Τους τελευταίους μήνες έχουμε γίνει μάρτυρες μιας πρωτοφανούς επικοινωνιακής “πλημμυρίδας” σε διεθνές επίπεδο αναφορικά με την οικονομική ύφεση.
Τα σενάρια πολλά, οι εκτιμήσεις ακόμη περισσότερες, ενώ η πλειοψηφία των προβλέψεων μόνο ως θετικές δεν μπορούν να εκληφθούν. Ωστόσο, μια περισσότερο ψύχραιμη… ανάγνωση της υπό διαμόρφωση κατάστασης, δείχνει πως αφενός μεν δεν υπάρχει μια ενοποιημένη εικόνα και αφετέρου δε η οικονομική ύφεση φαίνεται πως “γεννά” ουκ ολίγες ευκαιρίες ανάπτυξης, ανασχεδιασμού, επανατοποθέτησης, υλοποίησης επιθετικών κινήσεων κ.ο.κ.
Πόσο μάλλον όταν γίνεται αναφορά σε έναν ιδιαίτερα ευέλικτο όσο και σύγχρονο επιχειρηματικό τομέα, όπως είναι αυτός του franchising στον οποίο έννοιες όπως “πάγια στρατηγική” και “δεδομένα”, δεν εκλαμβάνονται ως αταλάντευτοι δογματισμοί. Ο κ. Παναγιώτης Ρουσόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Dale Carnegie Training Hellas και Γενικός Διευθυντής της The Franchise Co. μιλά στο ΠΑΝΟΡΑΜΑ 2009 για το πως έχει διαμορφωθεί το εγχώριο τοπίο του franchising, πως πρέπει να προετοιμαστεί κάθε σύστημα προκειμένου να αντιμετωπίσει με τον πλέον αποδοτικό τρόπο και τις λιγότερες δυνατές απώλειες την κρίση, αλλά και το πως αναμένεται να “ξημερώσει” η επόμενη ημέρα.
Κύριε Ρουσόπουλε, εδώ και ορισμένους μήνες έχουμε εισέλθει σε μια “δίνη” με την ονομασία “παγκόσμια οικονομική κρίση”. Αλήθεια, έχετε καταφέρει να “αποκωδικοποιήσετε” τα χαρακτηριστικά της;
Πράγματι, το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους και μέχρι σήμερα, έχουμε αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να δώσουμε μια εξήγηση σε αυτή την -περίφημη- παγκόσμια οικονομική κρίση, καθώς επίσης και να καταδείξουμε ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της. Ορισμένοι αναλυτές και οικονομολόγοι την παραλληλίζουν με αυτή του 1987 και του 1991. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί πως δεν πρόκειται για την ίδια εποχή, ούτε τα αίτια εμφάνισής της και σαφέστατα ούτε και οι επιπτώσεις της! Επίσης δεν είναι μια απλή κυκλική κρίση. Είναι δομική, μακροχρόνια και θα έχει άμεσες επιπτώσεις και στην ελληνική οικονομία. Το σίγουρο είναι πως ο θεσμός του franchising κατάφερε όχι μόνο να ζήσει, αλλά και να επιβιώσει και στις δύο προαναφερθείσες κρίσεις, κάτι που αναμένεται – υπό προϋποθέσεις- πως θα γίνει και στην τρέχουσα περίοδο. Μάλιστα, είναι αξιοσημείωτο το γεγονός πως το franchise παρουσιάζει την ίδια στάση και ίδια στρατηγική, με αυτές των περασμένων οικονομικών κρίσεων. Βέβαια, το ερώτημα που προκύπτει αβίαστα είναι πως θα μπορέσει το franchising να αντιμετωπίσει την κρίση που πλήττει προς το παρόν τη διεθνή αγορά και αύριο την ελληνική; Πρόσφατα μια σειρά από έρευνες κατέληξαν σε ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό συμπέρασμα, με βάση το οποίο πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν χαράζουν κάποια συγκεκριμένη στρατηγική σχετικά με το τι σχεδιάζουν να κάνουν κατά το προσεχές χρονικό διάστημα! Συνήθως, αυτό που απασχολεί τις εν λόγω επιχειρήσεις είναι το τι θα συμβεί σήμερα και το πολύ τι θα συμβεί αύριο, αλλά όχι τι θα γίνει σε ένα ευρύτερο χρονικό διάστημα πιθανώς τέσσερις, πέντε ή έξι μήνες μετά! Ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση προκαλεί και το γεγονός πως στις ίδιες έρευνες, κάτι παραπάνω από το 60% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν σε αυτές, δεν διέθεταν κάποιο δείκτη μέτρησης της αποτελεσματικότητάς τους! Ούτε καν χρηματοοικονομικοί δείκτες, πόσο μάλλον τρόπους για την καταμέτρηση της ταμειακής τους ροής… Ακόμη και πρωτοετείς φοιτητές οικονομικής κατεύθυνσης γνωρίζουν πως η έλλειψη είτε η κακή μέτρηση της ταμειακής ροής μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε μια επιχείρηση, όπως λ.χ. υπερβολικό κόστος δανεισμού και λειτουργίας. Άρα, το δίλημμα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι επαγγελματίες της αγοράς είναι εάν απαιτείται μια στρατηγική με όραμα ή μια στρατηγική ρουτίνας, κάτι που μεταφράζεται πως καθημερινά θα πρέπει να προκύπτουν τρόποι αντιμετώπισης της κρίσης με “πυροσβεστικές” λύσεις. Θεωρώ, λοιπόν, πως η απάντηση αποτελεί μονόδρομο… Επιπροσθέτως, η ίδια απάντηση βρίσκεται αποτυπωμένη και στο βιβλίο του Σουν Τσου με τίτλο: “Η τέχνη του πολέμου”. Τι ανέφερε; “…Αν έχεις μια στρατηγική με βάθος, που βλέπει μακριά, τότε οι υπολογισμοί σου θα είναι τόσο δυνατοί, που θα έχεις κερδίσει την μάχη πριν ακόμα βγεις να πολεμήσεις. Ενώ αντίθετα, αν η στρατηγική είναι ρηχή και εντελώς επιφανειακή η μάχη θα έχει χαθεί πριν ακόμα πάμε στο πεδίο της μάχης”.
Αλήθεια, τι εννοείτε με την έννοια “στρατηγική” και πως αυτή είναι σε θέση να οδηγήσει μια επιχείρηση στην προσθήκη ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων;
Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις μέρες μας προκύπτει από συγκεκριμένους τρόπους. Να είμαστε καλύτεροι: να μπορούμε δηλαδή να προσφέρουμε καλύτερα προϊόντα και υπηρεσίες. Να είμαστε ταχύτεροι: στην εξυπηρέτηση του πελάτη, στην παράδοση του προϊόντος και της υπηρεσίας. Να είμαστε καινοτόμοι και να μπορούμε να παρέχουμε με μεγαλύτερη αξία στους πελάτες μας. Σύμφωνα με μια έρευνα που διενήργησε η IBM το 2008, και στην οποία συμμετείχαν περίπου 1000 Διευθύνοντες Σύμβουλοι μεγάλων επιχειρήσεων από ολόκληρο τον κόσμο, η επιχείρηση του σήμερα στηρίζεται σε πέντε βασικούς άξονες: Δίψα για αλλαγή, ήτοι μια εταιρεία η οποία διαρκώς αντιλαμβάνεται τι γίνεται γύρω της και σε πολλές περιπτώσεις σε συγκεκριμένες αγορές είναι αυτή που κατευθύνει την αγορά, Καινοτομία πέρα από την φαντασία του πελάτη, δηλαδή προϊόντα ή υπηρεσίες τα οποία υπερβαίνουν αυτό που προσδοκούσε ο πελάτης από τη συγκεκριμένη εταιρεία. Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, στην περίπτωση κατά την οποία είστε σε θέση να υπερβείτε κατά 5% τις προσδοκίες των πελατών σας, στο μυαλό των τελευταίων “μεταφράζεται” ως πλήρης διαφοροποίηση από τον ανταγωνισμό!
Στις οικονομικές κρίσεις των τελευταίων χρόνων, το franchise κατάφερε όχι μόνο απλά να επιβιώσει, αλλά και να λειτουργήσει αποτελεσματικά, βγαίνοντας ιδιαίτερα ενισχυμένο στα μάτι της διεθνούς επιχειρηματικής κοινότητας. Πως το εξηγείτε;
Αυτό έγινε πραγματικότητα χάρη σε δύο λόγους. Κατ’ αρχήν, μια επιχείρηση για να λειτουργήσει αποτελεσματικά θα πρέπει να διακρίνεται σε μια σειρά από τομείς όπως είναι η καινοτομία, η ευέλικτη λειτουργία, η αποκεντρωμένη σκέψη δραστηριοποίησης, να έχει χαμηλό κόστος, δομή που προσαρμόζεται εύκολα και να ακολουθεί επιθετική στρατηγική! Τα παραπάνω αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά του franchise. Ωστόσο, σήμερα και βιώνοντας μια περιόδο διεθνούς ύφεσης, κάνει ολοένα και πιο έντονα την εμφάνισή του η περίοδος κατά την οποία απελευθερώνονται τεράστιες δυνάμεις υποψηφίων franchisees. Αναμφίβολα, το franchise αποτελεί μια “ασφαλή” λύση που σε περιόδους ύφεσης επιτυγχάνει σημαντικά αυξημένα επίπεδα ανάπτυξης. Αρκεί, οι επαγγελματίες να αντιληφθούν έγκαιρα πως κινείται η ύφεση που παρατηρείται σήμερα και ποια είναι τα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν. Απαιτείται προσαρμογή στα νέα θεμελιώδη δεδομένα της ζήτησης και του νέου ανταγωνιστικού πεδίου.
Από την πλευρά σας, τι έχετε “εισπράξει” συζητώντας με επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται μέσω franchise;
Εκ πρώτης απόψεως, εισπράττω μια πτώση στην εμπιστοσύνη του καταναλωτή, στην ανάπτυξη των πωλήσεων, λιγότερες και μικρότερες αποδείξεις, “στροφή” σε περισσότερο value for money προϊόντα, τεράστιες δυσκολίες χρηματοδότησης, ακυρώσεις συμβολαίων leasing στους νέους franchisees και δυσκολία με τους άλλους εμπορικούς εταίρους. Ωστόσο, αναρωτιέμαι εάν αυτά που αρχίζουμε να εισπράττουμε, είναι ταυτόσημα ή παρεπόμενα της κρίσης. Πρόκειται για αυτό που θα κληθεί η αγορά να αντιμετωπίσει; Γιατί αν είναι αυτό, το πρόβλημα δεν είναι μεγάλο, το έχουμε ξαναπεράσει. Μάλιστα, ακολουθεί μια κυκλική κίνηση: Θα περάσουμε μια κρίση, θα έχουμε μια παρατεταμένη ύφεση, θα έχουμε προβλήματα “φυγόκεντρων” τάσεων με τους franchisee μας, θα μειωθεί η κυκλοφορία τους και θα έχουμε εσωτερικές συγκρούσεις με τους franchisee…
Θεωρείτε, όμως, πως η συγκεκριμένη κρίση είναι ίδια με αντίστοιχες του παρελθόντος;
Κάθε άλλο! Βέβαια, μπορεί όπως συμβαίνει σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση να υπάρχουν ορισμένες κοινές συνισταμένες, ωστόσο κάθε μια έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και θεμελιώδη δεδομένα. Μάλιστα, τολμώ να πω, πως είναι η πρώτη περίπτωση στην ιστορία της παγκόσμιας οικονομίας κατά την οποία η έξοδος από την κρίση θα μας οδηγήσει σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον! Πιστεύω πως βρισκόμαστε σε μια περίοδο που ουσιαστικά γίνεται λόγος για μια νέα οικονομία. Πρώτη φορά μιλάμε για αποπληθωρισμό. Συγκεκριμένα, έχουμε μπει σε μια περίοδο έντονου αποπληθωρισμού και ενώ μέχρι πρότινος παίζαμε και κερδίζαμε στα αποθέματα, αυτή τη στιγμή χάνουμε με τα αποθέματα! Η νέα αγορά θα διακρίνεται από μια διαρκή πτώση της αξίας και του κόστους υποκατάστασης των προϊόντων, η οποία διαρκώς απελευθερώνεται και στην οποία η κρίση εντείνει την περαιτέρω απελευθέρωσή της. Είτε σε επίπεδο ωραρίου είτε τόπου εγκατάστασης, ακόμη και απελευθέρωσης “κλειστών” αγορών και επαγγελμάτων! Δεν ξέρω πόσοι επαγγελματίες έχουν αντιληφθεί πως ο πελάτης που γνώριζαν μέχρι σήμερα, έχει πάψει να υφίσταται, καθώς μεταμορφώνεται διαρκώς. Σκεφτείτε, πως στη χώρα μας ζουν κάτι παραπάνω από 1,1 εκατομμύριο αλλοδαποί μετανάστες, οι οποίοι ολοένα και περισσότερο ενσωματώνονται στον πληθυσμό των πόλεων και της υπαίθρου, δημιουργώντας νέα “θέλω” με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών εργάζονται, οι μονογονεϊκές οικογένειες αυξάνονται, ενώ ηλικιωμένοι συνεχίζουν να εργάζονται μέχρι τα 68 τους χρόνια! Η ραγδαία αύξηση της ανεργίας θα απελευθερώσει τεράστιο στελεχιακό δυναμικό που ένα μέρος του θα αξιοποιηθεί σε συστήματα franchise παροχής υπηρεσιών σε εταιρείες ως outsourcing. Επίσης στην αγορά που αναμένεται να προκύψει έπειτα από την κρίση, η δημοτικότητα των ισχυρών brands θα ενισχυθεί δραστικά, σε σημείο που θα υπάρχει επικράτησή τους, καθώς οι πελάτες θα πραγματοποιούν τις επιλογές τους με βάση την μάρκα και όχι τα χρηστικά χαρακτηριστικά ή τα οφέλη του προϊόντος. Ιδιαίτερο ρόλο αναμένεται να παίζει και η αξία, και δεν την περιορίζω στην στενή έννοια της προσφοράς. Αντιθέτως, αναφέρομαι στη συνολική αξία που εισπράττουν οι πελάτες στην διάρκεια της αγοραστικής εμπειρίας, για τον πολλαπλασιασμό των προσφερόμενων επιλογών, την ύπαρξη πανομοιότυπων προϊόντων σε πολλαπλά κανάλια διανομής, σε διαφορετικά επίπεδα τιμών και διαφορετικό packaging. Οι πελάτες, πλέον, θα διακρίνονται από την λογική που εκφράζεται με τη ρήση: “Ξέρω τι θέλω, πότε το θέλω, γιατί το θέλω και πως το θέλω”! Επιχειρώντας μια πρόβλεψη για τον “στενό” τομέα του franchise, διαβλέπω πως θα υπάρξει πληθώρα από concept παροχής υπηρεσιών, ενώ θα υπάρξει σημαντική ενίσχυση του δυναμικού τους με έμπειρο όσο και κατηρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό. Παράλληλα, εκτιμώ πως θα κάνουν την εμφάνισή τους και μια σειρά από franchise χαμηλού κόστους, που θα απευθύνονται σε μια σειρά από καθετοποιημένες κατηγορίες επενδυτών, όπως είναι οι μετανάστες, οι γυναίκες ή ακόμη και οι δεκάδες χιλιάδες απολυμένοι που αναζητούν μια ενδιαφέρουσα όσο και αξιόπιστη πρόταση για να τοποθετήσουν την αποζημίωση ή το εφάπαξ που μόλις έλαβαν. Οπότε, συμπερασματικά, απαιτείται από κάθε επιχείρηση να διαφοροποιήσει τη στρατηγική της, αποφεύγοντας τις γενικεύσεις και την εύκολη επιλογή του μονόδρομου αντιμετώπισης της κρίσης. Έπειτα από τα ανωτέρω, υπάρχει κάποιος που θεωρεί πως το επιχειρηματικό τοπίο θα είναι ίδιο;
Το franchise πως θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί τις αλλαγές που θα διαμορφώσουν το νέο επιχειρηματικό τοπίο;
Δίχως άλλο, τα δίκτυα franchise από την ίδια τη φύση της οργάνωσης και του τρόπου λειτουργίας τους συγκεντρώνουν δυναμικά χαρακτηριστικά, τα οποία είναι σε θέση να τους οδηγήσουν υπό προϋποθέσεις στην επιτυχία στο υπό διαμόρφωση επιχειρηματικό τοπίο. Συγκεκριμένα, τα δίκτυα franchise διακρίνονται από αυξημένα επίπεδα ευελιξίας, αποκεντρωμένη λογική λειτουργίας, δύναμη τέτοια που μεταφράζεται σε συγκριτικά ευνοϊκή πιστοληπτική ικανότητα, σαφώς καλύτερη διασπορά εν συγκρίσει με το “παραδοσιακό” επιχειρείν, άμεση υιοθέτηση και εφαρμογή τεχνολογικών καινοτομιών κ.ο.κ. Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι η ταχύτητα της λήψης των αποφάσεων, και το κυριότερο της εφαρμογής τους στην πράξη! Σε αντίθετη περίπτωση, να είστε σίγουροι πως τα πλεονεκτήματα μπορούν με την ίδια ευκολία να μετατραπούν σε μειονεκτήματα…
Με ποιο τρόπο θα μπορέσουν τα δίκτυα franchise να προσελκύσουν νέους συνεργάτες;
Μα, με την αναπροσαρμογή της ακολουθούμενης στρατηγικής τους. Στον πυρήνα της φιλοσοφίας τους, θα πρέπει να βρίσκεται η επένδυση σε προγράμματα εσωτερικής επικοινωνίας. Παράλληλα, θα πρέπει να εξετάσουν τη δημιουργία επενδυτικών σχημάτων με τη συμμετοχή των ίδιων των franchisees, έτσι ώστε να δημιουργήσουν καινούργιες επαγγελματικές μονάδες, τις οποίες στη συνέχεια θα προωθούν σε νέους franchisees που πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Ίσως, χρειαστεί να δημιουργηθούν multi-unit franchise πακέτα, στα οποία θα συμμετέχουν ανάλογα επενδυτικά funds. Και κυρίως να επενδύσουν στην αξιοπιστία τους και στη θωράκιση του δικτύου τους.
Τελειώνοντας, τι θα συμβουλεύατε τους υποψήφιους franchisees;
Δεν νομίζω πως αλλάζει κάτι σε ότι αφορά τους δυνητικούς επενδυτές σε δίκτυα franchise, σε σχέση με το παρελθόν. Και εξηγούμαι: Θα τους συμβούλευα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη διαδικασία της επιλογής του κατάλληλου concept, αποφεύγοντας να… τυφλωθούν από φανταχτερές καταχωρίσεις και “διαστημικής” λογικής περίπτερα και παρουσιάσεις. Χρήσιμο θα ήταν να προσπαθήσουν να συγκεντρώσουν κατά το δυνατόν περισσότερη όσο και αξιόπιστη πληροφόρησης σχετικά με τα δεδομένα του concept. Προς αυτή την κατεύθυνση καλό θα ήταν να αξιοποιήσουν την εμπειρία εξειδικευμένων συμβούλων, οι οποίοι είναι σε θέση να τους καθοδηγήσουν με σχετική ασφάλεια στην κατάλληλη επιλογή και επένδυση.
ΠΡΑΚΤΙΚΑ TIPS ΓΙΑ ΤΟΥΣ FRANCHISEE
- Υπολογίστε τους δείκτες δομής κόστους
Εκτός από την καταγραφή των εσόδων και των εξόδων σας, οφείλετε να υπολογίσετε και να έχετε πλήρη εικόνα των δεικτών ρευστότητας, των μεγεθών διατήρησης των πελατών σας, των εκτιμήσεων για διάφορα projects που “τρέχουν”, του τζίρου, της διαχείρισης των αποθεμάτων κ.ο.κ. Κατανοήστε ποια μεγέθη και ποσοστά πρέπει να αυξομειωθούν, έτσι ώστε η επιχείρησή σας να κινηθεί στην οδό της επιτυχίας. Προβλέψτε ένα σενάριο στο οποίο θα γίνεται λόγος για μείωση της τάξεως του 20-25% στα έσοδά σας και καταστρώστε ένα πλάνο ενεργειών για την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων.
- Εντείνετε τις ενέργειες marketing
Μπορεί ο τομέας του marketing και της εν γένει προβολής να αποτελεί τον πρώτο από τον οποίο πλείστοι επιχειρηματίες θα περικόψουν σε μια προσπάθεια περιστολής των δαπανών τους, εντούτοις όμως πρόκειται για ένα από τα πλέον συνήθη λάθη! Κι αυτό, καθώς το marketing μπορεί να είναι κάτι επιθυμητό όσο και θετικό σε μια οικονομία που ανθεί, όμως είναι ζωτικής σημασίας σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον που βρίσκεται σε ύφεση! Παραμείνετε συνδεδεμένοι και δικτυωμένοι. Προσπαθήστε να είστε δημιουργικοί και παλέψτε προκειμένου να κατακτήσετε κατά το δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς.
- Ανταποκριθείτε άμεσα στις απαιτήσεις υφιστάμενων πελατών, παρέχοντας εξαιρετικού επιπέδου εξυπηρέτηση
Μην διστάσετε να δημιουργήσετε καινούργια προϊόντα ή υπηρεσίες. Σε δύσκολες οικονομικές περιόδους, είναι περισσότερο επικερδές να προσποριστείτε έσοδα από πρόσθετες πωλήσεις σε υπάρχοντες πελάτες αντί να βρείτε καινούργιους! Ούτε στιγμή μην σταματήσετε να “κτίζετε” την παροχή εξαιρετικού επιπέδου υπηρεσιών εξυπηρέτησης, οι οποίες θα θεμελιώσουν τις επαναλαμβανόμενες αγορές, προσθέτοντας ταυτόχρονα πελάτες που θα προκύψουν από “συστάσεις” των σταθερών όσο και πιστών πελατών! Πραγματοποιήσετε τηλεφωνήματα και χρησιμοποιήσετε τη μέθοδο της αποστολής απευθείας μηνυμάτων έτσι ώστε να διατηρήσετε επαφή με τους σταθερούς σας πελάτες.
- Φροντίστε την “υγεία” της επιχείρησής σας!
Προβείτε σε μείωση δαπανών και εξόδων όπου μπορείτε, ωστόσο μην επιχειρήστε κάτι τέτοιο στους τομείς της εκπαίδευσης και του (προσαρμοσμένου στη συγκυρία) marketing!
- Μειώστε το δανεισμό
Ο μακροχρόνιος δανεισμός μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να είναι επαναδιαπραγματεύσιμος, γεγονός που θα σας εξοικονομήσει αρκετά ευρώ από τους τόκους, αυξάνοντας τη ροή των διαθέσιμων κεφαλαίων. Σε περίπτωση που οι αποθήκες σας είναι… πλήρεις, προχωρήστε σε άμεση μείωση του διαθέσιμου στοκ. Παράλληλα, προσπαθήστε πάντοτε να διαχειριστείτε με τον πλέον έξυπνο τρόπο τα διαθέσιμα κεφάλαια της επιχείρησής σας.
- Διατηρήστε στην επιχείρησή σας τους αποδοτικούς υπαλλήλους
Προσπαθήστε να στρατολογήσετε και προσλάβετε ακόμη καλύτερα στελέχη και υπαλλήλους, παρά το γεγονός ότι ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις ακολουθούν… αντίστροφη πολιτική. Προωθήστε ευέλικτες μορφές συνεργασίας, συνδεόμενες άμεσα με στόχους και αποτελέσματα. Ολόκληρο το στελεχιακό σας δυναμικό θα πρέπει να προσθέτει αξία στην ίδια την επιχείρηση, να φέρνει σε πέρας κάθε αποστολή που τους ανατίθεται και τέλος να είναι αποδοτικοί.
- “Υιοθετήστε” καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις και προϊόντα
Δημιουργήστε και αξιοποιήστε “ευφυείς” λύσεις, μειώστε τα κόστη, βελτιώστε τις παρεχόμενες υπηρεσίες και αυξήστε την ικανοποίηση των υπαλλήλων σας. Ο σημαντικότερος πελάτης σας είναι ο υπάλληλός σας…
- Συντηρήστε τα επίπεδα των τιμών
Μπορεί η μείωση των τιμών με την ταυτόχρονη “απελευθέρωση” της διαθέσιμης ταμειακής ροής να φαντάζει ως μια ιδιαίτερα… δελεαστική πρόταση/επιλογή, εντούτοις όμως θα πρέπει να γνωρίζετε πως αποτελεί θεμελιώδες επιχειρηματικό λάθος! Σίγουρα, μπορεί να πουλήσετε αρκετά προϊόντα, ωστόσο θα περιορίσετε σημαντικά και τα περιθώρια του κέρδους σας!
- Εξασφαλίστε έγκαιρα ικανοποιητικά ποσοστά πίστωσης
Πάντοτε η ύπαρξη ανταγωνιστικών ποσοστών πίστωσης είναι σημαντική για μια επιχείρηση, πόσο μάλλον όταν λειτουργεί σε ένα “δύσκολο” από οικονομικής σκοπιάς επιχειρηματικό περιβάλλον. Δίχως αμφιβολία, θέλετε να πραγματοποιείτε εγκαίρως τις πληρωμές σας, έτσι ώστε να απολαμβάνετε στη συνέχεια την “ασφάλεια” που προσφέρει η πίστωση με χαμηλό επιτόκιο.
- “Αποτινάξτε” το φόβο και τους δισταγμούς σας και αναζητήστε τρόπους επέκτασης και ανάπτυξης
Κάθε κρίση… γεννά ευκαιρίες! Αναζητήσετε με συνέπεια και προσοχή τις ευκαιρίες που δημιουργούνται στον επιχειρηματικό τομέα που δραστηριοποιείστε και οι οποίες με τη σειρά τους θα βελτιώσουν την υφιστάμενη λειτουργία σας. Οποιεσδήποτε αλλαγές και ανάπτυξη πάντοτε θα έχουν θετική επίδραση στην προσέλκυση νέων πελατών, ικανοποιώντας την ίδια στιγμή τους υπάρχοντες πελάτες, μεγιστοποιώντας τα πλεονεκτήματα που αποκτά η επιχείρησή σας.