλοι σας που αντιμετώπισαν ανάλογα προβλήματα προτείνουν ως καλύτερη λύση την αγορά ενός franchise.
Ίσως ακούσετε με έκπληξη ορισμένους να δηλώνουν με ενθουσιασμό “H απόλυση μου αυτή, ήταν η μεγαλύτερη ευκαιρία, είναι το καλύτερο πράγμα που μου έχει συμβεί μέχρι τώρα”.
Οι περισσότεροι από αυτούς, έχουν επενδύσει σε κάποιο σύστημα franchise και πραγματικά μετά από προσεκτική έρευνα διαπιστώνεται ότι δεν τίθεται ούτε θέμα υπερβολών, ούτε αμφισβήτησης ή έστω απλής αβεβαιότητας. Είναι γεγονός ότι η δήλωση αυτή, είναι πέρα για πέρα αληθινή, σε κάθε περίπτωση. Για πολλούς, η απόλυση τους δεν σήμαινε λοιπόν το τέλος, παρά μόνο το πρώτο βήμα για ένα καλύτερο, πιο ελπιδοφόρο μέλλον.
Η απόλυση είτε λόγω συρρίκνωσης της εταιρείας που εργαζόμαστε, είτε λόγω αναστολής της λειτουργία της, είτε λόγω περιστολής κόστους λειτουργίας της – θα μπορούσαμε να απαριθμήσουμε δεκάδες περιπτώσεις- είναι πλέον ένα σύνηθες γεγονός στη ζωή μας. Ενώ μέχρι και πρόσφατα, όλοι θεωρούσαν ότι οι θέσεις εργασίας στις μεγάλες εταιρείες, στις πολυεθνικές και κύρια στις εταιρείες του δημόσιου τομέα ήταν “ασφαλείς”, τώρα πλέον κατανοούν, διαπιστώνουν με έκπληξη, ότι δεν υπάρχουν πλέον τέτοιες θέσεις. Οι περισσότεροι συνειδητοποιούν ότι θα πρέπει να περιμένουν ότι κάποια στιγμή στην καριέρα τους θα θεωρηθούν περιττοί, υπεράριθμοι, υψηλού κόστους, μη συμβατοί με τη νέα στρατηγική της εταιρείας και σίγουρα αυτό δεν θα συμβεί μόνο μια φορά, αλλά δύο, τρεις ή και τέσσερις φορές, κατά την διάρκεια της καριέρα τους. Ακόμα και τα παλαιότερα, έμπειρα και καταξιωμένα στελέχη εταιρείας πετρελοειδών, που πρόσφατα συγχωνεύτηκε με τέως ανταγωνίστρια της, αναφέρουν ότι ακόμη και αυτοί, μαζί μ’ ένα μεγάλο μέρος των εργαζόμενων, θεωρήθηκαν υπεράριθμοι με την αιτιολογία ότι “δεν είναι πια χρήσιμοι στην εταιρεία” ή “έχουν υψηλό κόστος” ή “ είναι ανάγκη να δοθεί δυνατότητα εξέλιξης σε νεότερα στελέχη”. Η ασφάλεια, η σιγουριά στις θέσεις εργασίας ανήκει οριστικά στο παρελθόν.
Επομένως, είναι απόλυτα προφανείς οι λόγοι που οδηγούν τα στελέχη, ακόμα και τους απλούς εργαζόμενους που έρχονται αντιμέτωποι με την απόλυσή τους, στην απόφαση ότι ήρθε η ώρα και για αυτούς να κάνουν την δική τους επιχείρηση. Κάποιοι ξεκινούν δική τους δουλειά, κάποιοι άλλοι αγοράζουν μια ήδη λειτουργούσα επιχείρηση και άλλοι πάλι, επενδύουν σε ένα franchise. Δυστυχώς, πολλά από αυτά τα εγχειρήματα δεν καταφέρνουν να επιβιώσουν. Παρόλα αυτά, αυτοί που επενδύουν σ’ ένα franchise έχουν περισσότερες πιθανότητες να πετύχουν τον στόχο τους, να είναι επιτυχημένοι επιχειρηματίες, να έχουν διασφαλίσει μια μακροχρόνια αποδοτική επένδυση.
Όσοι διερευνούν το ενδεχόμενο της αυτοαπασχόλησης θα πρέπει να εξετάσουν με ιδιαίτερη προσοχή και σοβαρότητα τα παρακάτω θέματα:
- Τον καλύτερο τρόπο διαχείρισης και αξιοποίησης της αποζημίωσης τους
- Την αξιολόγηση των δεξιοτήτων και γνώσεων τους και με ποιους όρους και προϋποθέσεις μπορεί να απόκτηση τα απαραίτητα προσόντα στην διοίκηση μιας επιχείρησης
- Πλεονεκτήματα συστημάτων franchise
- Δημιουργία συστημάτων και μηχανισμών διαχείρισης και υποδομής
- Να αποφύγουν λάθη, που οφείλονται σε αποφάσεις πουλαμβάνονται κάτω από πίεση και άγχος
- Επιλογή της άριστης εναλλακτικής λύσης
Η ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώσαμε από στελέχη που πρόσφατα απώλεσαν την εργασία τους ή ενθαρρύνθηκαν σε παραίτηση, οι όροι απόλυσης στις περισσότερες εταιρείες δεν διαφέρουν από αυτά που ορίζει η εργατική νομοθεσία, παρόλο που σε ορισμένες πολυεθνικές εταιρείες ή και εταιρείες του ευρύτερου δημόσιου τομέα υπήρξαν και ορισμένα κίνητρα ή και επιπλέον παροχές.
Ένα σημαντικό ποσοστό από αυτούς, γνωρίζοντας την στρατηγική της εταιρείας τους και ανέμεναν την απόλυσή τους είτε λόγω πλεονάζοντος δυναμικού και μείωσης του κόστους είτε λόγω αλλαγής πολιτικής, προβληματίσθηκαν ιδιαίτερα εάν άξιζε πράγματι να περιμένουν την αποζημίωση. “Η αποζημίωση που δικαιούμαι να λάβω είναι ιδιαίτερα μικρή, και δεν ξέρω αν αξίζει να κάθεσαι να περιμένεις την απόλυσή σου, να χάνεις χρόνο, να φθείρεσαι”. Eίναι ιδιαίτερα αποθαρρυντικό, αντιπαραγωγικό να περιμένεις, να είσαι σίγουρος, ότι μέρα με τη μέρα πρόκειται να χάσης τη θέση σου, την εργασία που πάνω της έχεις οργανώσει, προγραμματίσει την προσωπική σου ζωή. Ιδιαίτερα όσοι είχαν αποφασίσει να ξεκινήσουν κάτι δικό τους, προτίμησαν να διασφαλίσουν την αποζημίωσή τους ώστε να ξεφύγουν από την κατάσταση αυτή, επισπεύδοντας την αποδέσμευσή τους, για να ασχοληθούν με την νέα τους δραστηριότητα.
Οι καθιερωμένοι όροι απόλυσης είναι μισθός ενός έτους για τον πρώτο χρόνο παροχής υπηρεσιών και μισθός περίπου δύο εβδομάδων για κάθε επακόλουθο χρόνο. Εάν δουλεύεις στην ίδια εταιρεία για 10 ή και 20 χρόνια, η αποζημίωση είναι ένα σημαντικό ποσό. Για πολλούς ανθρώπους, αυτό το ποσό αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη εφ’ άπαξ αμοιβή που θα μπορούσαν να λάβουν ποτέ στη ζωή τους. Η απόφαση λοιπόν για την διαχείριση αυτών των χρημάτων, πρέπει ληφθεί με ιδιαίτερη σοβαρότητα και προσοχή.
Είναι προφανές ότι τα χρήματα αυτά πρέπει να επενδυθούν σωστά και μακροχρόνια και όχι να ξοδευθούν άσκοπα. Ο ΓΜ, που στα 47 του ξεκίνησε μια νέα επιτυχημένη καριέρα, μια δική του επιχείρηση παροχής υπηρεσιών σε παιδιά, μετά από 25 ολόκληρα χρόνια στο δημόσιο τομέα, προτρέπει: “Πρέπει να σκεφτείτε στρατηγικά και να τα εκμεταλλευτείτε ανάλογα με την κατάσταση. Τα χρήματα της αποζημίωσης δεν είναι το ίδιο με το αν κερδίζατε το Λόττο – είναι μία ανταμοιβή για τα χρόνια υπηρεσιών που παρείχατε και επιπλέον είναι μία ευκαιρία για μία καινούρια αρχή αν τα αξιοποιήσετε σωστά. Μερικοί το αντιμετωπίζουν ως πρόωρη σύνταξη, για άλλους όμως μπορεί να ανοίξει νέους ορίζοντες προσωπικής ενασχόλησης και δραστηριοποίησης σε δικές τους επιχειρήσεις, σε ένα καινούριο τρόπο ζωής.”
Πριν το καινούριο ξεκίνημα, όμως, ο απολυόμενος πρέπει να αξιολογήσει τον ίδιο του τον εαυτό, να εκτιμήσει τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις ικανότητες του, τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία του και να σκεφτεί το πώς θα αποκτήσει τις απαραίτητες ικανότητες για την διεύθυνση και την ανάπτυξη της επιχείρησής του.
ΧΩΡΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΜΕ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ
“Είναι σύνηθες φαινόμενο, άνθρωποι που έχουν σταθεί μια φορά άτυχοι να ορκίζονται ότι δεν πρόκειται να επαναληφθεί ξανά”, λεει ο Παναγιώτης Ρουσόπουλος, σύμβουλος επιχειρήσεων και Διευθύνων Σύμβουλος της “The Franchise Co”. “Άλλοι αισθάνονται, ότι δεν είναι σε θέση να εργαστούν,να διεκδικήσουν μια ανάλογη θέση, λόγω ηλικίας ή λόγω περιορισμένων ικανοτήτων και το να δημιουργήσουν μια επιχείρηση, να επενδύσουν σε ένα franchise, είναι η μοναδική επιλογή που έχουν. Όμως, κανένας από αυτούς τους λόγους δεν είναι αρκετός από μόνος του για να πάρει κάποιος το ρίσκο και να αποδεχτεί τις προκλήσεις που συνεπάγεται η αυτοαπααχόληση”, προειδοποιεί. “Δεκάδες στελέχη που βρέθηκαν ή επρόκειτο να βρεθούν εκτός εργασίας έχουν επισκεφθεί την εταιρεία μας τα τελευταία δύο έτη. Πολλοί από αυτούς δεν ήθελαν πραγματικά να κάνουν κάτι μόνοι τους, αλλά υποχρεώθηκαν να το δουν ως την τελευταία τους επιλογή. Το πρώτο πράγμα που έπρεπε να κάνουμε ήταν να αλλάξουμε την νοοτροπία τους, ώστε να τους βοηθήσουμε να κατανοήσουν τους κινδύνους, το ρίσκο του να είσαι επαγγελματικά ανεξάρτητος, να είσαι επιχειρηματίας και να εξοικειωθούν με την ιδέα ότι η όποια απόφαση σημαίνει και ανάληψη ανάλογων ευθυνών και πιθανών κινδύνων, τόσο για τους ίδιους αλλά και κύρια για την οικογένεια τους και τον μέχρι τώρα τρόπο ζωής τους. Έπρεπε να τους υποδείξουμε τις επιδεξιότητες, την πειθαρχία που απαιτεί η διαχείριση μια επιχείρησης, η αυτοαπασχόληση. Τους ωθούσαμε να αυτο-αξιολογήσουν τις γνώσεις τους, τις δεξιότητες, τις εμπειρίες τους. Έπειτα, έπρεπε να τους βοηθήσουμε να βρούνε την πλέον κατάλληλη γι’ αυτούς επιχείρηση, μέσα από ένα ευρύτατο πλέγμα κριτηρίων: ικανότητες, γνώσεις, εμπειρίες, ηλικία, προσωπικότητα, οικονομικές δυνατότητες, οικογενειακές υποχρεώσεις και συναίνεση, δυναμική ανάπτυξης, αποδοτικότητα κλπ.
Θυμάμαι ένα πρώην τεχνικό διευθυντή μιας επιχείρησης στο χώρο της γούνας, που η κρίση την οδήγησε να σταματήσει την παραγωγική της δραστηριότητα. Μετά από 21 χρόνια εργασίας ήταν ενθουσιασμένος από το ποσό της αποζημίωσης και την ευκαιρία που είχε να δημιουργήσει επιτέλους μια δική του επιχείρηση. Αγόρασε λοιπόν, με αρκετά μάλιστα χρήματα, την πρώτη επιχείρηση που βρέθηκε μπροστά του. Μέσα σε έξι μήνες είχε χάσει τα περισσότερα από τα χρήματά του.
Ήταν πολύ ικανός όσον αφορά τη διαχείριση μιας παραγωγικής μονάδας, αλλά οι ικανότητες που χρειάζονταν για την καινούρια του επιχείρηση, μια εταιρεία παροχής υπηρεσιών, ήταν τελείως διαφορετικές. Παράλληλα δεν είχε εκπαιδευτεί στο να είναι αυτοαπασχολούμενος και είχε έλλειψη βασικών ικανοτήτων και γνώσεων πάνω στην καθημερινή διαχείριση της επιχείρησης και κύρια των πωλήσεων και των δημοσίων σχέσεων. Όταν ζητήθηκε να τον βοηθήσουμε, ήταν πλέον πολύ αργά.”
ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ FRANCHISING
“Η επένδυση σ’ ένα franchise, τις περισσότερες φορές, είναι η καλύτερη επιλογή. Ένας σωστός franchisor σε επιλέγει για τις ικανότητές σου και όχι επειδή πήρες καλή αποζημίωση. Η εκπαίδευση είναι συνήθως απόλυτα προσαρμοσμένη στις ανάγκες του concept, το προϊόν, τα συστήματα λειτουργίας και πωλήσεων, η εξεύρεση και εκπαίδευση προσωπικού, ο σχεδιασμός της επένδυσης έχουν ήδη μελετηθεί και αναπτυχθεί από τον franchisor και έτσι δεν θα αφεθείτε στα δικά σας τεχνάσματα και πειραματισμούς. Η εταιρεία καθοδηγεί τις κινήσεις σας για να σας βοηθήσει να επωφεληθείτε της ευκαιρίας και των δυνατοτήτων που σας παρέχονται στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Θα είστε μέρος μίας μεγάλης οικογένειας με ανθρώπους που θα σας στηρίζουν. Το franchising μειώνει σημαντικά τους κινδύνους που ενέχει, σε κάθε περίπτωση, μια οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό κύρια για ανθρώπους που όλη η μέχρι τώρα καριέρα τους ήταν μέσα σε επιχειρήσεις που ανήκαν, λειτουργούσαν και διηύθυναν άλλοι”
“Είναι πράγματι σημαντικός παράγοντας επιτυχίας” συνεχίζει ο Π. Ρουσόπουλος “για ένα υποψήφιο επιχειρηματία να κατανοήσει τις προτεραιότητες, την αυτοπειθαρχία, τις ικανότητες που απαιτούνται για την επιτυχή και αποδοτική λειτουργία μιας επιχείρησης. Οι άνθρωποι που προέρχονται από μία θέση στελέχους μιας μεγάλης επιχείρησης, είναι εξοικειωμένοι, θεωρούν αυτονόητη και σχεδόν πάντα εκτιμούν, την ύπαρξη και τήρηση συστημάτων και διαδικασιών λειτουργίας, τις πολιτικές πωλήσεων και marketing και τις στρατηγικές που ακολουθεί μια συγκροτημένη εταιρεία. Εργαλεία απαραίτητα, που ο franchisor – ο οποίος άλλωστε έχει επενδύσει χρόνο, χρήμα, ταλέντο, ικανότητες και όραμα έχει δημιουργήσει – τα θέτει στη διάθεση του franchisee από την πρώτη στιγμή της συνεργασίας τους. Εάν κάποιος ξεκινήσει ως ανεξάρτητος επιχειρηματίας, θα πρέπει να δημιουργήσει, να αναπτύξει από μόνος του όλα αυτά τα συστήματα, τις διαδικασίες, να «κτίσει» ένα brand name, να ανταγωνιστεί μεγάλες επιχειρήσεις, να κατακτήσει ένα μερίδιο αγοράς και όλα αυτά με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος για να είναι ανταγωνιστικός και κερδοφόρος, κάτι που φυσικά φαντάζει αδύνατο. ”
Ένα σύνηθες λάθος για τους νέους ανεξάρτητους επιχειρηματίες είναι ότι επικεντρώνονται στο τμήμα της επιχείρησης τους, που σχετίζεται με την ειδικότητα που είχαν ως εργαζόμενοι. Ως υπάλληλοι συνήθως αποτελούσαν μέρος ενός μικρού γραναζιού ενός μεγάλου μηχανισμού. Είχαν ένα συγκεκριμένο χώρο εξειδίκευσης, είτε είναι πωλήσεις, είτε λογιστήριο, είτε ποιοτικός έλεγχος ή οτιδήποτε άλλο που ο παραδοσιακός καταμερισμός της επιχείρησης είχε ορίσει. Η λειτουργία των άλλων τομέων της επιχείρησης, η λειτουργία της επιχείρησης ως σύνολο ήταν κάτι ξένο. Δεν την κατανοούσαν, δεν τους αφορούσε, δεν την γνώριζαν. Πέρα από αυτό η οργάνωση της επιχείρησης όριζε ότι όταν ολοκληρώσω τις εργασίες, το μέρος που έχω αναλάβει, τα υπόλοιπα αφορούν είτε κάποιον ανώτερο υπεύθυνο για την λήψη αποφάσεων ή σε κάποιον υφιστάμενο για την εφαρμογή τους. Όταν όμως κάνετε δική σας επιχείρηση, τότε πρέπει να τα κάνετε όλα και το σημαντικότερο πρέπει να διευθύνετε την επιχείρηση ως σύνολο.
Είναι απόλυτα φυσικό οι περισσότεροι να επιδιώκουν να δραστηριοποιούνται σε τομείς που τους εμπνέουν, είναι καλοί, έχουν αναπτύξει ικανότητες και εμπειρίες, είτε αυτό είναι οι πωλήσεις, είτε η διοίκηση ή η οργάνωση. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι άλλοι τομείς κινδυνεύουν να παραμεληθούν, δημιουργώντας μακροπρόθεσμα σημαντικά προβλήματα στην επιχείρηση. Η ένταξη σ’ ένα σύστημα franchise διασφαλίζει – κατ’ ελάχιστον- ότι κάποιος θα σας προειδοποιήσει για το ότι κάνετε κάτι λάθος.
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ
Οι περισσότερες εταιρείες franchise έχουν αναπτύξει ολοκληρωμένα συστήματα οργάνωσης, πωλήσεων, marketing, ανάπτυξης και εκπαίδευσης, που καλύπτουν το σύνολο των τομέων μιας επιχείρησης. Συστήματα τα οποία δίνουν την δυνατότητα, την ευκαιρία στον Franchisee να επικεντρωθεί στους πλέον σημαντικούς τομείς της επιχείρησης του, έτσι ώστε να επιτύχει την μεγιστοποίηση της απόδοσης της εργασίας του και της επένδυσής του. Ένας ανεξάρτητος επιχειρηματίας δεν είναι τόσο τυχερός.
Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Ρουσόπουλο της “The Franchise Co”, πολλοί ανεξάρτητοι επιχειρηματίες, ειδικά μικρομεσαίων επιχειρήσεων κάνουν λάθος εκτίμηση του πραγματικού χρόνου που απαιτεί η πρακτική διαχείριση απλών καθημερινών θεμάτων. Θέματα απλά, χωρίς πραγματική προστιθέμενη αξία στην επιχείρηση, στο προϊόν, στην ικανοποίηση του πελάτη. Τράπεζες, εφορία, άδειες λειτουργίας, ασφαλιστικά θέματα, δημόσια γραφειοκρατία, αγορανομικά και τόσα άλλα μικρά ζητήματα που σ’ ορισμένες περιπτώσεις απορροφούν το 30%-40% του χρόνου του επιχειρηματία. Όπως παράλληλα κάνουν λάθος εκτίμηση και για τις εξειδικευμένες γνώσεις και ικανότητες που απαιτείται να έχει ένας ανεξάρτητος επιχειρηματίας σε θέματα οικονομικής διαχείρισης, φορολογικά, πωλήσεων, marketing, προγραμματισμού και διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων, πληροφορικής κλπ. Έχοντας εμπειρίες από την περίοδο που ήταν εργαζόμενοι ως υπάλληλοι εκτιμούν ότι να διευθύνεις μια επιχείρηση είναι κάτι το αυτονόητο, το εύκολο. Όμως αυτό που συνήθως ξεχνούν είναι ότι ο διευθυντής τους είχε έναν διευθυντή πωλήσεων, λογιστές, διοικητικό προσωπικό, υπεύθυνο μηχανογράφησης, υπεύθυνο marketing και τόσους άλλους εσωτερικούς και εξωτερικούς συνεργάτες. Πριν αποφασίσει κάποιος να ανοίξει δική του ανεξάρτητη επιχείρηση είναι ίσως σημαντικό να παρακολουθήσει την επιχείρηση ενός φίλου του, σ’ όλους τους τομείς δραστηριότητας της για κάποιο ικανό χρονικό διάστημα. Ας καταγράψει τις δραστηριότητες και τις ώρες που αφιερώνει ένας ανεξάρτητος επιχειρηματίας για να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία της επιχείρησης του. Θυμάμαι την έκπληξη, το θυμό, την κούραση, την απογοήτευση ενός τέως οικονομικού ελεγκτή μιας πολυεθνικής, που σταμάτησε την δραστηριότητά της στην Ελλάδα, ο οποίος είχε επενδύσει μαζί με τη σύζυγό του σε ένα κατάστημα δώρων, μετά από την πρώτη επίσκεψη του στην τράπεζα, για να ανοίξει ένα εταιρικό λογαριασμό και να ρυθμίσει το θέμα πιστωτικών καρτών. Ξόδεψε 5 ώρες και θα έπρεπε να ξαναπάει! Ίσως εάν δείχναμε στους περισσότερους υποψήφιους ανεξάρτητους επιχειρηματίες την ποσότητα της γραφικής εργασίας, των διοικητικών υποχρεώσεων μιας μικρής ανεξάρτητης επιχείρησης, που τις περισσότερες των περιπτώσεων καλύπτει ο ίδιος ο επιχειρηματίας και η οικογένειά του, από τις οποίες στην πραγματικότητα, καμία ίσως δεν εξασφαλίζει κάποια ανταπόδοση, κανείς δεν θα ήθελε να ανοίξει δική του επιχείρηση!
Αλλά όμως όταν κάποιος επενδύει σε ένα franchise, στις περισσότερες των περιπτώσεων, οι franchisors έχουν ήδη αναπτύξει και προσφέρουν στους franchisees τους εκείνα τα συστήματα και την ανάλογη εκπαίδευση έτσι ώστε να αξιοποιούν πιο παραγωγικά και αποδοτικά το χρόνο και τις προσπάθειές τους. Και αυτό είναι ήδη μια καθοριστική διαφορά, ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
ΠΙΘΑΝΑ ΛΑΘΗ
Πράγματι, είναι σύνηθες φαινόμενο ότι οι εργαζόμενοι που έχασαν την θέση εργασίας τους είτε λόγω πλεονάζοντος δυναμικού είτε λόγω αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων ή και ολόκληρων κλάδων, να παίρνουν λάθος αποφάσεις ή λανθασμένες αποφάσεις τρίτων να έχουν αρνητικές επιπτώσεις σ’ αυτούς.
Είναι ιδιαίτερα σκληρό, όταν είσαι στέλεχος σε μια εταιρεία για αρκετά χρόνια, είσαι συνεπής, πρόθυμος, συνεργάσιμος, δραστήριος, τίμιος, πιστός, να σου αναγγελθεί ή απόλυση, να σου πουν ότι δεν σε χρειάζονται ή ότι θα σταματήσει η δραστηριότητα του τομέα που ανήκεις. Λύπη, στεναχώρια, αγωνία, ανασφάλεια, άγχος τα συνήθη συναισθήματα. Καταρρακώνεται η αυτοπεποίθησή, η πίστη στις ικανότητες τους, η εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους, στον ίδιο τους τον εαυτό. Αρχίζουν να πιστεύουν ότι εφ’ όσον δεν είναι αρκετά καλοί γι’ αυτήν την εταιρεία, δεν θα είναι αρκετά καλοί για οποιαδήποτε άλλη.
Με την πρώτη αποτυχία στη προσπάθεια να βρουν μια νέα δουλειά αρχίζουν να πιστεύουν ότι είναι αρκετά μεγάλοι και οι εξελίξεις τους ξεπέρασαν. Αρχίζουν να θεωρούν ότι η επιλογή να δημιουργήσουν μία δική τους δουλειά είναι η μοναδική και τελευταία επιλογή τους.
Συνήθως είναι η δουλειά ή οι ικανότητες που πλεονάζουν και όχι τα άτομα. Δεν είναι απαραίτητα απόρριψη, να απολυθείς μετά από μια συγχώνευση δύο τραπεζών ή μετά από το κλείσιμο ενός εργοστασίου που μετέφερε την παραγωγή στην Ανατ. Ευρώπη ή στην Άπω Ανατολή. Δεν είναι απόρριψη αν κάποιος απολύθηκε όταν έκλεισε η διεύθυνση προμηθειών που ανήκε και ανατέθηκε σε μια εταιρεία logistics. Άλλοι, ευτυχώς όλο και περισσότεροι, το βλέπουν σαν μία μοναδική ευκαιρία. Εάν είναι τυχεροί και παίρνουν ένα σημαντικό ποσό ως αποζημίωση, έχουν πράγματι την ευκαιρία να το επενδύσουν στις δικές τους γνώσεις, στις δικές τους εμπειρίες, στις δικές τους δυνατότητες, στο δικό τους μέλλον.
Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει σημαντική πιθανότητα λανθασμένων αποφάσεων. Και οι δύο κατηγορίες είναι επιρρεπείς σε λάθη, γιατί συνήθως κοιτάνε να κάνουν κάτι τελείως καινούριο, χωρίς απαραιτήτως να γνωρίζουν εάν είναι πράγματι κατάλληλο για αυτούς και εντός των οικονομικών δυνατοτήτων τους.
Εάν αγοράσετε μία υπάρχουσα επιχείρηση, δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα εχέγγυα, στοιχεία, διασφαλίσεις, έτσι ώστε να είστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρετε, ότι η επένδυση θα είναι βιώσιμη και κερδοφόρα. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι αποφάσεις λαμβάνονται χωρίς συστηματική ανάλυση και μελέτη, κάτω από την πίεση της ανάγκης –πραγματικής και ψυχολογικής- εξεύρεσης μιας νέας απασχόλησης, της ανασφάλειας και του άγχους. Οι περισσότεροι οραματίζονται τον εαυτό τους πίσω από το ταμείο ή από το γραφείο, σε μια θέση που είναι πια δική τους, που κανείς πλέον δεν θα μπορεί να τους απολύσει. Και αυτό είναι… Ενθουσιάζονται με τα λόγια του πωλητή, τον ήχο της ταμειακής, τα προϊόντα, το χρώμα της ταπετσαρίας και έτσι παίρνουν την απόφαση να αγοράσουν. Ο πωλητής -ή ο μεσίτης- δεν είναι σε θέση να πει- δεν τον συμφέρει άλλωστε- “περιμένετε, νομίζετε ότι μπορείτε πραγματικά να επιτύχετε, ξεκινώντας αυτή την επιχείρηση;”
“Με το franchise, από την άλλη, τις περισσότερες φορές συμβαίνει το αντίθετο,” λεει ο Παναγιώτης Ρουσόπουλος. “Ένας σοβαρός franchisor πρέπει να είναι απόλυτα σίγουρος ότι εσείς είστε ικανοί, έχετε τις γνώσεις, τις δυνατότητες να διευθύνετε να αναπτύξετε την επιχείρηση, πριν αποφασίσει να σας παραχωρήσει την ανάπτυξη του franchise σε μια περιοχή. Είναι γι’ αυτόν πιο σημαντική η αύξηση του μεριδίου αγοράς της εταιρείας του στην περιοχή αυτή, τα μακροχρόνια συμφέροντα της αλυσίδας, παρά εσείς και τα δικαιώματα που θα καταβάλλετε για το όνομα και την περιοχή. Επιπρόσθετα, θα εκπαιδευτείτε για μερικές εβδομάδες και εάν αποδείξετε ότι πραγματικά είστε ικανοί, τότε μόνο θα σας δοθεί η άδεια να ξεκινήσετε τη λειτουργία της δικής σας επιχείρησης. Ακόμα και τότε, δεν θα είσαστε μόνος, ο franchisor και τα στελέχη του θα είναι εκεί κοντά σε σας και το προσωπικό σας, να σας κατευθύνει κατά τη διάρκεια του ξεκινήματός σας αλλά και μετέπειτα. ”
Για τον υποψήφιο επιχειρηματία, το γεγονός ότι οι franchisors έχουν διαφορετικά κίνητρα, από τους πωλητές των υπαρχόντων μικρών επιχειρήσεων δημιουργεί μια πρώτη εξασφάλιση για την ορθότητα της τελικής απόφασης. Ο franchisor διαλέγει ανθρώπους οι οποίοι θα μπορούν να επιτύχουν, θα συμβάλουν στην ανάπτυξη και ενδυνάμωση μίας καινούριας επιχείρησης και του δικτύου, αλλιώς θα έχει ο ίδιος πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα. Είναι μια μακροχρόνια σχέση αμοιβαίου οφέλους. Είναι μια σχέση win–win. Έναν επιχειρηματία που πουλά την εταιρεία του ή ένα μεσίτη τους ενδιαφέρει ένα πράγμα και μόνο: η υψηλότερη δυνατή τιμή, το συντομότερο δυνατόν.
Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΙΛΟΓΗ
Όμως, με το να γίνετε αυτοαπασχολούμενος, ακόμα και όταν αγοράσετε ένα franchise, δεν αποτελεί πάντα και για όλους την καλύτερη λύση. Η απόλυση σ’ αυτές τις περιπτώσεις δεν γίνεται ξαφνικά και έτσι υπάρχει ο χρόνος για τους περισσότερους εργαζόμενους να σκεφτούν, να μετρήσουν τις επιλογές τους. Υπάρχουν εξειδικευμένες εταιρείες που προσφέρουν υπηρεσίες σε συμβουλευτικό επίπεδο πάνω στο franchising, που σας παρέχουν πληροφορίες για τις υπάρχουσες εναλλακτικές επιλογές, που είναι οι πλέον κατάλληλες για την προσωπικότητα, τις εμπειρίες τις ικανότητές και τις δυνατότητές σας, αξιολογώντας ταυτόχρονα και το κάθε franchise που επιλέγετε, τους όρους, την διάρκεια, το ύψος της επένδυσης, την αποδοτικότητα, την δυναμική, την περιοχή που διατίθεται κλπ.
“Tο πιο σημαντικό στοιχείο σ’ αυτή τη φάση είναι να μην βιαστείτε να πάρετε αποφάσεις,” γράφαμε στο πρώτο τεύχος του FS. “Σκεφτείτε τι ακριβώς σας ενδιαφέρει, μαζέψτε πληροφορίες, αναλύστε τις σε συνεργασία με τον σύμβουλο franchising και μετά, εάν η αυτοαπασχόληση σας φαίνετε ελκυστική, η επένδυση μακροχρόνια αποδοτική, συζητείστε το και με την οικογένειά σας. Θα χρειαστείτε την ενεργή και αποφασιστική υποστήριξή τους, εάν θέλετε το επιχειρηματικό σας τόλμημα να επιτύχει”.
Όπως προτρέπει και ο Παναγιώτης Ρουσόπουλος της “The Franchise Co”: “Βεβαιωθείτε ότι έχετε καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο πλάνο στο πώς και πού θα εκπαιδευτείτε, έτσι ώστε να αποκτήσετε τις απαραίτητες γνώσεις για τη διαχείριση της επιχείρησής σας. Να θυμάστε ότι ο franchisor θα σας εκπαιδεύσει πάνω σε συγκεκριμένους τομείς, που θα σας χρησιμεύσουν για να διευθύνετε αποτελεσματικά την συγκεκριμένη επιχείρηση και θα βρίσκετε συνεχώς μαζί σας και μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης, όποτε έχετε να θέσετε κάποιο ερώτημα. Είναι ένα πλεονέκτημα, το οποίο οι ανεξάρτητες επιχειρήσεις δεν το έχουν.”
“Αναλογισθείτε, αν έχετε πράγματι την απαιτούμενη ενέργεια και την απαραίτητη δέσμευση για να κάνετε μία καινούρια επιχείρηση επιτυχημένη. Μπορεί η πρόκληση να είναι μεγάλη, αλλά η αυτοαπασχόληση -είτε με franchise είτε όχι- δεν κάνει σίγουρα για αυτούς που επιδιώκουν μια ήρεμη ζωή. Από την άλλη πλευρά, εάν έχετε την επιθυμία να δημιουργήσετε κάτι δικό σας και να το βλέπετε να υλοποιείται, να αποδίδει και να αναπτύσσεται, τότε το να επενδύσετε, μετά από συστηματική επιλογή, σ’ ένα franchise είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή.